Na spomen detoksikacije mnogi pomisle na post, pa se često ovaj pojam nađe u negativnim konotacijama. No, detoksikacija izvorno ne zagovara ‘čišćenje organizma gladovanjem’ nego je zapravo pobornik uravnotežene prehrane.
Organizam možete očistiti i tako da ga dovedete u ravnotežu, a da ne gladujete!
Prehrambene navike – krivci za loše zdravlje!
Česte prehlade, umor, probavne tegobe i nečista koža simptomi su koji upozoravaju na to da je organizmu potrebna promjena i to ponajviše – prehrambenih navika. Uvrstimo li, dakle, u svoj život zdrave prehrambene navike, organizam će nam biti zahvalan.
Prije svega, to znači da u dnevnu konzumaciju hrane trebamo dodati cjelovite žitarice, voće, povrće, nemasno meso, mliječne proizvode, biljna ulja, sjemenke i orašaste plodove.
Svi pričaju o njemu: Zlatno mlijeko od kurkume – 10 blagodati za organizam
Odlučite li upravo ovo jesenje vrijeme iskoristiti kako biste ‘nabustali’ oslabljeni imunitet usred brojnih prehlada i virusnih infekcija, predlažemo vam 5 recepata za detoksikaciju koje možete napraviti sami:
- Izmiksajte u shakeru bananu, šaku zamrznutog šumskog voća, integralni keks i čašu obranog mlijeka.
- U sokovniku iscijedite svježu ciklu, mrkvu, jabuku i limetu. U sok dodajte naribani đumbir i promiješajte.
- Nasjeckajte sezonsko svježe voće, pomiješajte ga s posnim sirom i pospite usitnjenim orašastim plodovima.
- Umjesto kupovnih namaza i pašteta, napravite domaći namaz od slanutka. Pomiješajte šalicu kuhanog slanutaka, 2 češnja češnjaka, 1 žlicu tahinija (paste od mljevenog sezama) i 2 žlice soka od limuna. Začinite crvenom paprikom i paprom pa izmiksajte i po potrebi dodajte malo vode.
- Napravite krem juhu od različitih vrsta povrća. Nasjeckajte poriluk, mrkvu, brokulu i krumpir ili drugo povrće, propirjajte ga na maslinovu ulju, zalijte vodom i kuhajte dok ne omekša. Na kraju izmiksajte i začinite, pazeći da minimalno dodate sol.
Eliksir zdravlja: 7 provjerenih recepata za najukusnije juhe od kostiju
Zapamtite: Detoksikacija organizma podrazumijeva konzumaciju što manje industrijski prerađene hrane, a što više svježih namirnica i obroka pripremljenih blagom termičkom obradom!