Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Kako u samo 5 koraka smanjiti stres i anksioznost – u kuhinji

Ako želite kuhati tako da vam taj ritual postane razbibriga za um te da se pri tome osjećate zdravije, sljedeći savjeti mogu vam pomoći u smanjenju tjeskobe u kuhinji

Za osobe s razvijenom anksioznošću, čak i ideja o kuhanju može biti uznemiravajuća. Ali stavljajući zdravu prehranu kao prioritet, balansiranje nutritivnih sastojaka te uravnoteženu prehranu može biti jedan od najefektivnijih načina za prevladavanje trajnog osjećaja straha i neugodne tjeskobe. Anksioznost može biti povezana s kuhanjem i prehranom te uzrokuje reakciju ‘borba ili bijeg’, što može osloboditi stres koji posljedično usporava probavu, uzrokuje nelagodu s apetitom i osjećajem gladi. 

Priprema hranjivih i zdravih obroka kod kuće

Još jedan simptom i posljedica anksioznosti može biti i nesanica koja, pak, dovodi do želje za slatkim ili prejedanjem. U takvim situacijama treba potražiti zdrave opcije i pripremiti hranjive obroke kod kuće.

Osobe koje pate od anksioznosti mogu smatrati da je kuhanje lijek i jedan od načina da se usredotoče na pozitivnu aktivnost, što od njih zahtijeva da im um bude prisutan u određenom trenutku.

S druge strane, može se dogoditi da nekima kulinarska aktivnost postane izvor stresa, kao i sam proces kuhanja – od traženja recepata do kupnje sastojaka – što samo povećava negativno raspoloženje. Postavljanje određenih realnih ciljeva za zdraviju prehranu jedan je od propisanih preporuka za osobe s razvijenom anksioznošću. 

Za gurmane: 5 jednostavnih koraka do savršeno pahuljaste – kvinoje

Ako želite kuhati tako da vam taj ritual postane razbibriga za um te da se pri tome osjećate zdravije, sljedeći savjeti mogu vam pomoći u smanjenju tjeskobe u kuhinji:

1/ Planirajte obroke za cijeli tjedan

Odvojite 10 minuta u jednom danu svaki tjedan za bilježenje osnovnog i grubog plana za obroke u cijelom tjednu – to je strategija koja štedi vrijeme i stres. Zapamtite: planiranje obroka nije isto što i pripremanje obroka. Planiranje obroka ne znači da ćete svaki vikend provoditi sate pripremajući hranu. To samo znači da imate brzi vodič o tome što ćete jesti svaki dan, a to čak može uključivati i ‘večeru s prijateljima’ i slično. Ovom strategijom pomažete sebi u biranju i racionaliziranju hranjivih opcija, štedite hranu i novac. 

2/ Odaberite nutritivnu hranu

Odabirom recepata ili sastavljanjem obroka koji uključuju namirnice iz nekoliko kategorija hrane, veća je vjerojatnost da ćete iskombinirati hranjive tvari koje mogu poboljšati zdravlje vašeg mozga i smanjiti anksioznost.

Obroci koji uključuju voće i povrće povećat će razinu antioksidansa, koji takožer pomažu u kontroliranju simptoma anksioznosti. Obroci koji uključuju avokado, grah, lisnato zelje, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke (neke od navedenih namirnica su bogate magnezijem) mogu pomoći u regulaciji neurotransmitera i smanjenju negativnog načina razmišljanja. Valja istaknuti i zdrave masti – dobivene iz plodova mora, govedine, orašastih plodova, avokada i maslinovog ulja – u reguliranju anksioznosti. 

Hrvatska food scena nikad nije bila zanimljivija, a kuhanje – odgovornije

3/ Pronađite (za sebe) jednostavan način

U slučaju anksioznosti, obroci mogu biti vrlo jednostavni, a sastojci čak i polupripremljeni. Primjerice, umaci i povrće u staklenkama, konzervama, narezano smrznuto povrće i slično… Osim hranjivih sastojaka na stolu, obroci mogu biti i ukusniji (ako vam se teže priviknuti na kuhanje) a imat ćete i manje posla s čišćenjem.
Također, potražite recepte koji pružaju kompletan obrok u jednom, tako da radite jedan, a ne više recepata. Pokušajte jednostavnije: jedan lonac ili tava, jednostavni recepti s nekoliko sastojaka odlično je za početak. 

4/ Prihvatite kulinarsko putovanje

Osobe koje nalaze utjehu u procesu kuhanja, obično se ne usredotočuju samo na rezultat. Umjesto toga, aktivnost od planiranja do objedovanja može biti prilika za uživanje. Kada kuhate, dajte si dovoljno vremena, pustite omiljenu glazbu, okrijepite se osvježavajućim piće i uzmite si vremena da proučite cijeli recept.

Uz to, pripremite potrebne sastojke i lagano počnite kuhati. Konačno, ne uzrujavajte se ako vaš obrok ne izgleda kao u časopisima. Umjesto toga, uživajte u okusu i aromama pripremljene hrane. I čestitajte si što ste se odlučili za ovaj korak. 

Ove emisije pomažu da postanete kuhari puni samopouzdanja i ideja!

5/ Ravnoteža starog i novog

Zabave i tulumi mogu u nekim situacijama izazvati nelagodu, pogotovo kod osoba s razvijenom anksioznošću. S druge strane, isprobavanje novih recepata s prijateljima može utjecati na podizanje sreće i samopouzdanje.

No, u tome slučaju, pronađite balans i društvu ponudite recept koji ste već isprobali. Razmislite što vam više odgovara, ali imajte na umu da isprobavanje potpuno novog recepta u društvu može izazvati dodatni stres. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime