Nedjelja, 9 siječnja, 2022

Vodič za održivo putovanje: 40 ekoloških savjeta za ‘sretan put’

Ne možemo kontrolirati razinu emisije ugljika iz zrakoplova, kemikalije koje koriste hoteli ili plastiku u suvenirima.... Ali možemo odabrati održiviji prijevoz, hotele i odabrati drugačije načine kupnje koji manje štete okolišu te stvaraju više koristi lokalnom stanovništvu

Još davne 2010. godine kada je započeo trend zelenog putovanja, područje ekoturizma bilo je uglavnom nepoznato prosječnim putnicima. U to se vrijeme ovaj pojam još rijetko spominjao te se koristio unutar područja održivog putovanja i komunikacije takvog oblika. 

Ali ekološka energija – održiva energija koja iskorištava energiju iz prirodnih izvora kao što su sunce, vjetar, plima i geotermalna energija – kao pokret je s vremenom postao sve popularniji zahvaljujući predvodnicima poput Ala Gorea.

Za dobrobit okoliša te društvenu i ekonomsku dobrobiti lokalnog stanovništa. 

Zeleno življenje je sve popularniji trend, odnosno način života koji teži očuvanju i zaštiti prirodnih resursa zemlje, staništima i bioraznolikosti. ‘Zeleno’ je postalo sinonim za termine: ‘eko friendly’ ili ‘svjesnost o okolišu’.
Stoga, zeleno putovanje postaje termin koji se koristi za ekoturizam i odgovornu putničku praksu, a općenito nastoji koristiti okolišu te društvenoj i ekonomskoj dobrobiti lokalnog stanovništa. 

Zeleno putovanje je antiteza masovnom turizmu. Cijelo vrijeme se vodi računa o tome da se pokušava donijeti pametniji izbor koji pomaže u ublažavanju negativnih utjecaja koje stvaramo tijekom putovanja. Ne možemo kontrolirati razinu emisije ugljika iz aviona, kemikalije koje koriste hoteli u kojima odsjedamo ili plastiku koja se koristi u suvenirima koji se prodaju na destinacijama koje posjećujemo. Ali možemo odabrati održiviji prijevoz, hotele, i odabrati drugačije načine kupnje koji manje štete okolišu, i stvaraju više koristi lokalnom stanovništvu. 

Prema nedavnom TripAdvisor istraživanju, gotovo 2/3 putnika sve je sklonije u donošenju ekološke prihvatljivije odluke i zelenom putovanju. Problem je, kako odrediti razliku između zelenog putovanja (ekološkog) i greenwashing (eko manipulacije)?

Greenwashing – sve je više pokušaja prodaje lažne prirodne kozmetike

Zeleno putovanje vs. eko manipulacija

Greenwashing koristi marketinške strategije u cilju zavaravanja kupca da vjeruju kako su proizvodi, aktivnosti, politike određene tvrtke ekološki prihvatljivi – a zapravo to nisu.
Kako je zeleni pokret postao sve popularniji, mnogo tvrtki se odlučilo krenuti u tom smjeru jer na kraju, to im donosi ono što najviše žele: novac. Opisi poput ‘potpuno prirodno’, ‘organsko’, ‘reciklirani sadrža’ osmišljeni su, no dogodi se da je to rijetko potkrijepljeno ili provjereno sa strane stručnjaka.

Putnička industrija nije mnogo drugačija po ovome pitanju. Organizatori putovanja koji su se promovirali kao ekološki prihvatljivi i dalje su nudili neodgovorne aktivnosti poput šetnje s lavovima, jahanje slonova i slično. Prema tome, kako putnici mogu znati govori li određena kompanija doista istinu? 

Donosimo vam 40 savjeta za ekološki i održivo putovanje koje svaki putnik može koristiti kako bi svoje avanture učinio ekološki prihvatljivijima. 

Savjeti za zeleni održivi prijevoz

 1. Pokušajte rezervirati letove bez presjedanja koliko god je moguće: polijetanje i slijetanje stvara emisiju dodatnog ugljika u tom procesu.
 2. Ako putujete s obitelji ili prijateljima i destinacija se nalazi u krugu u kojem svi možete doći automobilom umjesto zrakoplovom, trebali biste razmisliti o zajedničkom putovanju autom. Ako ipak putujete sami, održivije je putovati zrakoplovom.
 3. Ako letite, razmislite o zrakoplovnim kompanijama koje nude ekološki program za smanjenje ugljika. 
 4. Odlučite li se voziti do određene destinacije i vaše vozilo nije ekološki korisno, razmislite o najmu hibridnog ili električnog vozila – koriste manje goriva i proizvode manje ugljičnog dioksida nego vozila drugog tipa. 
 5. Ako imate vremena, putujte busom, tramvajem ili brodom – tako općenito stvarate manji negativni ekološki utjecaj nego da putujete zrakoplovom.

Savjeti za odabir zelenog hotela

 1. Tijekom putovanja, primjerice, u SAD, provjerite ima li hotel LEED certifikat američkog vijeća za zelenu gradnju. U programu se hoteli ocjenjuju na temelju održivosti mjesta, uštedi vode, energetskoj učinkovitosti, izboru materijala, kvaliteti okoliša u zatvorenom prostoru i inovacijama u dizajnu. 
 2. Kada putujete u inozemstvo, potražite odobrenja drugih programa certificiranja kao što su EarthCheck (Australija), Green Globe, Rainforest Alliance (Latinska Amerika, Karibi), and Green Tourism Business Scheme (UK). Neke zemlje, uključujući Costa Ricu, imaju vlastite certifike kojima ocjenjuju održive inicijative – aktivnosti.
 3. Raspitajte se ima li hotel reciklirani sadržajni program. Ako ne, podržite ih u pokretanju jednog tako da ostavite komentar ili sugestije u njihovim bilješkama nakon odlaska iz hotela. 
 4. Raspitajte se postoje li u hotelu bilo kakve aktinosti koje uključuju solarnu energiju, vjetroturbine, prikupljanje kišnice, energetski učinkovitu rasvjetu i toalete s malim protokom. 
 5. Pronađite postotak hotelskih resursa koji su lokalni. Zapošljavaju li lokalno stanovništvo? Naručuju li lokalnu hranu, ili proizvode vlastitu hranu? Koriste li lokalne izvore u raznim materijalima? Kompanije koje koriste domaće resurse obično su održivije jer ulažu u lokalno gospodarstvo.

Locavore pokret brine o okolišu, čuva zdravlje i osnažuje lokalnu zajednicu

Savjeti za štednju vode na putovanjima

 1. Koristite višekratnu bocu (bez BPA). Mnoge međunarodne zračne luke imaju besplatne dozatore vode, što štedi novac, a ne koriste se plastične boce. 
 2. Tuširajte se umjesto kupanja u kadi. Tuš kabine koriste 10-25 litara vode, a kade 70. Tuširanje u dvoje štedi još više vode!
 3. Pokušajte koristiti kraća tuširanja, ugasite vodu dok se šamponirate, perete zube… 
 4. Ne koristite hotelsko rublje, jer obično ga peru nakon svakog gosta zasebno (čak i kada je riječ o nekoliko predmeta). 
 5. Objesite ručnike nakon uporabe, što je univerzalni znak za ponovno korištenje. Ručnike ne perete svaki dan kod kuće – ne morate ni na putovanju.

Biološka raznolikost: Gdje svijet napreduje, a gdje nazaduje?

Savjeti za štednju energije na putovanjima

 1. Tijekom odlaska iz sobe, uvijek ugasite sva svjetla, grijanje, klimu i televiziju. Stavljanje zastora ljeti sprečava zagrijavanje prostora. 
 2. Ostavite znak ‘Ne smetaj’ na vratima sobe tijekom odsjedanja u određenom mjestu. Ovo znači da u tom razdoblju čistačice neće ulaziti u sobe i koristiti kemikalije, struju i ostalo. 
 3. Pješačite, vozite bicikl ili koristite javni prijevoz kada god je moguće, što utječe na uštedu goriva i novca. 
 4. Vratite karte, brošure i ostale turističke materijale nakon završetka putovanja kako bi ih drugi putnici mogli koristiti.
 5. Ostatke sapuna, šampona, paste za zube… ponesite sa sobom na putovanju. Neiskorišteni dijelovi se često bacaju, a u budućnosti možete ponovo upotrijebiti nešto od toga.

9 YouTube kanala koji nas inspiriraju na odgovorniji (i zeleniji) život

Savjeti za održivo planinarenje

 1. Označene staze nisu označene bez razloga. Držite se puta kako biste izbjegli nanošenje štete autohtonoj flori i sve nejasne puteljke.
 2. Ponesite sa sobom malu torbu i pokupite smeće koje uočite tijekom planinarenja. Možete i napraviti natjecanje među prijateljima i saznati tko može više očistiti otpad!
 3. Ne hranite i ne dirajte divlje životinje, iz bilo kojeg razloga. Hranjenje životinja stvara naviku ili ovisnost životinja o ljudima, a često završi i napadom. Ako vas životinja slučajno ugrize, najvjerojatnije će biti ubijena. 
 4. Provjerite vremenske uvjete i teren prije planinarenja. Onima kojima zatreba spasilačka služba trebaju znati i da se zbog njih troše prirodni i javni resursi.
 5. Održavajte dovoljnu distancu od divljih životinja. Svakako odvojite stvarni život od online platforme, fotografija na Instagramu nije situacija koju želite vidjeti uživo. Ako ste dovoljno blizu životinje da privučete pažnju, previše ste blizu.

Na stazi prema vrhu: Osnovna pravila ponašanja u planinama

Savjeti za održivu kupnju

 1. Kupujte lokalno napravljene (po mogućnosti, ručno izrađene) proizvode, radije nego one koji su uvezeni. Predmeti koji lete ili se šalju iz daleke destinacije, stvaraju više ekološke štete proizvodnjom, dostavom i slično.
 2. Ne kupujte ništa od ugroženih biljaka/životinja, neodrživog materijala. Osim sa ekološkog aspekta, vjerojatnost je da s njima nećete moći proći kroz carinu. 
 3. Kada idete u kupnju, ponesitu vlastitu torbu za višekratnu uporabu. 
 4. Kada god ste u mogućnosti, potražite autohtone obrtnike. Kada kupujete izravno od umjetnika, pomažete njima i velika je vjerojatnost da takvim pristupom čuvate njihovo područje rada. 
 5. Ne kupujte fotografije i suvenire od osoba koje iskorištavaju divlje životinje, primjerice slonova na Tajlandu

beauty4thefuture: Razvrstavajte potrošena pakiranja kozmetičkih proizvoda

Savjeti za održiva putovanja

 1. Putujte u malim skupinama s turoperatorima, jer imaju tendenciju ostavljati manje otpada. Članovi organizacije poput Svjetske konferencije Globalnog savjeta za održivi turizam su, primjerice, organizatori putovanja koji pokušavaju predstaviti sebe u odgovornom i održivom aspektu.
 2. Tijekom ronjenja, izbjegavajte dodirivati koralje ili uzburkivati sediment jer to može oštetiti ekosustav grebena.
 3. Ispitajte ronilačkog vodiča o pristupu ronjenju, jer se neadekvatnim načinom ronjenja može naštetiti morskim vrstama.
 4. Raspitajte se o tome surađuje li organizator putovanja s lokalnom zajednicom. Unajmljuju li lokalne vodiče, imaju li vodeću ulogu u očuvanju prirodnih bogatstva..? Stvaranje turizma u zajednici je najodrživiji oblik turizma. 
 5. Nemojte krenuti u obilazak koji obećava susrete s divljim životinjama poput jahanja slonova, šetnje s lavovima… Činite li to, podržavate industriju koja se nezakonito odnosi prema određenim (njačešće ugroženim) vrstama životinja. 

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Savjeti kako biti zeleni putnik

 1. Poštujte lokalne običaje. Prije putovanja proučite lokalnu kulturnu tradiciju odredišta kako biste mogli govoriti i ponašati se na određeni način.
 2. Zatražite dopuštenje prije fotografiranja. U nekim kulturama fotografiranje je poput krađe duše, a generalno pitati za dopuštenje je ljubazna gesta. 
 3. Naučite jezik ili barem nekoliko važnih riječi. Iznenadili biste se kako poznavanje fraza poput ‘Hvala’, ‘Moje ime je…’, ‘Molim vas pomoć…’ može utjecati na način kako će se mještani odnositi prema vama. 
 4. Kada god se prijavite na cjelodnevni volonterski odmor ili radite s neprofitnom organizacijom za osiguravanje potrepština lokalnim školama, nije potrebno puno vašeg napora, a uvelike pomažete lolalnom stanovništvu.
 5. Proučite lokalnu kulturu. Postanite sudionik, a ne samo promatrač. Užitak u putovanju je da izađete iz zone komfora i isprobate hranu, slušate drugu vrstu glazbe, istražujete… Izbjegavajte biti osoba koja, primjerice odlazi u Indiju, i inzistira na naručivanju hamburgera. 

Pročitajte još...

Locavore pokret brine o okolišu, čuva zdravlje i osnažuje lokalnu zajednicu

Značenje izraza karnivor (mesojed), herbivor (biljojed) i omnivor (svejed) naučili smo još u osnovnoj školi, no znate li tko su locavore? Pokret koji je započeo u Americi, osvojio je svijet, a u Hrvatskoj smo ga više nego ikad postali svjesni ove godine

Bye, bye kemija: Najbolja eko sredstva za čišćenje – napravite sami!

Za snagu sode bikarbone pri čišćenju zasigurno ste već čuli, a mi vam donosimo još sastojaka iz kućanstva koja su odlična za ekološko čišćenje vašeg doma. Osim čistoće ujedno i dezinficiraju pa ste time dobili i razne zdravstvene benefite

Ekocid: Hoće li se (i kada) uništavanje okoliša konačno proglasiti zločinom?

Od Pape do Grete Thunberg, sve su češći pozivi da se "ekocid" prizna kao zločin u međunarodnom kaznenom pravu - ali bi li takav zakon ikada mogao funkcionirati u realnosti? Za aktiviste je kriminaliziranje ekocida jedino rješenje da se spasi neupitno uništavanje ekosustava Zemlje a time i svih onih koji u njima žive!

Google Earth Timelapse: Sad možete vidjeti stvarne štete koje nanosimo Zemlji

Pogledajte kako se led na Grenlandu topi jer se planet zagrijava, pridonoseći globalnom porastu razine mora; kako se krčenje šuma u Amazoniji pojačalo u posljednjih 20 godina; kako se Aralsko more presušilo do djelića njegove veličine od početka 2000-ih...

Povezano

Biljna hrana smanjuje upalne procese te omogućava brži oporavak i manji rizik od ozljede

O popularnosti biljnih bjelančevina govori i činjenica da sve više profesionalnih sportaša otkriva da je prehrana bez životinjskih proizvoda poželjna i ključna za poboljšanje njihovih izvedbi i održavanje vrhunca sportskog uspjeha

Najbolja novogodišnja odluka: 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga za održivi život!

Želite li ekološki osvijestiti i sebe i svoju okolinu, donosimo praktične i jednostavne prijedloge, a usvojite li samo jedan od njih - za nas ste na dobrom putu da doista i postanete 'superheroj' planeta Zemlje!

Održivi Božić: Kako najljepše doba godine učiniti prekrasnim i za naš planet?

Jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor...

Inovacija: Mini vjetroturbina koja proizvodi dovoljno energije za napajanje svakog doma

Dizajner i poduzetnik Joe Doucet stvorio je uređaj za usmjeravanje snage vjetra koji se nalazi unutar kinetičke skulpture veličine zida, a proizvodi dovoljno energije za napajanje nekog privatnog doma

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime