Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Božić ne možemo otkazati – i evo zašto je to najbolje od svega!

Na kraju ove posebno teške godine, zapitajmo se koliko cijenimo baš ovaj trenutak u svom životu? I posebno, kako stvoriti radost kad istodobno imamo toliko ograničenja i neizvjesnosti? Ipak, sreća i radost se povećavaju kad ih dijelimo s drugima, a to nam nitko ne može zabraniti

Kraj godine je, posebice za kršćane, ali i za ljude drugih vjera i običaja, posebno doba godine kad zatvaramo jedno poglavlje i krećemo u novo. Obično to vrijeme nastojimo što više provesti s obitelji i prijateljima. No, protekle dvije godine donijel su nam neka nova pravila i stavila pred nas izazove vezane prije svega uz druženje i općenito društveni život.Nakon 2020. i 2021. godine naša razmišljanja o životu definitivno poprimaju novo značenje i važnost. Naučili smo, i to jako dobro, što je to socijalna distanca, ali i koliko su male stvari u životu zapravo neprocjenjive te da ne smijemo ništa odgađati za sutra. Neizvjesnost se uvukla u sve pore društva te nitko od nas nema ‘dar za sutra’, nego samo ‘dar za danas’ i svi ga trebamo iskoristiti najbolje što znamo.

Stoga odgađanja bilo čega, a posebice ugađanja najdražima i sebi, više ne dolazi u obzir. Neke nove/stare vrijednosti ponovno su u fokusu te sad znamo, bolje nego ikad prije, da treba cijeniti baš svaki trenutak u svom životu.

Suočavanje s izazovima i okretanje 2023. s nadom i radošću

Iako je ova godina donijela zastrašujući raspon emocija, od euforije, ljutnje, bijesa do najveće tuge i obratno te se, s obzirom na vijesti u medijima, zaista teško opustiti i radovati svakom danu, bez obzira na sve – ne dopustite si da se ‘otuđite’ od blagdanskog duha!

Svi smo umorni i ono što trenutačno trebamo jest pronaći radost u ovim blagdanima te biti duboko zahvalan na onome što imamo i nadati se da će nova godina ipak donijeti više sreće i radosti.

Razmislite o glavnim izazovima s kojima ste se suočavali i svladali ih protekle godine, budite ponosni na sebe i svoju snagu te krenite u 2022. godinu s nadom i radošću.

Božić

Sačuvajte duh Božića i unesite radost u ovu ‘ludu’ godinu

Imajte na umu da vam, usprkos medijskim napisima te preporukama Stožera, blagdane nitko ne može “otkazati”. Uostalom, blagdani nisu samo kupnja darova, ludi tulumi, koncerti i druženje s velikim brojem ljudi.

Vrijeme je da razmislite o istinskom značenju blagdana i Božića te da ove blagdane provedete u miru i zahvalnosti. Iskoristite prednosti društvenih mreža, javite se prijateljima koje dugo niste čuli, razveselite nekoga darom iznenađenja koje ćete mu ostaviti ispred vrata, oprostite drugome i, što je najvažnije, oprostite sebi. Pronađite načine da sačuvate duh Božića i unesete radost na kraju ove izazovne godine, koja možda nije bila lagana, ali smo tijekom nje naučili puno i o drugima i o sebi. I na tome trebamo također biti zahvalni.

Radost i duh Božića pronađite u sitnicama i svakodnevnim aktivnostima s najbližima. Izradite darove, ukrasite dom, gledajte najbolje božićne filmove uz toplu čokoladu noseći božićne kapice na glavi.

Izađite i van – uz poštivanje epidemioloških mjera – možda vas posebno razveseli ako slučajno sretnete Djeda Mraza ili pak osmijeh beskućnika kojem ste donijeli toplu deku i kupili slasan zalogaj hrane… Sreća i radost se povećavaju kad ih dijelimo s drugima, a to nam nitko ne može zabraniti. 

Božić

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime