Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ovo je 5 znakova da ste u toksičnoj vezi – sa samim sobom!

Prepoznavanje toksičnih obrazaca u odnosu sa samim sobom može biti izazovno, ali važno je za očuvanje vašeg samopoštovanja i odnosa s drugima

Od svih međuljudskih odnosa, odnos s vlastitim bićem je ključan. Stoga je od izuzetne važnosti da on bude uravnotežen i zdrav. Ipak, poput bilo kojeg partnerstva ili prijateljstva, vaš unutarnji odnos prema sebi može postati toksičan kada se pojave negativni obrasci i ponašanja.Možda ste uvjereni u svoj identitet i ciljeve u životu, ali jeste li ikada razmislili o tome da vaše samopoimanje ili navike nisu uvijek konstruktivne? Prepoznavanje toksičnih obrazaca u odnosu sa samim sobom može biti izazovno, ali važno je za očuvanje vašeg samopoštovanja i odnosa s drugima. U toksičnom odnosu sa samim sobom, možda ste skloni preuzimati krivicu ili osjećati se loše zbog načina na koji sebe doživljavate ili postupate. Po mišljenju stručnjaka, ovo je pet znakova da ste u toksičnoj vezi sa samim sobom, ali dobra je vijest da postoje i načini kako izići iz tog stanja. 

1. Izuzetno ste kritični prema sebi ili drugima

Kada se suočimo s malom pogreškom na poslu ili izgovorimo nešto neugodno u društvenom okruženju, naša prva reakcija može biti otkrivanje naših vještina suočavanja s tom situacijom. No, kako ističu stručnjaci, način na koji se nosimo s takvim situacijama može otkriti mnogo o našem unutarnjem odnosu prema sebi. Zdrave vještine suočavanja često uključuju sposobnost da se nasmijemo na vlastite greške i nastavimo dalje. Međutim, ako smo previše kritični prema sebi, to može dovesti do toksičnog odnosa sami sa sobom. Kada nismo u stanju oprostiti si nesavršenosti ili pogreške, često se zavrtimo u negativnost.  Važno je preuzeti odgovornost za svoje postupke kada pogriješimo, ali paziti da ne zapadnemo u pretjeranu negativnost i toksičnost. 

2. Opravdavate nezdrave navike

Nije nikakva tajna da je briga o vlastitom emocionalnom i fizičkom zdravlju ključna za kvalitetan život. Međutim, kada se nađemo zarobljeni u toksičnom odnosu sa samima sobom, lako je upasti u obrasce i navike koje nam donose više štete nego koristi. Toksičan odnos sa samim sobom često je obilježen dubokom neizmirenom mržnjom prema sebi, umjesto osjećajem vlastite vrijednosti i prihvaćenosti. Ovo stanje može potaknuti razvoj nezdravih ponašanja poput zlouporabe supstanci, poremećaja u prehrani ili samoozljeđivanja. Također, sklonost samosabotaži i biranje prijatelja ili romantičnih partnera koji njeguju vlastite toksične obrasce mogu biti uobičajene manifestacije ovog problema. Kada se nalazite u takvom odnosu sa samim sobom, možda ćete opravdavati štetna ili samouništavajuća ponašanja zbog nedostatka osjećaja vlastite vrijednosti i zasluge za sreću ili zdravlje.

3. Previše žrtvujete sebe 

Bez sumnje, svi smo čuli koliko je važno brinuti se o sebi i inkorporirati tu praksu u našu svakodnevicu. To može uključivati ​​različite aktivnosti poput redovnog vježbanja, održavanja čistoće doma ili jednostavno uživanja u opuštajućoj kupki ili maski za lice. Međutim, ako se nađete u toksičnom odnosu sa samima sobom, možda ćete se osjećati skloni preusmjeriti pažnju na druge aspekte. Stalno žrtvovanje vlastitih potreba radi potreba drugih, što rezultira iritacijom, ogorčenjem i fizičkom iscrpljenošću, može ukazivati ​​na toksičan odnos prema sebi. Ako se neprekidno trudite ugoditi drugima, zanemarujući pritom vlastito mentalno zdravlje, to može oslabiti stabilnost i dobrobit u vašem životu. Kao što kaže stara poslovica: ‘Ne možete točiti iz prazne šalice’.

4. Imate nisko samopouzdanje

Jeste li ikada zapali u obrazac kritiziranja samoga sebe ili stekli uvjerenje da niste dovoljno dobri ili vrijedni ljubavi? Ako se osjećate nesigurno, bezvrijedno ili čak nedostojno ljubavi, to može biti indikator niskog samopoštovanja i samopouzdanja, što su česti pokazatelji toksičnog odnosa prema sebi. Ako se redovito kritizirate u mislima ili osjećate kao da ne zaslužujete ljubaznost ili razumijevanje, posebno od sebe, to može ukazivati na to da ste možda neosviješteno postali toksičan partner samima sebi.

5. Tražite potvrdu okoline 

Kada primate kompliment od stranca ili čujete ohrabrujuće riječi od voljene osobe, to može biti osvježavajuće iskustvo, osjećate se vidljivima i cijenjenima. Napredak u karijeri ili dobivanje nagrade također može podići vaše samopouzdanje. Međutim, ako primijetite da tražite ovu vrstu potvrde od drugih češće nego inače, vrijedi razmotriti razloge iza toga. Imati sposobnost potvrditi i ohrabriti samoga sebe je zdrav mehanizam suočavanja koji može znatno poboljšati vaše samopouzdanje i promicati pozitivniji odnos prema sebi. Klapow ističe da ako niste u mogućnosti to činiti, već se umjesto toga redovito oslanjate na druge kako biste se osjećali dobro u vezi sa sobom, to može rezultirati gubitkom autentičnosti u vašoj komunikaciji i interakcijama s drugima. To može sugerirati da je potrebno nešto unutarnjeg rada na razvijanju ljubavi prema sebi kako biste prevladali ove toksične obrasce razmišljanja.

Fotografije: Unsplash, Pexels 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime