Subota, 23 rujna, 2023

Pitali smo estetskog stručnjaka: Utječu li društvene mreže na trendove u estetskoj kirurgiji i percepciju ljepote?

Proteklih nekoliko desetljeća u estetskoj se kirurgiji puno toga promijenilo, što se tiče same kirurške tehnike, ali i zahtjeva pacijenata, govori doktor Bojan Ignatovski koji je još prije 30 godina otvorio privatnu polikliniku za plastičnu i estetsku kirurgiju, jednu od prvih u Hrvatskoj

Je li ljepota zaista u oku promatrača ili ipak postoje ujednačeni standardi prema kojima nekoga smatramo lijepim? Tijekom povijesti mnogi su filozofi poput Platona i Aristotela pokušali definirati ljepotu, no taj višeznačan pojam, zaključuju, teško je objasniti jer mu svatko od nas daje subjektivno značenje. U umjetnosti se lijepim smatra ono estetski i oku ugodno dok se kod poimanja ljepote čovjeka vrednuju i osjećaji prema promatranoj osobi, njezina energija ili karizma.Škotski filozof i povjesničar David Hume napisao je: „Ljepota nije svojstvo samih stvari; ona postoji samo u umu koji ih razmatra; a svaki um zamjećuje drugačiju ljepotu…”.  No, ipak svijet kakav poznajemo tijekom povijesti je određene fizičke karakteristike smatrao više lijepima od drugih. Tako su na Zapadu tijekom 1980-ih i 1990-ih u eri supermodela ljepšima smatrane žene atletske građe, dugih nogu i mišićavoga tijela. Ovaj tip žena popularan je bio gotovo 20 godina, a i danas se smatra privlačnim. Još prije nekoliko godina pretjerana mršavost punila je naslovnice modnih časopisa, dok se danas lijepima smatraju i punije žene, zahvaljujući plus size modelima. No, i dalje se lijepa žena 21. stoljeća percipira kao žena koja treba imati pravilne proporcije tijela, pune usne, utegnuto tijelo i zategnutu kožu te seksipilne obline. Stoga ne čudi kako se sve više žena odlučuje na estetske zahvate i promjenu vlastitog izgleda.

Kako se mijenjao standard ženske ljepote kroz godine?

Kako se standard ženske ljepote mijenjao kroz godine, tako su se mijenjali i zahtjevi pacijentica vezani uz korekcije na tijelu. Proteklih nekoliko desetljeća u estetskoj se kirurgiji puno toga promijenilo, što se tiče same kirurške tehnike, ali i zahtjeva pacijenata, govori doktor Bojan Ignatovski koji je još prije 30 godina otvorio privatnu polikliniku za plastičnu i estetsku kirurgiju, jednu od prvih u Hrvatskoj.

„Od te prve operacije pa do danas promijenilo se puno toga. Definirale su se operacijske tehnike za povećanje grudi, bitno se poboljšala kvaliteta implantata, proširio se njihov izbor što se tiče oblika i veličine, kao i šivaći materijali za zatvaranje kirurških rana. Nove tehnike osmišljene su za gotovo sve estetske operacije ili su postojeće tehnike poboljšane do savršenstva. Danas je liposukcija toliko dobra da se gotovo i ne može primijetiti da je ikad rađena ta estetska korekcija. Međutim, neke su estetske operacije ostale u svom izvornom obliku uz manja poboljšanja koje svaki estetski kirurg sa dugogodišnjom praksom uvodi radi postizanja boljeg rezultata. To je face-lifting kao simbol estetske kirurgije i abdominoplastika kao estetska operacija kojom se odstranjuje višak masnog tkiva. Uvedeni su neinvazivni postupci kojima tretiramo lice i ostale dijelove tijela, poput filera i botoxa“, ističe mr. sc. Bojan Ignatovski.

Utjecaj se najviše vidi kod aparata koji se koriste za tretmane

Ti su neinvazivni tretmani posljednjih deset godina postali trend zahvaljujući i snažnom utjecaju društvenih mreža i načina na koji se žene predstavljaju na, primjerice, Instagramu. Široka paleta proizvoda i preparata zahtijevaju od estetskog kirurga poznavanje svojstva proizvoda i različitih tehnika primjena, posebice s mogućim rizicima i komplikacijama. Sve većom popularizacijom filera i botoxa te drugih estetskih zahvata koji korigiraju prirodne nepravilnosti na tijelu možemo zaključiti da je razvoj estetske i plastične kirurgije povezan i s razvojem tehnologije.

„Utjecaj tehnološkog napretka na razvoj estetske kirurgije vidi se posebice kod različitih proizvoda i aparata koji imaju više marketinškog značaja negoli stvarnog učinka. Ono o čemu razgovaramo na našima sastancima, kongresima ili među našom strukom jest kako unaprijediti estetske kirurške tehnike sa što manjom traumom tkiva i postizanjem što boljeg rezultata. Dosta smo kritični prema nerealnim obećanjima koje gledamo na televiziji ili na društvenim mrežama. Ja ne koristim izraz „savršene žene“. Za mene je dobro i lijepo kada se rješavaju anomalije, kada dajemo prirodan oblik i veličinu grudi, kada face liftingom vratimo godine unatrag te kada operacijom očnih kapaka vratimo sjaj očiju. Smatram da bi u današnjem svijetu, u kojem velik broj ljudi živi i u virtualnosti, bilo korisno da o tim temama imamo izgrađen zajednički stav zajedno sa psiholozima i sociolozima“, pojašnjava estetski i plastični kirurg Poliklinike Arcadia.

Promijenio se i način razmišljanja o zahvatima

Osim trendova, promijenilo se i razmišljanje pacijenata o plastičnim i estetskih zahvatima. Danas su pacijenti informirani putem interneta o detaljima svih traženih korekcija, znaju kakve rezultate mogu očekivati, žele brz i dobar uspjeh, iako ponekad nisu realni u svojim očekivanjima. Posebice, jer neke društvene mreže pružaju nerealne rezultate operacija, a oni su zapravo postignuti različitim filterima ili alatima za uređivanje fotografija. Zbog iskrivljene slike koju pružaju društvene mreže, potrebno je iskreno razgovarati sa svakim pacijentom o očekivanom i realnom ishodu operacije.

„Postoje ekstremni slučajevi izgleda nakon nekih estetskih zahvata koji mogu kod pojedinaca izazvati želju za takvim promjenama, ali kod većine će populacije takve promjene izazvati zgražanje i neugodnost. Primjeri su enormna količina transfera masnog tkiva u obraze, pretjerana količina filera u usnicama i licu ili kada osoba želi mnogim operacijama promijeniti svoj izgled. Danas se često susrećem s takvim slučajevima, ponekad je i meni teško objasniti, a pogotovo prihvatiti takve zahtjeve“, dodaje dr. Ignatovski.

Odnos kirurga i pacijenta je od velike važnosti

 

Razgovori između kirurga i pacijenata vrlo su važni za konačan uspjeh zahvata. Estetski kirurg treba biti moralan i profesionalan, mora objasniti kako izvodi traženu operaciju te upoznati pacijente sa svim detaljima korekcije i mogućim rezultatima operacije.  

„Ovo je za mene vrlo važan trenutak. Volim kada pacijentica ili pacijent dođe sa svojim partnerom ili partnericom i kada imaju njihovu podršku. Također, važan je odnos roditelj – dijete. Loše je kada roditelji nameću svoja očekivanja djetetu, a ponekad i od partnera čujem komentare koji ne pružaju podršku pacijentu. Mišljenja sam da pacijentica ili pacijent trebaju sami odlučiti o estetskoj operaciji jer oni će živjeti sa korekcijom za koju su se odlučili“, naglasio je kirurg Ignatovski.

Naposljetku, važno je da pacijenti potraže estetskog kirurga koji ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju tražene estetske operacije, koji profesionalno obavlja svoj posao te ima moralne kvalitete. Kirurg mora težiti i tome da pacijent izgleda oku ugodno, ali i prirodno te ga treba savjetovati o mogućim negativnim estetskim ishodima operacije.

„Od praćenja trendova i očekivanih standarda ljepote, koje ponekad nameće društvo, a danas posebice društvene mreže, ipak su važniji samopouzdanje i zadovoljstvo samim sobom. Ljepota se ne može izraziti poput matematičke formule, no ona je vidljiva i oku prihvatljiva te se zato kaže da je ljepota u oku promatrača“, zaključuje dr. Ignatovski.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još...

Botoks za listove: Novi hit tretman na koji idemo ovog proljeća

Botoks za mišiće lista novi je tretman koji može dramatično poboljšati oblik potkoljenice, potpuno je bezbolan i gotov u nekoliko minuta, a potrebno ga je ponoviti nekoliko puta za optimalne rezultate

Čuda tehnologije: revolucionarni uređaji za blistavo lice i čvrste noge bez celulita

Tehnologija je u estetskoj medicini toliko napredovala da postoje zaista 'čudotovorni' uređaji koji daju brze i efikasne rezultate nakon samo nekoliko tretmana. Odnedavno ih možete isprobati i u Hrvatskoj

Hijaluronske olovke najnoviji je – vrlo opasan trend s TikToka

Pokrećući trendove, TikTok i YouTube postali su nefiltrirana čvorišta s uputama za amatere koji žele ubrizgati hijaluronsku kiselinu u svoje usne, nos i čeljusti pomoću lako dostupnih naprava nazvanih hijaluronske olovke

Imate ožiljke od akni? Pronađite najbolji tretman za uklanjanje

Iako slove kao najbolji, laseri nisu i jedina opcija i pomoć onima koji pate zbog estetskih posljedica akni i prištića. Nije svaki tretman za svakoga, pa kako onda odabrati najbolju opciju za sebe?

Povezano

Dr. Nikola Milojević pokrenuo je podcast koji otkriva sve što ste ikada željeli znati o estetskoj medicini

INFINITY PODCAST Poliklinike Milojević zamišljen je kao razgovor sa stručnim gostima iz polja estetske medicine, ali i drugim utjecajnim sugovornicima, koji iz svog kuta, mogu pomoći otkloniti neke dvojbe, postaviti nova pitanja i dati odgovore na ona goruća

Kako ih se riješiti: 9 tretmana protiv tamnih mrlja prema preporukama dermatologa

Tržište je pretrpano proizvodima za njegu kože, a ništa drugačije nije ni s tretmanima protiv tamnih mrlja. Teško je znati koji su proizvodi doista dobri i koji pomažu kod ovog problema, baš kao i koji sastojci dugoročno pomažu u uklanjanju tamnih mrlja? Zato smo odgovore potražili kod stručnjaka

Novi hit u Londonu: Estetska poliklinika na četiri kotača

Zaboravite odlazak u kliniku i gubljenje vremena na sada nepotrebni prijevoz. Na vama je samo da sačekate na svojoj adresi potpuno opremljeni kombi koji sadrži sve kao i prava ordinacija

Kojih 5 tretmana daje najbolje rezultate u borbi protiv celulita?

Zapravo većina anticelulitnih tretmana ima skromnu učinkovitost, no, srećom, postoje tretmani koji ipak postižu dobre rezultate, iako smo svjesne da je eliminiranje celulita vrlo kompleksan problem

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime