Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Pogled kroz ekran: Dosje Jarak u sebi ima sve

Dosje Jarak otvara pitanja, daje kontekst i odgovore koji su mogući, ali ključno u cijeloj priči je da otvara vrata onima koji trebaju potaknuti one koji znaju a šute, da progovore

“Predem!”, tako je na svojoj društvenoj mreži gledatelj opisao svoj osjećaj nakon gledanja Dosjea Jarak, prvog punokrvnog true crime sadržaja na ovim prostorima. I nije jedini. Prede Hrvatska četvrtkom navečer u velikom broju jer se Andrija Jarak, naš Amadeus medija, pozicionirao kao apsolutni vladar termina emitiranja. Gledaniji je Dosje od svih drugih sadržaja u tom trenutku, pa i od stranih formata. Domaća je trava ipak zelenija.Dosje u sebi ima sve

Gledajući dokumentarni film u dva dijela posvećen atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića, dogodilo se ono što samo naivci, i žmireći neznalice nisu očekivali – Jarak je i one rijetke koji dosad nisu bili svjesni količine karizme karaktera i dominacije profesionalnosti uvjerio u to da jedimo on na dlanu nudi okrutnost života i ljepotu profesije. Dosje u sebi ima sve – sadržaj takav kakav jest, prepun neoborivih činjenica, ali i ljudsku emociju koja sve vraća u ravmotežu. Amadeus je u filmu, osim novinara, i tata jer najnježnije i najemotivnije na svijetu razgovara s hrabrom Sarom Pukanić koja je, sigurni smo, samo zato jer nasuprot njoj sjedi Andrija, odlučila ostati ispred kamere i ne pobjeći od situacije koja joj nije ugodna.

Jarak je tu i brat koji suosjeća sa svakom rečenicom sestre Pukanić i brata Franjića. U ulogu kolege stupa kad urednika crnogorskog Dana vraća u nemilo doba atentata na njihovog urednika, a punokrvni novinar u trenutku kad pokušava posložiti mozaik okrutnog zločina. Nepokolebljivi autoritet posebno dolazi do izražaja kad jasno detektira tko je i kada prema obiteljima poginulih bio nepravedan. Dosje Jarak otvara pitanja, daje kontekst i odgovore koji su mogući, ali ključno u cijeloj priči je da otvara vrata onima koji trebaju potaknuti one koji znaju a šute, da progovore.

Više izlike nema. I nema se što čekati, jer nitko neće otići dalje od ovoga. Nema se kamo. Dosje Jarak je korak do istine. Istina je da je zahvaljujući Amadeusu medija RTL postao lider gledanosti u terminu, a zbog toga što su mu dali prostor kakav zaslužuje, moramo im biti vječno zahvalni. Kapetan televizijske plovidbe Jarak i posada RTL-a plivaju kao riba u vodi.

Čekaju nas još dvije priče

Konkurencija na Novoj tv nasukala se o hrid vlastitih pogrešaka i nemaštovtosti, pa je svoju ribu odlučila staviti na tortu. Upravo nimalo novim, predvidivim već viđenim formatom zvijezda u kuhinji pokušavaju odgovoriti na već uhodanu, prepoznatljivu i publici dragu Večeru za 5. Dugoročno, reklo bi se, vrlo neodrživ potez, jer nemamo dovoljno zvijezda da ne bismo rekli da iskaču iz svakog grma, a i publika više voli pratiti kuhare nepoznatih biografija. Napetije je, iskrenije i prirodnije. Na ruku im ne ide ni “voditelj” Ivan Pažanin. Takvim izborom još su dodatno odlučili srozati kredibilitet voditeljskog posla. Ako i maknemo sve što donosi svojim karakterom, bit će teško pronaći njegov standardni hrvatski.

Vratimo se bitnom -u poglavlju prve sezone Dosjea Jarak još nas čekaju dvije priče – ubojstvo Ivane Hodak i ubojiti pohod Ivana Koradea. Dok Jarak istražuje, neka kuha tko što želi. Desert dana ionako je za pet. A komentar za kraj kaže – Andrija Jarak je moja Hrvatska. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime