Nedjelja, 11 veljače, 2024

Muči vas nadutost – donosimo 3 jednostavna savjeta za bolju probavu

Neki ljudi jedu sve i svašta, pa čak i nezdravu i prerađenu hranu i nemaju nikakve probavne probleme, ali druge, bez obzira na izbalansiranu prehranu, muče razne probavne smetnje. Ako ste vi ta druga osoba, isprobajte naše savjete za bolju probavu

Sigurno poznajete nekoga tko jede sve i svašta, pa čak i nezdravu i prerađenu hranu i nema probavne probleme, ali i nekoga tko bez obzira na izbalansiranu prehranu, ima razne probavne smetnje. Ako ste vi ta druga osoba, na pravom ste mjestu.Naša je utroba vrlo individualna, pa bi tako dijeta koja možda savršeno funkcionira za jednu osobu može kod druge izazvati (velike) probleme.

Zašto je važno pratiti i bilježiti sve promjene na tijelu?

Pretpostavljamo kako ćete napraviti sve što je u vašoj moći da dovedete u red promjenjivu probavu, mikrobiome i cjelokupan probavni sustav? Ono što će vam najviše pomoći jest praćenje promjena na tijelu i bilježenje loših, ali i dobrih. Odlučili smo vam olakšati ovu borbu pa smo pronašli tri jednostavna savjeta kojima ćete dovesti vašu probavu u red. Ovi savjeti su univerzalni i mogu ih primjenjivati svi: 

1) Eliminacijska dijeta

Prije nego što pomislite kako je ovo još jedna dijeta i odustanete od čitanja, važno je napomenuti kako ovo nije klasična dijeta. Ovu dijetu možete primjenjivati samo dva tjedna i to po dva tjedna za svaku vrstu namirnica.
Na dva tjedna izbacite šećer, pa na dva prerađenu hranu, onda sve žitarice (uključujući soju i kukuruz), kao i mliječne proizvode. Namirnice izbacite kojim god redoslijedom želite i bilježite što vam se događa u tijelu tijekom dva tjedna bez njih.

Bilježite kako reagira vaša probava, osjećaje, snagu, umor… Nakon nekog vremena počnite polako ponovno unositi ove namirnice. Najbolje je prestati jesti svaku namirnicu jednu po jednu kako biste mogli zaključiti koja vam zadaje ili ne zadaje određenu vrstu problema. Nakon nekog vremena potpuno izbacite one namirnice koje vam stvaraju najviše problema i posavjetujte se s liječnikom kako nutrijente iz te vrste hrane možete nadoknaditi kroz prehranu. 

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Ove supenamirnice pomlađuju + 24-satni alkalni detox

2) Jedite polako

Možda se čini kao da brzina jedenja ne čini razliku, ali brzo jedenje i jedenje pod stresom može uzrokovati plinove, nadutost i nepravilnu probavu/asimilaciju hranjivih tvari u tijelu. Kad žvačemo, započinjemo prvu fazu probave – slom.
Naša slina ima probavne enzime koji hranu pripremaju za daljnju razgradnju u želučanoj kiselini. No, veliki, nasumično prožvakani komadi hrane nisu imali dovoljno vremena za spajanje s našim enzimima sline i bit će im teže ispravno se razgraditi u želucu, što će rezultirati plinovima i nadutošću. 

Odgovorni za zdravlje: našoj probavi ipak trebaju ‘dobre’ bakterije!

3) Jedite probiotike

Ako redovito uzimate probiotike i mislite da će oni napraviti doslovnu magiju i obaviti sav posao, moramo vas razočarati. Probiotici su samo mali dio šire slike, a mi moramo njegovati sretno mjesto za njihovo napredovanje. Jedite stabljike povrća da biste unijeli prebiotike – hranu kojom se hrane bakterije u crijevima – i povećajte unos fermentirane hrane poput kefira, kiselog kupusa, kombuche i kimchija.

Još jedan veliki izvor prebiotika je rezistentni škrob. On se nalazi u kuhanoj bijeloj riži i kuhanom krumpiru, ali tek nakon što se ohlade. Kad se ohlade, njihovi škrobovi postaju otporni, što je ukusna hrana za naše crijevne bubice.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime