Petak, 22 ožujka, 2024

3 načina kako se nositi s osobama koje su opsjednute kontroliranjem

Kada ste suočeni s osobom koja ima potrebu sve kontrolirati, važno je djelovati proaktivno i odmah na početku razgovarati s njom direktno o problemu. Donosimo nekoliko učinkovitih savjeta kada je riječ o suočavanju s destruktivnim osobama ovakvog tipa

Zasigurno smo svi upoznali nekoga tijekom života za koga možemo reći da je ‘kontrolirajući frik’, bilo da je riječ o kontrolirajućem partneru, roditeljima ili čak prijateljima. I sasvim sigurno vam je teško ako ne znate kako se izvući iz takve situacije i ‘spasiti’ od takve osobe. Možda će vam se učiniti prejednostavni, ali ovi savjeti su zapravo vrlo učinkoviti kada je riječ o suočavanju s destruktivnim osobama ovakvog tipa:

1/ Razgovarajte s njima o problemu vrlo direktno

Kada je riječ o rješavanju bilo kakvog oblika konflikta, komunikacija je rješenje. Kada ste suočeni s osobom koja ima potrebu sve kontrolirati, važno je djelovati proaktivno i razgovarati s njom direktno o problemu. Licencirana terapeutkinja Rachel Wright, preporučuje određenu tehniku za strukturiranje teškog razgovora, a dio tehnike su: 

  • Prepoznavanje problema
  • Objašnjavanje emocija
  • Pružanje rješenja

Primjerice, vaš ljubavni partner uvijek pokušava komunicirati s vama ili na drugi način doprijeti do vas kada ste u društvu, u tome slučaju možete reagirati na sljedeći način. Dajte mu/joj do znanja da ste primijetili da često pokušava komunicirati s vama dok ste u društvu i da stalno mislite da nema povjerenja u vas, pa mu iskreno recite kako se osjećate radi toga. A vjerojatno se ne osjećate dobro kada se tako ponaša. U tome slučaju, predložite rješenje, a to je da obje strane ne očekuju super brzi odgovor na svaku poruku. Na kraju pitajte što misli o tome. 

7 pozitivnih afirmacija koje će vam pomoći u trenucima sumnji u sebe

Ako općenito vrijedi poraditi na odnosu, osoba koja inače ima potrebu kontrolirati sve, tada želi poraditi na svome ponašanju, preuzet će odgovornost radi toga kako se osjećate, ali će i poduzeti nešto- odnosno, poradit će na svom ponašanju. Ako se apsolutno ništa ne promijeni, ovo je vjerojatno znak da takav odnos nije onaj pravi i da to ne funkcionira dugoročno i kvalitetno. 

2/ Postaviti granice

Postavljanje granica je još jedna bitna stvar u ovome slučaju, a kada je riječ o ‘kontrol frikovima’, granice koje postavite morat će biti mnogo čvršće. Zapravo, klinička psihologinja Shefali Tsabary smatra kako postavljanje granica, čvrstih, jasnih i dosljednih ima važnu funkciju s takvim osobama.

Ovo je jedan savjet i za roditelje kada je riječ o odgoju djece. Imajte na umu da niste dužni ikome davati svoje vrijeme, energiju, pažnju ako to ne želite. 

Vaš unutarnji kritičar: Kako prestati omalovažavati samog sebe?

3/ Znajte kada treba otići iz situacije

I zadnje, ali ne i manje važno jest – suočavanje s osobom koja voli kontrolirati zahtijeva znanje i prihvaćanje činjenice da vi znate kada je vrijeme za odlazak. Ako postavljanje granica ne funkcionira, važno je stvoriti emocionalni prostor i distancirati se u drugom smjeru. 

Važno je vidjeti, ali i shvatiti kako kontrolirajuća osoba reagira na vaše postavljanje granica i kada govorite o tome kako ponašanje te osobe utječe na vaše osjećaje. Obratite pozornost na to! Ako se stalno brane, ne poštuju vaše želje i granice te nastavljaju sa svojim destruktivnim ponašanjem – to samo simbolizira nezdravu dinamiku odnosa. 

Zvoni li vam alarm? Ovo su znakovi da se nalazite u toksičnoj vezi!

Ako ste u ljubavnom odnosu s takvom osobom, zapitajte se želite li takvu budućnost i znak je da je takav odnos samo kratkoročnog vijeka ili je toksičan. Ako je riječ o članu obitelji, ili osobi s kojom ne možete ili ne želite u potpunosti prekinuti odnos – obavezno razmislite o stvaranju ‘prostora’ unutar samog odnosa.

Prostor koji definira vaše intimno područje (koje je samo vaše i nitko ne smije ulaziti u njega) i određenu distancu od takvih osoba. Primjerice, prijateljski odnos može prirodno izblijediti i na kraju nestati, ako ne inicirate kontakte, zajedničke planove i dogovore. 

Što god da ste odlučili, ne umanjujte vlastite potrebe. Vaši osjećaji su bitni, i bitno je kako se osjećate kada se nađete u kontrolirajućoj i nepodnošljivoj situaciji, važno je i što vi želite u budućnosti. Bez obzira na to tko je s druge strane. Sve manje od toga, nije vrijedno. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime