Petak, 22 ožujka, 2024

Užitak ili problem: Trebamo li prestati piti kavu jer nas dehidrira?

Vjerojatno ste već (negdje) pročitali kako nas kava dehidrira. S obzirom na njezinu popularnost (i, iskreno, koliko nas 'oživljava'), ovakve tvrdnje zahtjevaju da ih provjerimo. Trebamo li se doista brinuti dok s užitkom ispijamo svaki gutljaj omiljenog napitka

Ako ste se ikad poželjeli nakloniti kavi nakon što vas je spasila od naporanog dana ili ujutro razbudila, zahvalite prvenstveno kofeinu koji sadrži.



No, on djeluje i kao diuretik, a to znači da ćete češće odlaziti na wc nakon što je popijete. Naime, dieuretici djeluje tako da potiču izbacivanje vode i natrija iz tijela.

Kava definitivno ‘tjera’ da više mokrimo

Znanstvenici još nisu sigurni na koji način kofein to izaziva. Možda ima veze s njegovim fizikim utjecajem na bubrege i smanjenje reapsorpcije natrija, što dovodi do toga da se više soli izbacuje putem urina. I to može rezultirati pojačanim mokrenjem. Druga teorija tvrdi da kava stimulira bubrege kako bi iz tijela izbacili više tekućice. To je posljedica posredovanja kofeina da se tekućina upija u krv. To nije nužno loše, ako vam bubrezi normalno rade, ali preduga konzumacija kofeina može pogoršati bolest bubrega.
Imajte na umu da je riječ o kofeinu – pa ako pijete kavu bez kofeina, ovaj diuretički učinak neće biti ni približno tako intenzivan.

No, i to se može razlikovati od osobe do osobe. Neka istraživanja ukazuju da je ovaj diuretski učinak najjači kod ljudi koji ne piju kofein redovito, a onda odjednom konzumiraju velike količine. Ali, naravno, ako je vaše jutarnje piće ledena kava, definitivno u organizam unosite puno tekućine, pa je očito i da ćete više puta otići na wc.

Stručni vodič za suočavanje s niskim libidom

Može li nas kava ipak i hidratizirati – jer je tekućina?

Budući da je kava tekućina, njezina hidratantna svojstva u osnovi mogu uravnotežiti diuretičko djelovanje, što bi trebalo spriječiti dehidraciju, objašnjava dr. Colleen Tewksbury s Medicinskog fakulteta Perelman na Sveučilištu Pennsylvania.
Svačije tijelo, naravno, drugačije postupa s kofeinom. Ali, općenito, kava “otprilike jednako hidratizira kao što je i diuretik”.
Treba istaknuti da čim osjetite žeđ već je došlo do dehidracije. To znači da ste izgubili dovoljno tekućine, a da je istodobno niste nadomjestili, što može negativno utjecati na tijelo.Naime, ako dehidracija postane dovoljno ozbiljna, na kraju može ometati vitalne funkcije vašeg tijela. Dok je žeđ jedan od simptoma čak i blage dehidracije, ozbiljniji simptomi  uključuju suha usta, rijetki dolasci na wc, mokraća tamnožute boje, suha i hladna koža, glavobolja i grčevi u mišićima…

Što se događa u tijelu (i mozgu) kada miješate alkohol i kofein?

Iako kava ne dehidrira, nije dobro piti je u velikim količinama

Stručnjaci preporučuju da ograničite dnevni unos kave na tri do pet šalica dnevno (ili do 400 miligrama kofeina dnevno). Pretjerivanje s kofeinom može dovesti do problema poput glavobolje, problema sa spavanjem, ubrzanog rada srca, drhtanja i još mnogo toga.
Problem je što je teško točno izmjeriti stvarni sadržaj kofeina u različitim pićima, jer on može varirati. Primjerice, kuhana kava može sadržavati oko 95 do 165 miligrama kofeina, ovisno o brendu, vrsti i načinu kuhanja. Pozor – talog kave sadrži velike količine kofeina, pa stoga pijte kavu sa što manje taloga.
Kava bez kofeina može sadržavati cca 2 miligrama kofeina po šalici. Esspreso može sadržavati do 64 miligrama, a varijacije lattea ili mocce između 63 i 126 miligrama.

Kada pogledate ove brojke, očito je kako lako možemo prijeći preporučenu dnevnu granicu kofeina. I ne zaboravite – kava nije jedina koja sadrži kofein. Mnogi čajevi, gazirana pića i vrste čokolade također sadrže ovaj stimulans!

Lako bismo se mogli prilagoditi na FIKU – švedski ‘gumb’ za pauzu od stresa

Jednostavan način da shvatite jeste li malo dehidrirani

Uključuje gledanje u wc školjku nakon što ste se pomokrili! Ako je vaša mokraća bistra ili svijetložuta, odlično – to je znak normalne hidratacije. Ako je tamnije od toga, razmislite koje korake možete poduzeti da pojačate hidrataciju.
A to ne znači i nužno da se morate odreći svog omiljenog napitka!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime