Nedjelja, 24 rujna, 2023

Muči vas nadutost – donosimo 3 jednostavna savjeta za bolju probavu

Neki ljudi jedu sve i svašta, pa čak i nezdravu i prerađenu hranu i nemaju nikakve probavne probleme, ali druge, bez obzira na izbalansiranu prehranu, muče razne probavne smetnje. Ako ste vi ta druga osoba, isprobajte naše savjete za bolju probavu

Sigurno poznajete nekoga tko jede sve i svašta, pa čak i nezdravu i prerađenu hranu i nema probavne probleme, ali i nekoga tko bez obzira na izbalansiranu prehranu, ima razne probavne smetnje. Ako ste vi ta druga osoba, na pravom ste mjestu.Naša je utroba vrlo individualna, pa bi tako dijeta koja možda savršeno funkcionira za jednu osobu može kod druge izazvati (velike) probleme.

Zašto je važno pratiti i bilježiti sve promjene na tijelu?

Pretpostavljamo kako ćete napraviti sve što je u vašoj moći da dovedete u red promjenjivu probavu, mikrobiome i cjelokupan probavni sustav? Ono što će vam najviše pomoći jest praćenje promjena na tijelu i bilježenje loših, ali i dobrih. Odlučili smo vam olakšati ovu borbu pa smo pronašli tri jednostavna savjeta kojima ćete dovesti vašu probavu u red. Ovi savjeti su univerzalni i mogu ih primjenjivati svi: 

1) Eliminacijska dijeta

Prije nego što pomislite kako je ovo još jedna dijeta i odustanete od čitanja, važno je napomenuti kako ovo nije klasična dijeta. Ovu dijetu možete primjenjivati samo dva tjedna i to po dva tjedna za svaku vrstu namirnica.
Na dva tjedna izbacite šećer, pa na dva prerađenu hranu, onda sve žitarice (uključujući soju i kukuruz), kao i mliječne proizvode. Namirnice izbacite kojim god redoslijedom želite i bilježite što vam se događa u tijelu tijekom dva tjedna bez njih.

Bilježite kako reagira vaša probava, osjećaje, snagu, umor… Nakon nekog vremena počnite polako ponovno unositi ove namirnice. Najbolje je prestati jesti svaku namirnicu jednu po jednu kako biste mogli zaključiti koja vam zadaje ili ne zadaje određenu vrstu problema. Nakon nekog vremena potpuno izbacite one namirnice koje vam stvaraju najviše problema i posavjetujte se s liječnikom kako nutrijente iz te vrste hrane možete nadoknaditi kroz prehranu. 

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Ove supenamirnice pomlađuju + 24-satni alkalni detox

2) Jedite polako

Možda se čini kao da brzina jedenja ne čini razliku, ali brzo jedenje i jedenje pod stresom može uzrokovati plinove, nadutost i nepravilnu probavu/asimilaciju hranjivih tvari u tijelu. Kad žvačemo, započinjemo prvu fazu probave – slom.
Naša slina ima probavne enzime koji hranu pripremaju za daljnju razgradnju u želučanoj kiselini. No, veliki, nasumično prožvakani komadi hrane nisu imali dovoljno vremena za spajanje s našim enzimima sline i bit će im teže ispravno se razgraditi u želucu, što će rezultirati plinovima i nadutošću. 

Odgovorni za zdravlje: našoj probavi ipak trebaju ‘dobre’ bakterije!

3) Jedite probiotike

Ako redovito uzimate probiotike i mislite da će oni napraviti doslovnu magiju i obaviti sav posao, moramo vas razočarati. Probiotici su samo mali dio šire slike, a mi moramo njegovati sretno mjesto za njihovo napredovanje. Jedite stabljike povrća da biste unijeli prebiotike – hranu kojom se hrane bakterije u crijevima – i povećajte unos fermentirane hrane poput kefira, kiselog kupusa, kombuche i kimchija.

Još jedan veliki izvor prebiotika je rezistentni škrob. On se nalazi u kuhanoj bijeloj riži i kuhanom krumpiru, ali tek nakon što se ohlade. Kad se ohlade, njihovi škrobovi postaju otporni, što je ukusna hrana za naše crijevne bubice.

Pročitajte još...

Gdje sam, pobogu, stavio ključeve? Ili, hranom protiv moždane magle

Borite li se i vi s 'rupama' u pamćenju, nedostaje vam koncentracije i ne možete se sjetiti nekih (osnovnih) informacija - suočavate se s 'moždanom maglom'! Otkrijte kako (i koja) hrana može pomoći da poboljšamo koncentraciju, pamćenje i energiju tijela

Chez Darling: Galette Bretonne ili francuski doručak kakav još niste probali

Složena u kvadrat, tako da su obli dijelovi podvijeni, tamna, predivna palačinka koja je punjena ementalerom i šunkom, a na vrhu jaje na oko... Lagano popaprena, svakako malo i posoljena, a sa strane malo neke salatice-sad bih ju nazvala mišancom. Pečeno na putru, ofc. Ekstaza...

Hrvatska food scena nikad nije bila zanimljivija, a kuhanje – odgovornije

Zavirili smo na Instagram profile pet mladih domaćih blogera čije kreacije prati zavidan broj pratitelja, a neke od njih pomno prate i proslavljena imena svjetske food scene!

Detoksikacija organizma: Nutrijenti i tvari za jetru, bubrege i žučni mjehur

Eiminaciju neadekvatnih namirnica i hrane koja je alergena, najbolje potiču nutrijenti koji utječu na rad jetre i čuvaju jetru - jer je ona glavni organ uključen u detoksikaciju

Povezano

7 razloga zbog kojih biste svakako trebali posjetiti nutricionista

Sve nas zanima hrana i prehrana, ali kako znati kada zapravo trebate potražiti stručnu pomoć da biste na neki način poboljšali svoj život? I, koji je zdravstveni radnik pravi za vas i vašu situaciju? 

13 svakodnevnih navika kojima slabimo vlastiti imunitet!

Čini li vam se kako ste ove godine skloniji prehladama i virozama, u pravu ste. No, osim vremenskih neprilika koje utječu na naše zdravlje postoji i čitav niz naših, svakodnevnih navika kojima dodatno ugrožavamo vlastito zdravlje i slabimo svoj imunološki sustav

Kako ojačati prirodni imunitet djeteta? Donosimo 5 savjeta!

Sve češća pojava alergija na hranu i pelud, atopijski dermatitis, autoimune bolesti te slabiji odgovori na bakterijske i virusne infekcije upozoravaju na to da je naš imunosni sustav pod visokim opterećenjem. Upravo iz ovoga razloga potrebno mu je priskočiti u pomoć od rane dobi

Vrijeme je za ultimativno uživanje: Kupanje u kadi pretvorite u posebno iskustvo

Od kad je svijeta, različite kulture se oslanjaju na ljekovita svojstva kupke. Evo što možemo naučiti iz njihove tradicije kako bismo se bolje brinuli o sebi, iznutra i izvana

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime