Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Zauvijek zbogom: Ne dajte strahu da stane na put vašim snovima

Umjesto da vas strah ograničava u svemu - držeći vas zaključanima u zonama udobnosti i tjerajući na samosabotažu- zamislite potencijal koji biste mogli otključati kad biste počeli koristiti strah koji će nam pomoći da se uhvatimo za priliku, a ne da bježimo od nje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to i ostvarite

Što stoji na putu nama i našim snovima? Strah! Strah da nećemo uspjeti, strah da se stvari neće riješiti i strah da jednostavno nismo dovoljno dobri. Tako je lako dopustiti da ti strahovi preuzmu kontrolu nad nama. A kad to učinimo, strah nas ograničava u svemu – držeći nas zaključanima u zonama udobnosti, tjerajući nas na samosabotažu i držeći nas zaglavljenim.Ali kako je rekao autor Zig Ziglar, možda strah ima dva značenja, jedno koje nas ograničava i drugo koje nas osnažuje: Značenje 1: Zaboravi na sve i bježi! Značenje 2: Suočiti se sa svime i ustani!

Zamislite potencijal koji bismo mogli otključati kad bismo počeli koristiti strah koji će nam pomoći da se uhvatimo za priliku, a ne da bježimo od nje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to i ostvarite.

1/ Preispitujte svoje misli
Kad vam glas sumnje, neizvjesnosti i straha padne na pamet, odvojite trenutak da preispitate njegov autoritet. Zapamtite da vi niste vaše misli, vi ste jednostavno njihov promatrač. To znači da imate moć izbora hoćete li vjerovati i djelovati prema tim mislima ili ćete ih ignorirati, zamijeniti i nadvladati.
Kad vam strah kaže: ‘Ne radi to, nikad nećeš uspjeti’, duboko udahnite, zastanite i zamijenite tu misao onom koja vas osnažuje. Možda biste mogli ponoviti pozitivnu mantru poput ‘Sposoban sam za sve što mi padne na pamet.’

2/ Budite u redu s nelagodom
Kad vam strah kaže da zaboravite sve i bježite, a vi se odlučite umjesto toga suočiti sa svime i ustati, napravite taj prekrasan i oslobađajući izbor da zakoračite izvan svoje zone udobnosti. Ono što neizbježno prati ovu odluku (u različitom stupnju) jest osjećaj nelagode. Imajte na umu da vaša podsvijest utjehu pronalazi u poznatom, čak i ako vam to poznato nije nešto što vam služi. Dakle, kada donesete odluku da se dignete i zakoračite izvan zone udobnosti, vaša vas podsvijest odgovara od toga te stvara osjećaj nelagode. U tom trenutku trebate napraviti još jedan izbor – dopuštate li da vas nelagoda tjera na samosabotažu i vraćanje u stare obrasce, ili ste u redu s njom i nastavljate dalje za veće dobro?

Riješite se crnih misli: 3 načina kako prebroditi ‘što ako’ scenarije

3/ Izliječi izvor straha
Strah je gotovo uvijek vođen kulminacijom vaše nesigurnosti, prošlih iskustava i stare boli. Kada osvijestite svoj strah, možete mu dopustiti da vas vodi do nezaliječenih rana kojima treba malo ljubavi, njege i pažnje kako biste mogli prekinuti ciklus straha.

4/ Pronađite svoj razlog
Kad strah pokaže svoju najružniju stranu, potreban vam je dovoljno dobar razlog da se borite protiv njega i krenete naprijed. Osvijestite se – ne biste trebali zaboraviti sve i otrčati, već se suočite sa svime i ustati. Zapitajte se: ‘Kakvu promjenu želim u svom životu i zašto je želim?’ Dopustite da vas vode želja i strast za osobnim rastom, nesputani sumnjom u vašem umu.

6 korisnih savjeta za one koji tuguju za životom prije pandemije

5/ Pripremite se
Kad počnete živjeti životom kojim ne upravlja strah, već ga on potakne, vaš će se život transformirati na svaki način. Stoga se pripremite za otpuštanje prošlosti i prihvatite beskrajne mogućnosti koje su pred vama.
Strahovi će vam uvijek pasti na pamet, ali osvijestite kakvi zapravo jesu – nepoželjni posjetitelji. Ne dopustite im da kontroliraju vaše ponašanje ili diktiraju što radite ili ne radite. Nemojte dopustiti da vas zastraši vaš strah – uvijek imate izbor! Stoga, odlučite preuzeti odgovornost, izdići se iznad svojih strahova i sumnji, izaći iz zone udobnosti te otključati svoj puni potencijal.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime