Nedjelja, 26 rujna, 2021

Kroz jogijsku tehniku kontole daha možete povećati – životnu energiju

Ako prana (životna energija) ne nalazi dovoljno prostora unutar tijela, to znači da je nešto 'napada' ili izbacuje van. Obično je riječ o toksinima u tijelu, nagomilanom otpadu i stresu zbog čega nam ova tehnika disanja pomaže u detoksikaciji tijela!

Pranayama je sastavni dio jogijske tradicije, a ona kaže kako dah nosi životnu snagu čovjeka. Prana predstavlja životnu snagu, vitalnu energiju koja se još naziva i chi.

Ayama se prevodi kao ‘kontrola, proširenje, ekspanzija’. Dakle, pranayama je kontrola daha ali i produživanje, proširenje i oslobođenje daha tj. životne energije. 

Kako nemir i zabrinutost izvlače pranu (životnu energiju) iz tijela

Prana se očituje kroz naše instinkte, emocije, inteligenciju, samokontrolu, pamćenje, koncentraciju i sposobnost rasuđivanja. Dok nesmetano teče našim tijelom mi smo zdravi, no ako nemamo dovoljno prane tj. vitalne energije u tijelu – počinjemo se osjećati tromo, nemotivirano, letargično…
Drevni tekstovi o jogi govore kako nemir i zabrinutost izvlače pranu iz tijela te se zbog toga osjećamo loše, a jedna od definicija jogija je ‘onaj čija je prana unutar tijela’. 

Dakle, ako prana ne nalazi dovoljno prostora unutar tijela, to znači da je nešto ‘napada’ ili izbacuje van. Obično je riječ o toksinima u tijelu, nagomilanom otpadu i stresu zbog čega nam ova tehnika disanja pomaže u procesu reduciranja otpada tj. detoksikacije tijela!

Kako kroz joga praksu razvijamo svoje snage – i fizičke i psihičke

Benefiti Pranayame

Stari jogiji su tvrdili kako se duljina života jogija ne mjeri brojem godina već brojem udaha i izdaha. U svakodnevnom životu, čovjek prosječno dnevno udahne 20.000 puta, kada je pod stresom 25.000 puta a jogiji – samo 17.000.
Dakle, za ‘smanjenje’ godina i očuvanje zdravlja, prirodnog i mladolikog izgleda pranayama je jedna od sjajnih praksi i načina kako kvalitetno brinuti o sebi.
Jer sve ono što se događa u umu direktno utječe naš nadah. Kada smo uzbuđeni ili uznemireni dah postaje brži, kraći i glasniji, a kada smo u stanju opuštenosti i mira – tiši i dublji. 
S druge strane, kako um ima kvalitetu majmuna (monkey mind) koji se stalno kreće, skače s jednog mjestra na drugo i teško ga je ukrotiti – primjenom ove tehnike disanja direktno djelujemo na njegovo ‘utišavanje’ i na poboljšanje našeg općeg stanja. 
Dakle, kako pranayama utječe na visoku razinu tjelesnog zdravlja i mentalne jasnoće, s njome gradimo put ka samospoznaji te življenju zdravog i autentičnog života. 

8 razloga zašto bi poduzetnici i menadžeri trebali vježbati jogu

Kako nas kontrolirani, usporeni dah može smiriti?

Renomirani yoga učitelj, Richard Rosen svojedobno je napisao: “U stresnim vremenima obično dišemo prebrzo. To dovodi do nakupljanja kisika u krvotoku te smanjenja količine ugljičnog dioksida, što zauzvrat narušava idealnu kiselo-alkalnu ravnotežu tj. razinu pH-vrijednosti u krvi. To dovodi do stanja zvanog respiratorna alkaloza, koje može rezultirati trzanjem mišića, mučninom, razdražljivošću, nesvjesticom, zbunjenošću i tjeskobom. No, kontrolirani, usporeni dah podiže razinu ugljičnog dioksida u krvi, gurajući razinu pH u manje lužnato stanje. Kako se pH krvi mijenja, parasimpatički živčani sustav smiruje nas na razne načine, dajući informaciju vagusnom živcu da luči acetilkolin, tvar koja smanjuje broj otkucaja srca.”

Ujjayi dah

Ujjayi Pranayama ili “pobjednički dah” jedna je od najčešćih tehnika pranayame. Da bi iskusili sve prednosti ujjayi daha važno je činiti ga ispravno. Ujjayi bi trebao biti energičan i opuštajući, a nastaje laganim sužavanjem otvora grla kako bi se stvorio određeni otpor prolasku zraka. Pravilan Ujjayi dah daje umirujući zvuk.
Lagano uvlačenje daha pri udahu i lagano istiskivanje daha pri izdahu stvara opuštajući zvuk – poput zvuka oceanskih valova. Anatomski on djeluje na isti način kao i šapat. 
Ovaj dah pomaže nam održati enegiju u tijelu te pravilan ritam disanja tijekom vježbanja, zbog čega ga koristimo u Ashtanga Vinyasa joga praksi. 
Također, izvrsno je koristiti ga svaki put kada se nađemo u stresu ili u povišenom emotivnom stanju. Pomaže nam da se umirimo, centriramo i fokusiramo. 

Ako želite naučiti kako disati ujjayi dah – pogledajte sljedeći video:

 

Neki yoga gurui smatraju pranayama, uz vježbanje asana, najvažnijim dijelom jogijske prakse, a čak je nazivaju i “srcem joge”. Stoga ukoliko ste otpočeli svoju joga praksu, nemojte zaobići satove pranayame ili barem naučiti kako pravilno disati tijekom vježbanja. 

________________________________________________________________________

Jassna Luna Jozić, karijerni nomad, svoja brojna poslovna i životna iskustva stjecala je u području ekonomije, marketinga, ali i glume i kazališta, da bi se skrasila na Dobrom mjestu kao učiteljica joge i life&executive coach. S više od 1000 sati rada s klijentima kroz individualne sesije, satove joge, predavanja i radionice stekla je veliko iskustvo za vođenje ljudi na njihovo dobro mjesto. Više informacija na www.dobromjesto.hr

Pročitajte još...

8 najboljih aplikacija za meditaciju i disanje koje će vam smanjiti stres

Anksiozni ste i ne znate kako to riješiti? Isprobajte ove aplikacije - odlične su za smanjivanje napetosti, bolji san te vraćanje balansa i smirenosti u svakodnevicu

10 stylish zaštitnih maski s potpisom popularnih brendova

Brojni svjetski brandovi dizajnirali su različite modele zaštitnih maski, od kojih su neki prava modna poslastica

5 najboljih esencijalnih ulja koja nam pomažu da zaspimo poput – bebe!

Koliko god bili svjesni da je san od vitalne važnosti za naše zdravlje, zapravo je često ili podcjenjen ili nam je teško uspostaviti zdrave navike koje bi utjecale na kvalitetu spavanja. A zašto ne biste pokušali problem riješiti uz pomoć eteričnih ulja?

‘Vježbanje’ mozga: Kako možete povećati svoj kapacitet za sreću?

Kao što je igranje šaha ili rješavanje križaljki mentalna gimnastika za naš intelekt, 'vježbanje' mozga da osjeti (i ostane) s emocijama sreće, smirenosti i zadovoljstva je mentalna gimnastika za naše emocionalno zdravlje

Povezano

HangoverRun na najboljem Weekendu u godini

HangoveRun dio je i naše zajedničke kampanje #onostomepokrece, koja za cilj ima promociju kvalitetnog života i širenja poruke o tome kako moramo osvijestiti što nam je zaista važno u životu i maksimalno se tome posvetiti

Queen Fit: Zašto se žene tako brzo zaljube u (tajlandski) boks?

Upoznajte Q BOX - fitness inovaciju namjenjenu majkama, ženama i kraljicama koje su u deficitu s vremenom te u svakodnevnoj rutini i obavezama izgube sebe. Specifična metoda treniranja sastoji se od više sportskih disciplina: tajlandskog boksa, snage vlastitog tijela, aerobika i yoge

Ponestalo vam je motivacije? Uz ove trikove odradit ćete najbolji trening

Ako ste došli do osjećaj da se nikako ne uspijevate natjerati na trening ili ga doživljavate kao veliko opterećenje - uz ove male trikove opet se možete vratiti u trenutke kada ste s nestrpljenjem i oduševljenjem očekivali svaki novi trening! 

Savjet stručnjaka: Kako odabrati štapove za nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje se po svojoj tehnici dosta razlikuje u odnosu na klasično hodanje ili planinarenje i da bi se tehnika adekvatno provodila, potrebni su štapovi specifični za tu aktivnost

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime