Utorak, 28 ožujka, 2023

3 načina kako se nositi s osobama koje su opsjednute kontroliranjem

Kada ste suočeni s osobom koja ima potrebu sve kontrolirati, važno je djelovati proaktivno i odmah na početku razgovarati s njom direktno o problemu. Donosimo nekoliko učinkovitih savjeta kada je riječ o suočavanju s destruktivnim osobama ovakvog tipa

Zasigurno smo svi upoznali nekoga tijekom života za koga možemo reći da je ‘kontrolirajući frik’, bilo da je riječ o kontrolirajućem partneru, roditeljima ili čak prijateljima. I sasvim sigurno vam je teško ako ne znate kako se izvući iz takve situacije i ‘spasiti’ od takve osobe. Možda će vam se učiniti prejednostavni, ali ovi savjeti su zapravo vrlo učinkoviti kada je riječ o suočavanju s destruktivnim osobama ovakvog tipa:

1/ Razgovarajte s njima o problemu vrlo direktno

Kada je riječ o rješavanju bilo kakvog oblika konflikta, komunikacija je rješenje. Kada ste suočeni s osobom koja ima potrebu sve kontrolirati, važno je djelovati proaktivno i razgovarati s njom direktno o problemu. Licencirana terapeutkinja Rachel Wright, preporučuje određenu tehniku za strukturiranje teškog razgovora, a dio tehnike su: 

  • Prepoznavanje problema
  • Objašnjavanje emocija
  • Pružanje rješenja

Primjerice, vaš ljubavni partner uvijek pokušava komunicirati s vama ili na drugi način doprijeti do vas kada ste u društvu, u tome slučaju možete reagirati na sljedeći način. Dajte mu/joj do znanja da ste primijetili da često pokušava komunicirati s vama dok ste u društvu i da stalno mislite da nema povjerenja u vas, pa mu iskreno recite kako se osjećate radi toga. A vjerojatno se ne osjećate dobro kada se tako ponaša. U tome slučaju, predložite rješenje, a to je da obje strane ne očekuju super brzi odgovor na svaku poruku. Na kraju pitajte što misli o tome. 

7 pozitivnih afirmacija koje će vam pomoći u trenucima sumnji u sebe

Ako općenito vrijedi poraditi na odnosu, osoba koja inače ima potrebu kontrolirati sve, tada želi poraditi na svome ponašanju, preuzet će odgovornost radi toga kako se osjećate, ali će i poduzeti nešto- odnosno, poradit će na svom ponašanju. Ako se apsolutno ništa ne promijeni, ovo je vjerojatno znak da takav odnos nije onaj pravi i da to ne funkcionira dugoročno i kvalitetno. 

2/ Postaviti granice

Postavljanje granica je još jedna bitna stvar u ovome slučaju, a kada je riječ o ‘kontrol frikovima’, granice koje postavite morat će biti mnogo čvršće. Zapravo, klinička psihologinja Shefali Tsabary smatra kako postavljanje granica, čvrstih, jasnih i dosljednih ima važnu funkciju s takvim osobama.

Ovo je jedan savjet i za roditelje kada je riječ o odgoju djece. Imajte na umu da niste dužni ikome davati svoje vrijeme, energiju, pažnju ako to ne želite. 

Vaš ‘unutarnji kritičar’: Kako prestati omalovažavati samog sebe?

3/ Znajte kada treba otići iz situacije

I zadnje, ali ne i manje važno jest – suočavanje s osobom koja voli kontrolirati zahtijeva znanje i prihvaćanje činjenice da vi znate kada je vrijeme za odlazak. Ako postavljanje granica ne funkcionira, važno je stvoriti emocionalni prostor i distancirati se u drugom smjeru. 

Važno je vidjeti, ali i shvatiti kako kontrolirajuća osoba reagira na vaše postavljanje granica i kada govorite o tome kako ponašanje te osobe utječe na vaše osjećaje. Obratite pozornost na to! Ako se stalno brane, ne poštuju vaše želje i granice te nastavljaju sa svojim destruktivnim ponašanjem – to samo simbolizira nezdravu dinamiku odnosa. 

Zvoni li vam alarm? Ovo su znakovi da se nalazite u toksičnoj vezi!

Ako ste u ljubavnom odnosu s takvom osobom, zapitajte se želite li takvu budućnost i znak je da je takav odnos samo kratkoročnog vijeka ili je toksičan. Ako je riječ o članu obitelji, ili osobi s kojom ne možete ili ne želite u potpunosti prekinuti odnos – obavezno razmislite o stvaranju ‘prostora’ unutar samog odnosa.

Prostor koji definira vaše intimno područje (koje je samo vaše i nitko ne smije ulaziti u njega) i određenu distancu od takvih osoba. Primjerice, prijateljski odnos može prirodno izblijediti i na kraju nestati, ako ne inicirate kontakte, zajedničke planove i dogovore. 

Što god da ste odlučili, ne umanjujte vlastite potrebe. Vaši osjećaji su bitni, i bitno je kako se osjećate kada se nađete u kontrolirajućoj i nepodnošljivoj situaciji, važno je i što vi želite u budućnosti. Bez obzira na to tko je s druge strane. Sve manje od toga, nije vrijedno. 

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Učinite svaki dan dobro djelo i osvojite fantastične nagrade!

Smiksajmo zajedno krug dobrih djela i podarimo jedni drugima osmijeh, toplinu i veselje - ono što nam i u najtežim trenucima popravi dan. I dokažimo da duh zajedništva nikad nije bio jači

Imate li ove vještine? One će biti ključne za dobivanje posla u budućnosti

Istraživanje je identificiralo niz od 56 temeljnih vještina koje će koristiti svim građanima i pokazalo je da će osobe koje imaju ove vještine imati veću vjerojatnost zaposlenja, veće prihode i biti zadovoljniji poslom koji obavljaju

Kako kroz joga praksu razvijamo svoje snage – i fizičke i psihičke

Joga je daleko od Instagram slika. Daleko je od onih atraktivnih pozicija koje gledate na društvenim mrežama i daleko je od uvrnutih pozicija. Joga je put. A taj put tj. jogijska praksa daje fantastične rezultate već nakon prvog sata

Mateja Klemenčić: Možeš ići u teretanu, jesti napolitanke i voljeti sebe i svoje tijelo

Boreći se i sama s poremećajima u prehrani, Mateja je odlučila savjetima i iskustvom pomoći i drugima pa je nakon instagram profila fitness_i_napolitanke izdala i istoimenu knjigu. Mateja nastoji svojim pratiteljima biti podrška na putu prema zdravom odnosu s hranom, vježbanjem i tijelom

Povezano

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Svima se dogode stresna jutra, čak i psihoterapeutima i psiholozima - osobama za koje mislite da su uvijek smireni i u zen stanju. Ali čak i oni, baš poput svih ljudi, imaju loše trenutke

Ako je mogao Ed Sheeran, možete i vi: Očistite se od društvenih mreža!

Pretjerivanje s društvenim mrežama može izazvati nepovezanost i izoliranost od stvarnog svijeta, što se posebno primjećuje kod ljudi koji imaju problema sa samopoštovanjem, tjeskobom ili depresijom... Pomisao o isključivanju sa društvenih mreža nikad nisu bili primamljivija

5 načina za nošenje s bolešću novog doba – financijskom anksioznošću!

Ometa li vas financijska tjeskoba da pogledate svoj bankovni račun ili proračun i odlučite koja su područja vaše potrošnje previsoka? Ili vas drži budnima noću i ostavlja osjećaj iscrpljenosti i neusredotočenosti sljedećeg dana?

Koji je najbolji prekid koji možete imati? Onaj s vlastitim automobilom!

Glavni motiv za pokretanje ove kampanje bilo je tromjesečno istraživanje provedeno na više od 7.000 Boltovih korisnika na 17 europskih tržišta, koje je pokazalo da se korištenjem Boltovih e-romobila na godišnjoj razini izbjegava više od 20 milijuna kilometara vožnje automobilom, odnosno smanjenoj emisiji CO2 od 2,4 milijuna kg

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime