Srijeda, 4 listopada, 2023

Po jutru se dan poznaje: 7 jutarnjih rituala za produktivniji dan

Orzaniziranijim jutrom  podići ćete si raspoloženje i samopouzdanje, a kroz dan ćete kročiti smireniji i sretniji. Na tom će vam sigurno biti zahvalni obitelj i prijatelji, ali i kolege s posla jer će se poboljšati i vaša produktivnost

Jutro je često najpoznatije po šalici kave u koju polažemo svaku nadu da će nam pomoći ustati iz mrtvih i omogućiti nam kakvu-takvu funkcionalnost kroz dan. Međutim, postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti jutro da vam zagorčava život i zapravo ga učiniti dijelom dana u kojem ćete napraviti nešto za sebe. Organiziranijim jutrom podići ćete si raspoloženje i samopouzdanje, a kroz dan ćete kročiti smireniji i sretniji. Na tom će vam sigurno biti zahvalni obitelj i prijatelji, ali i kolege s posla jer će se poboljšati i vaša produktivnost. Koja je tajna sretnog jutra iz  svake reklame za jogurt i kako ga doživjeti u stvarnosti pročitajte u nastavku.

1/ Poslušajte svoje tijeloZdrava jutarnja rutina omogućit će vam i zdraviji život s manje stresa, ali izazov je pronaći ju. Svako tijelo se razlikuje od osobe do osobe pa je zato od ključne važnosti da znate što točno vašem tijelu odgovara. Otkrijte koja vam hrana ujutro najbolje odgovara, koja fizička aktivnost podiže vaš dopamin i što vas može duhovno osnažiti. Zatim odaberite četiri ili pet takvih aktivnosti i ubacite ih u jutarnju rutinu.

2/ Pokrenite se 

Iako jutarnje ustajanje iz kreveta ponekad djeluje kao svojevrsni maraton, jutarnja tjelesna aktivnost može imati sjajne učinke na vaše raspoloženje. Jutarnje vježbanje može biti kratko, ali ako ga uskladite s vježbama disanja, kisik će doprijeti do svake stanice u vašem tijelu i razbuditi vas i fizički i mentalno. Osim toga, kombinacija tjelovježbe i vježbi disanja isključuje centar u mozgu za strah i tjeskobu pa ćete tijekom dana manje osjetiti stres.

3/ Pojedite zdravi doručak

Za biti super u danu, ujutro jedite superhranu. Takozvana superhrana zapravo su jaja, žitarice i jogurt, a na vama je da odaberete što od toga vam djeluje kao najprivlačniji doručak. Konzumiranjem ovih namirnica poboljšat ćete zdravlje mozga i tijela i dobiti još jednu dozu dopamina. Kad birate između ovih namirnica, odaberite onu od koje ćete se osjećati najenergičnije.

4/ Bez uređaja ujutro

Ovo se ne odnosi na aparat za kavu. U zadnje vrijeme rijetko tko ima budilicu u obliku sata na noćnom ormariću pa je logično pretpostaviti da čim otvorite oči ujutro imate mobitel u rukama. U ovom trenutku je ključno obuzdati se i ne provjeravati mailove i društvene mreže koliko god to prilično djelovalo. Kao prvo, poslužit će vam kao isprika da ostanete još dulje ležati u krevetu, a tako gubite dragocjeno vrijeme, a kao drugo, proizvodi hormone stresa u mozgu, poput adrenalina i kortizola. Budući da prvih deset minuta nakon buđenja često određuje kako ćete se osjećati cijeli dan, pokušajte izbjeći stres u to vrijeme.

5/ Vodite dnevnik

Vođenje dnevnika poznata je večernja aktivnost, ali zapravo može biti korisna i tijekom jutra. Bilo da zapisujete stvari na kojima ste bili zahvalni dan prije ili vizualizirate dan koji je pred vama, bitno je da mozak izvučete iz faze sna i ne date stresu da mu se barem neko vrijeme približi.

6/ Obucite se 

Ponekad djeluje primamljivo provesti cijeli dan u pidžami, pogotovo ako ne morate nikamo ići ili radite od kuće. Međutim, ako se želite pokrenuti i imati produktivan dan, važno je da se osjećate spremno iznutra. Odjeća koja vam dobro pristaje, lijepa frizura i malo šminke učinit će čuda za vaše samopouzdanje.

7/ Budite konstantni

Ako vam je teško održavati jutarnju rutinu, znači da još uvijek niste pronašli verziju koja vama odgovara. Jednom kad primijetite da vas više ne muči bezvoljnost ili bijes ujutro, znate da ste na pravome putu. Kada jednom usavršite jutarnju rutinu, više vam ona neće predstavljati izazov, a vaši dani bit će uspješniji i produktivniji.

Pročitajte još...

6 vježbi istezanja koje bi svi trebali raditi svako jutro

Zbog konstantnog sjedenja, naročito u hladnijim danima važno je istezanje, za koje vam možda neće trebati niti 5 minuta

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Svima se dogode stresna jutra, čak i psihoterapeutima i psiholozima - osobama za koje mislite da su uvijek smireni i u zen stanju. Ali čak i oni, baš poput svih ljudi, imaju loše trenutke

5 jednostavnih stvari koje će vam pomoći da lakše preživite stresan dan

Postoji nekoliko koraka koje možemo napraviti prije samog početka dana i na taj način 'ublažiti' sve moguće napade na naše psihičko stanje

Budite se umorni? Ovih 6 vježbi će vam pomoći da se napunite energijom

Ujutro se jedva dižete iz kreveta? Osjećate se kao da nemate energije? Nažalost, niste jedini! Ali uz pomoć ovih jednostavnih istezanja brzo ćete se razbuditi i u trenutku osjetiti - poletno!

Povezano

3 načina kako se nositi s osobama koje su opsjednute kontroliranjem

Kada ste suočeni s osobom koja ima potrebu sve kontrolirati, važno je djelovati proaktivno i odmah na početku razgovarati s njom direktno o problemu. Donosimo nekoliko učinkovitih savjeta kada je riječ o suočavanju s destruktivnim osobama ovakvog tipa

Kako se manjak vremena reflektira na naše mentalno zdravlje?

Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena

Vaš unutarnji kritičar: Kako prestati omalovažavati samog sebe?

Za omalovažavanje i smanjenje samopouzdanja kriv je naš "unutarnji kritičar". To je onaj dosadni glas u našoj glavi koji kritizira, krivi, omalovažava, propitkuje, stvara sumnje i umanjuje naša postignuća... Kako se 'obračunati' s njime?

Riješite ovaj test osobnosti boja i otkrijte svoj karakter

Test kaže da smo u osnovi svi kombinacija četiri osnovne boje i pruža detaljnu analizu vaših karakternih osobina. Iako su neke boje uparene s poetskim opisima, druge su urnebesno nemilosrdne. Primjerice, smeđa predstavlja 'lijenog perfekcionistu zaglavljenog u kući'

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime