Nedjelja, 9 siječnja, 2022

3 načina kako se nositi s osobama koje su opsjednute kontroliranjem

Kada ste suočeni s osobom koja ima potrebu sve kontrolirati, važno je djelovati proaktivno i odmah na početku razgovarati s njom direktno o problemu. Donosimo nekoliko učinkovitih savjeta kada je riječ o suočavanju s destruktivnim osobama ovakvog tipa

Zasigurno smo svi upoznali nekoga tijekom života za koga možemo reći da je ‘kontrolirajući frik’, bilo da je riječ o kontrolirajućem partneru, roditeljima ili čak prijateljima. I sasvim sigurno vam je teško ako ne znate kako se izvući iz takve situacije i ‘spasiti’ od takve osobe. 

Možda će vam se učiniti prejednostavni, ali ovi savjeti su zapravo vrlo učinkoviti kada je riječ o suočavanju s destruktivnim osobama ovakvog tipa:

1/ Razgovarajte s njima o problemu vrlo direktno

Kada je riječ o rješavanju bilo kakvog oblika konflikta, komunikacija je rješenje. Kada ste suočeni s osobom koja ima potrebu sve kontrolirati, važno je djelovati proaktivno i razgovarati s njom direktno o problemu. Licencirana terapeutkinja Rachel Wright, preporučuje određenu tehniku za strukturiranje teškog razgovora, a dio tehnike su: 

  • Prepoznavanje problema
  • Objašnjavanje emocija
  • Pružanje rješenja

Primjerice, vaš ljubavni partner uvijek pokušava komunicirati s vama ili na drugi način doprijeti do vas kada ste u društvu, u tome slučaju možete reagirati na sljedeći način. Dajte mu/joj do znanja da ste primijetili da često pokušava komunicirati s vama dok ste u društvu i da stalno mislite da nema povjerenja u vas, pa mu iskreno recite kako se osjećate radi toga. A vjerojatno se ne osjećate dobro kada se tako ponaša. U tome slučaju, predložite rješenje, a to je da obje strane ne očekuju super brzi odgovor na svaku poruku. Na kraju pitajte što misli o tome. 

7 pozitivnih afirmacija koje će vam pomoći u trenucima sumnji u sebe

Ako općenito vrijedi poraditi na odnosu, osoba koja inače ima potrebu kontrolirati sve, tada želi poraditi na svome ponašanju, preuzet će odgovornost radi toga kako se osjećate, ali će i poduzeti nešto- odnosno, poradit će na svom ponašanju. Ako se apsolutno ništa ne promijeni, ovo je vjerojatno znak da takav odnos nije onaj pravi i da to ne funkcionira dugoročno i kvalitetno. 

2/ Postaviti granice

Postavljanje granica je još jedna bitna stvar u ovome slučaju, a kada je riječ o ‘kontrol frikovima’, granice koje postavite morat će biti mnogo čvršće. Zapravo, klinička psihologinja Shefali Tsabary smatra kako postavljanje granica, čvrstih, jasnih i dosljednih ima važnu funkciju s takvim osobama.

Ovo je jedan savjet i za roditelje kada je riječ o odgoju djece. Imajte na umu da niste dužni ikome davati svoje vrijeme, energiju, pažnju ako to ne želite. 

Vaš ‘unutarnji kritičar’: Kako prestati omalovažavati samog sebe?

3/ Znajte kada treba otići iz situacije

I zadnje, ali ne i manje važno jest – suočavanje s osobom koja voli kontrolirati zahtijeva znanje i prihvaćanje činjenice da vi znate kada je vrijeme za odlazak. Ako postavljanje granica ne funkcionira, važno je stvoriti emocionalni prostor i distancirati se u drugom smjeru. 

Važno je vidjeti, ali i shvatiti kako kontrolirajuća osoba reagira na vaše postavljanje granica i kada govorite o tome kako ponašanje te osobe utječe na vaše osjećaje. Obratite pozornost na to! Ako se stalno brane, ne poštuju vaše želje i granice te nastavljaju sa svojim destruktivnim ponašanjem – to samo simbolizira nezdravu dinamiku odnosa. 

Zvoni li vam alarm? Ovo su znakovi da se nalazite u toksičnoj vezi!

Ako ste u ljubavnom odnosu s takvom osobom, zapitajte se želite li takvu budućnost i znak je da je takav odnos samo kratkoročnog vijeka ili je toksičan. Ako je riječ o članu obitelji, ili osobi s kojom ne možete ili ne želite u potpunosti prekinuti odnos – obavezno razmislite o stvaranju ‘prostora’ unutar samog odnosa.

Prostor koji definira vaše intimno područje (koje je samo vaše i nitko ne smije ulaziti u njega) i određenu distancu od takvih osoba. Primjerice, prijateljski odnos može prirodno izblijediti i na kraju nestati, ako ne inicirate kontakte, zajedničke planove i dogovore. 

Što god da ste odlučili, ne umanjujte vlastite potrebe. Vaši osjećaji su bitni, i bitno je kako se osjećate kada se nađete u kontrolirajućoj i nepodnošljivoj situaciji, važno je i što vi želite u budućnosti. Bez obzira na to tko je s druge strane. Sve manje od toga, nije vrijedno. 

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Pridružite nam se u akciji ’60 dana dobrih djela’ i osvojite brojne nagrade!

Ove godine, na Mixerov rođendan, proširujemo našu akciju na 60 dana dobrih djela te ćemo vas svaki dan kroz društvene mreže zamoliti da učinite jedno dobro djelo, jednu sitnicu kojom ćete nekome u svojoj blizini ili sebi uljepšati dan! A kako bi se lanac dobrote nastavio, mi ćemo vas nagraditi brojnim darovima!

Imate li ove vještine? One će biti ključne za dobivanje posla u budućnosti

Istraživanje je identificiralo niz od 56 temeljnih vještina koje će koristiti svim građanima i pokazalo je da će osobe koje imaju ove vještine imati veću vjerojatnost zaposlenja, veće prihode i biti zadovoljniji poslom koji obavljaju

Kako kroz joga praksu razvijamo svoje snage – i fizičke i psihičke

Joga je daleko od Instagram slika. Daleko je od onih atraktivnih pozicija koje gledate na društvenim mrežama i daleko je od uvrnutih pozicija. Joga je put. A taj put tj. jogijska praksa daje fantastične rezultate već nakon prvog sata

Mateja Klemenčić: Možeš ići u teretanu, jesti napolitanke i voljeti sebe i svoje tijelo

Boreći se i sama s poremećajima u prehrani, Mateja je odlučila savjetima i iskustvom pomoći i drugima pa je nakon instagram profila fitness_i_napolitanke izdala i istoimenu knjigu. Mateja nastoji svojim pratiteljima biti podrška na putu prema zdravom odnosu s hranom, vježbanjem i tijelom

Povezano

5 činjenica koje dokazuju da se iza jakog karaktera ‘skriva’ osjetljiva osoba

Neke osobe samo naizgled djeluju nedodirljive, no iza te 'fasade' često se kriju vrlo osjetljivi karakteri. Ove se dvije osobine međusobno ne isključuju. Donosimo vam pet karakteristika koje prikazuju da možda baš vi ili netko vama blizak pripada upravo toj skupini ljudi

U novoj godini se riješite neodlučnosti i prihvatite ljepote koje nosi neizvjesnost života

Pokušajte razmišljati na ovaj način: da je život potpuno predvidljiv, ne bi li vam nakon nekog vremena bilo malo dosadno? U ovom brzom društvu, u kojem je šarolik izbor na svakom uglu, žaljenje umjesto donošenje pogrešne odluke je gora opcija. To je sila koja vas može spriječiti da poduzmete akciju, a da bismo joj se suprotstavili, moramo naučiti tolerirati neizvjesnost

Nova godina, nova ja: 20 mini izazova za samopomoć koji svaki dan čine boljim

Točno određeni ciljevi mogu biti učinkovit način kako ostvariti vaše snove u budućnosti, ali jednako je važno pronaći i male načine, sitnice kako se svakodnevno brinuti o sebi

Gotovo je s izlikama: 5 rješenja za vaše klasične meditacijske isprike i strahove

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako pobijediti sve izlike i opravanja i uz pomoć ovih 'trikova' zavoljeti meditaciju, bez obzira je li riječ o samostalnoj ili vođenoj

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime