Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Kako u samo 5 koraka smanjiti stres i anksioznost – u kuhinji

Ako želite kuhati tako da vam taj ritual postane razbibriga za um te da se pri tome osjećate zdravije, sljedeći savjeti mogu vam pomoći u smanjenju tjeskobe u kuhinji

Za osobe s razvijenom anksioznošću, čak i ideja o kuhanju može biti uznemiravajuća. Ali stavljajući zdravu prehranu kao prioritet, balansiranje nutritivnih sastojaka te uravnoteženu prehranu može biti jedan od najefektivnijih načina za prevladavanje trajnog osjećaja straha i neugodne tjeskobe. 

Anksioznost može biti povezana s kuhanjem i prehranom te uzrokuje reakciju ‘borba ili bijeg’, što može osloboditi stres koji posljedično usporava probavu, uzrokuje nelagodu s apetitom i osjećajem gladi. 

Priprema hranjivih i zdravih obroka kod kuće

Još jedan simptom i posljedica anksioznosti može biti i nesanica koja, pak, dovodi do želje za slatkim ili prejedanjem. U takvim situacijama treba potražiti zdrave opcije i pripremiti hranjive obroke kod kuće.

Osobe koje pate od anksioznosti mogu smatrati da je kuhanje lijek i jedan od načina da se usredotoče na pozitivnu aktivnost, što od njih zahtijeva da im um bude prisutan u određenom trenutku.

S druge strane, može se dogoditi da nekima kulinarska aktivnost postane izvor stresa, kao i sam proces kuhanja – od traženja recepata do kupnje sastojaka – što samo povećava negativno raspoloženje. Postavljanje određenih realnih ciljeva za zdraviju prehranu jedan je od propisanih preporuka za osobe s razvijenom anksioznošću. 

Za gurmane: 5 jednostavnih koraka do savršeno pahuljaste – kvinoje

Ako želite kuhati tako da vam taj ritual postane razbibriga za um te da se pri tome osjećate zdravije, sljedeći savjeti mogu vam pomoći u smanjenju tjeskobe u kuhinji:

1/ Planirajte obroke za cijeli tjedan

Odvojite 10 minuta u jednom danu svaki tjedan za bilježenje osnovnog i grubog plana za obroke u cijelom tjednu – to je strategija koja štedi vrijeme i stres. Zapamtite: planiranje obroka nije isto što i pripremanje obroka. Planiranje obroka ne znači da ćete svaki vikend provoditi sate pripremajući hranu. To samo znači da imate brzi vodič o tome što ćete jesti svaki dan, a to čak može uključivati i ‘večeru s prijateljima’ i slično. Ovom strategijom pomažete sebi u biranju i racionaliziranju hranjivih opcija, štedite hranu i novac. 

2/ Odaberite nutritivnu hranu

Odabirom recepata ili sastavljanjem obroka koji uključuju namirnice iz nekoliko kategorija hrane, veća je vjerojatnost da ćete iskombinirati hranjive tvari koje mogu poboljšati zdravlje vašeg mozga i smanjiti anksioznost.

Obroci koji uključuju voće i povrće povećat će razinu antioksidansa, koji takožer pomažu u kontroliranju simptoma anksioznosti. Obroci koji uključuju avokado, grah, lisnato zelje, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke (neke od navedenih namirnica su bogate magnezijem) mogu pomoći u regulaciji neurotransmitera i smanjenju negativnog načina razmišljanja. Valja istaknuti i zdrave masti – dobivene iz plodova mora, govedine, orašastih plodova, avokada i maslinovog ulja – u reguliranju anksioznosti. 

Hrvatska food scena nikad nije bila zanimljivija, a kuhanje – odgovornije

3/ Pronađite (za sebe) jednostavan način

U slučaju anksioznosti, obroci mogu biti vrlo jednostavni, a sastojci čak i polupripremljeni. Primjerice, umaci i povrće u staklenkama, konzervama, narezano smrznuto povrće i slično… Osim hranjivih sastojaka na stolu, obroci mogu biti i ukusniji (ako vam se teže priviknuti na kuhanje) a imat ćete i manje posla s čišćenjem.
Također, potražite recepte koji pružaju kompletan obrok u jednom, tako da radite jedan, a ne više recepata. Pokušajte jednostavnije: jedan lonac ili tava, jednostavni recepti s nekoliko sastojaka odlično je za početak. 

4/ Prihvatite kulinarsko putovanje

Osobe koje nalaze utjehu u procesu kuhanja, obično se ne usredotočuju samo na rezultat. Umjesto toga, aktivnost od planiranja do objedovanja može biti prilika za uživanje. Kada kuhate, dajte si dovoljno vremena, pustite omiljenu glazbu, okrijepite se osvježavajućim piće i uzmite si vremena da proučite cijeli recept.

Uz to, pripremite potrebne sastojke i lagano počnite kuhati. Konačno, ne uzrujavajte se ako vaš obrok ne izgleda kao u časopisima. Umjesto toga, uživajte u okusu i aromama pripremljene hrane. I čestitajte si što ste se odlučili za ovaj korak. 

Ove emisije pomažu da postanete kuhari puni samopouzdanja i ideja!

5/ Ravnoteža starog i novog

Zabave i tulumi mogu u nekim situacijama izazvati nelagodu, pogotovo kod osoba s razvijenom anksioznošću. S druge strane, isprobavanje novih recepata s prijateljima može utjecati na podizanje sreće i samopouzdanje.

No, u tome slučaju, pronađite balans i društvu ponudite recept koji ste već isprobali. Razmislite što vam više odgovara, ali imajte na umu da isprobavanje potpuno novog recepta u društvu može izazvati dodatni stres. 

Pročitajte još...

Kako izbjeći pandemijsko debljanje: Gotovo 70% Hrvata ima višak kilograma

Nutritivno i energetski mogu se napraviti veliki pomaci zamjenom industrijskih proizvoda cjelovitim namirnicama. Voće, svježe ili orašasto, nutritivno je vrlo vrijedno u odnosu na čips ili čokoladice...

Pandemijski problem: Zašto svi odjednom imaju puno akni po tijelu?

S pandemijom i nizom ekonomskih i socijalnih problema kroz koje svi prolazimo, ovo je toliko stresno razdoblje, da se očituje na različite načine, a akne na tijelu samo su jedna od većih posljedica takvog stresa

Psihologinja Anđela Jelić: Danas sve češće i odrasli boluju od poremećaja prehrane!

Psihologinja Anđela Jelić progovara o svim vrstama poremećaja prehrane te upozorava kako su pandemija i društvene mreže utjecale na povećanje broja osoba koje se bore s ovom vrstom problema koji ne bira godine te od njega pate adolescenti, ali i odrasle osobe

Anamaria Laslo: Život uz strogu bezglutensku dijetu može biti kvalitetan i zabavan!

Kako je doista živjeti s celijakom od rođenja otvoreno nam je ispričala novinarka i turistička djelatnica Anamaria Laslo, kojoj je u dobi od svega godinu dana dijagnosticirana celijakija te cijeli život provodi strogu bezglutensku dijetu kako bi sačuvala zdravlje

Povezano

SOS za roditelje: 8 načina kako smanjiti stres tijekom blagdana i praznika

Povezati se s obitelji i djecom je zaista neprocjenjivo, no tijekom blagdana i uoči njih iznimno je velik pritisak stresa na roditeljima - treba kupiti sve darove, urediti dom, pripremiti deliciji na blagdanskom stolu... Ne dopustite da vam se najljepše vrijeme u godini pretvori u napor!

Naučite odlučno reći ‘ne’ i osloboditi se stresa – posebice za blagdane

Iako je uoči blagdana stres posebno primjetan, jer treba na vrijeme kupiti sve darove, pobrinuti se za kolačiće i kićenje doma... pretvorite te trenutke u vrijeme namijenjeno sebi i svojim prioritetima, radeći sve što trebate na svoj način i u svom vremenskom roku

Živjeti u trenutku: 8 načina kako biti više mindful i uživati u životu

Što nam je 'to do' lista veća i punija prioritetima, manja je vjerojatnost da ćemo zastati i negdje putem pomirisati ruže, pogledati zalazak sunca... Mindfulness zahtijeva trud i praksu, ali je moguće početi živjeti u trenutku, čak i ako ste navikli samo proći kroz dan

Prijateljice: Koja je tajna veze koja često nadživi i mnoge brakove?

Ako ste se pitali zašto svjetske statistike redovito pokazuju da žene u prosjeku žive dulje od muškaraca, ovaj bi vam tekst mogao puno toga otkriti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime