Petak, 1 ožujka, 2024

Znate li zašto biste trebali biti najbolja prijateljica – samoj sebi?

Možda su vas odgajali kako je sebično stavljati sebe na prvo mjesto. No, kako možete biti sebični ako prvo brinete o sebi, jer samo tako možete kvalitetno brinuti i o drugima

Kada vas prijateljica nazove i traži rame za plakanje, ni trenutka ne dvojite, spremni ste odvojiti svoje vrijeme i pomoći joj. No, što je s vašim vlastitim osjećajima? Jeste li previše okupirani poslom i obiteljskim obavezama da nemate vremena osluhnuti kako se vi doista osjećate?Ljudi imaju nevjerojatnu sposobnost isključiti se iz vanjskog svijeta i dovesti svoje misli u relaksirajuću zonu u kojoj ‘vlada’ samo mir i duboka opuštenost u kojoj možete osluhnuti što osjećate i zapisati to na papir. Za početak, smirite se potpuno i koncentrirajte na unutarnje misli. Zatim zapišite na papir ‘samo za vaše oči’ svaki dan ono što osjećate. Tako ćete u početku barem neko vrijeme odvojiti za ‘sređivanje’ svoje intime, a s vremenom pokušajte to vrijeme produžiti.

Budite sebi sami prioritet

Sjetite se svih stvari koje činite za najbolju prijateljicu. Uvijek ste spremni pomoći joj, saslušati njezine probleme, savjetovati je, ohrabriti, odvojiti slobodno vrijeme za njezine potrebe, dati joj komliment kada ima novu haljinu, frizuru, kada se lijepo našminkala a na koncu, opraštate joj mane i pogreške (jer, ipak je ona samo ljudsko biće!). No posvećujete li sebi istu pažnju? Gdje ste vi na listi prioriteta? Kažete li često ‘da’ kada je riječ o vašim potrebama?

Možda su vas odgajali kako je sebično stavljati sebe na prvo mjesto. No, kako možete biti sebični ako prvo brinete o sebi, jer samo tako možete kvalitetno brinuti i o drugima. Vi ste ti o kojima treba brinuti, ne na sebičan način, nego sa samopouzdanjem i pažnjom.

Izdvojite tri stvari koje su vam doista vrlo bitne u životu, ono što želite i specificirajte detalje. Primjerice, umjesto da kažete ‘Želim više izlaziti i družiti se s drugima’, recite ‘Želim se pridružiti planinarskoj sekciji u mom gradu i s njima svaki tjedan negdje otići’ i slično. Isto tako, ne recite ‘Želim putovati’, nego kažite ‘Želim uštedjeti novac za dugo sanjani put u Irsku i Škotsku’. Jednom kada ste definirali svoj cilj, puno lakše ćete ga i ostvariti.

Fokusirajte se na pozitivne stvari

Ako vas savjetujemo da pokušate pronaći najbolju stranu sebe, vjerojatno ćete se naći u nedoumici. No, to znači da se pokušate ‘staviti u cipele’ najbolje prijateljice i njezinim očima izdvojiti sve vaše vrline i ono najbolje o vama. Što ona vidi u vama? Vjerojatno puno lijepih stvari zbog kojih uvijek iznova traži vaše društvo. Stavite na papir sve te komplimente i razmišljajte o idealističnoj slici sebe same. Zatim na papir stavite deset svojih mana i držite papir u torbici. Zapamtite koliko ste puta dnevno pročitali listu svojih ‘nedostataka’ i uočit ćete kako počinjete drugačije razmišljati. Naime, potrebno je osvijestiti probleme da bi ih mogli rješavati.

Opraštajte više

Zamislite da ste se s prijateljicom dogovorili u omiljenom kafiću. No, zbog gužvi u prometu kasnite čak 20 minuta. Bijesni ste na sebe i ne prestajete si prigovarati. A sad zamislite da je situacija obrnuta. Možda bi u početku i prigovarali prijateljici na kašnjenju, no na koncu bi bili sretni što je ipak stigla i uz ugodno čavrljanje brzo bi zaboravili na njezino kašnjenje. Dnevno izlaganje negativnim unutarnjim dijalozima šteti vašem umu što u konačnici dovodi do toga da gubite samopouzdanje.

Obratite pažnju što vam govori unutarnji glas. Pokušajte barem jedan dan ne raditi uobičajene stvari i bilježite vlastita razmišljanja o sebi. Zapišite što ste mislili, a što ste radili, o svojoj kompetentnosti, inteligenciji, sposobnostima i vlastitoj vrijednosti. Kakav je općenito bio vaš unutarnji osjećaj (negativan ili pozitivan)? Kakav ste prijatelj bili prema sebi taj dan?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime