Ponedjeljak, 13 svibnja, 2024

Po jutru se dan poznaje: 7 jutarnjih rituala za produktivniji dan

Orzaniziranijim jutrom  podići ćete si raspoloženje i samopouzdanje, a kroz dan ćete kročiti smireniji i sretniji. Na tom će vam sigurno biti zahvalni obitelj i prijatelji, ali i kolege s posla jer će se poboljšati i vaša produktivnost

Jutro je često najpoznatije po šalici kave u koju polažemo svaku nadu da će nam pomoći ustati iz mrtvih i omogućiti nam kakvu-takvu funkcionalnost kroz dan. Međutim, postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti jutro da vam zagorčava život i zapravo ga učiniti dijelom dana u kojem ćete napraviti nešto za sebe. Organiziranijim jutrom podići ćete si raspoloženje i samopouzdanje, a kroz dan ćete kročiti smireniji i sretniji. Na tom će vam sigurno biti zahvalni obitelj i prijatelji, ali i kolege s posla jer će se poboljšati i vaša produktivnost. Koja je tajna sretnog jutra iz  svake reklame za jogurt i kako ga doživjeti u stvarnosti pročitajte u nastavku.1/ Poslušajte svoje tijelo

Zdrava jutarnja rutina omogućit će vam i zdraviji život s manje stresa, ali izazov je pronaći ju. Svako tijelo se razlikuje od osobe do osobe pa je zato od ključne važnosti da znate što točno vašem tijelu odgovara. Otkrijte koja vam hrana ujutro najbolje odgovara, koja fizička aktivnost podiže vaš dopamin i što vas može duhovno osnažiti. Zatim odaberite četiri ili pet takvih aktivnosti i ubacite ih u jutarnju rutinu.

2/ Pokrenite se 

Iako jutarnje ustajanje iz kreveta ponekad djeluje kao svojevrsni maraton, jutarnja tjelesna aktivnost može imati sjajne učinke na vaše raspoloženje. Jutarnje vježbanje može biti kratko, ali ako ga uskladite s vježbama disanja, kisik će doprijeti do svake stanice u vašem tijelu i razbuditi vas i fizički i mentalno. Osim toga, kombinacija tjelovježbe i vježbi disanja isključuje centar u mozgu za strah i tjeskobu pa ćete tijekom dana manje osjetiti stres.

3/ Pojedite zdravi doručak

Za biti super u danu, ujutro jedite superhranu. Takozvana superhrana zapravo su jaja, žitarice i jogurt, a na vama je da odaberete što od toga vam djeluje kao najprivlačniji doručak. Konzumiranjem ovih namirnica poboljšat ćete zdravlje mozga i tijela i dobiti još jednu dozu dopamina. Kad birate između ovih namirnica, odaberite onu od koje ćete se osjećati najenergičnije.

4/ Bez uređaja ujutro

Ovo se ne odnosi na aparat za kavu. U zadnje vrijeme rijetko tko ima budilicu u obliku sata na noćnom ormariću pa je logično pretpostaviti da čim otvorite oči ujutro imate mobitel u rukama. U ovom trenutku je ključno obuzdati se i ne provjeravati mailove i društvene mreže koliko god to prilično djelovalo. Kao prvo, poslužit će vam kao isprika da ostanete još dulje ležati u krevetu, a tako gubite dragocjeno vrijeme, a kao drugo, proizvodi hormone stresa u mozgu, poput adrenalina i kortizola. Budući da prvih deset minuta nakon buđenja često određuje kako ćete se osjećati cijeli dan, pokušajte izbjeći stres u to vrijeme.

5/ Vodite dnevnik

Vođenje dnevnika poznata je večernja aktivnost, ali zapravo može biti korisna i tijekom jutra. Bilo da zapisujete stvari na kojima ste bili zahvalni dan prije ili vizualizirate dan koji je pred vama, bitno je da mozak izvučete iz faze sna i ne date stresu da mu se barem neko vrijeme približi.

6/ Obucite se 

Ponekad djeluje primamljivo provesti cijeli dan u pidžami, pogotovo ako ne morate nikamo ići ili radite od kuće. Međutim, ako se želite pokrenuti i imati produktivan dan, važno je da se osjećate spremno iznutra. Odjeća koja vam dobro pristaje, lijepa frizura i malo šminke učinit će čuda za vaše samopouzdanje.

7/ Budite konstantni

Ako vam je teško održavati jutarnju rutinu, znači da još uvijek niste pronašli verziju koja vama odgovara. Jednom kad primijetite da vas više ne muči bezvoljnost ili bijes ujutro, znate da ste na pravome putu. Kada jednom usavršite jutarnju rutinu, više vam ona neće predstavljati izazov, a vaši dani bit će uspješniji i produktivniji.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime