Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

7 jednostavnih načina kako se nositi s napadima panike

Puno toga možete učiniti kako biste pomogli svom umu i tijelu te se riješili tjeskobe. Donosimo nekoliko savjeta kako prebroditi napad panike, ako ga ikada doživite

Zastrašujući osjećaj prebrzog lupanja srca, drhtanja, ubrzanog disanja, dok vam dijelovi tijela trnu i počinje vam se mantati… – često ni ne shvatite da je u pitanju napad panike.



Nakon prvog vjerojatno je da ćete doživjeti još nekoliko napada panike tijekom života, no bitno je da ih znate prepoznati i suočiti se s njima na pravi način. Puno toga možete učiniti kako biste pomogli svom umu i tijelu te se riješili tjeskobe. Donosimo nekoliko savjeta kako prebroditi napad panike, ako ga ikada doživite.

Dišite
Zvuči prejednostavno, ali tijekom napada panike često nesvjesno zadržavamo dah, što može dovesti do ozbiljnih posljedica. Usredotočite se na duboke i polagane udisaje i izdisaje koji će vam pomoći da usporite lupanje srca i polako se smirite.

Recitirajte stihove omiljene pjesme
Glazba inače djeluje umirujuće i opuštajuće te potiče emocije, ako ne možete pustiti omiljenu pjesmu da svira, barem možete u sebi recitirati omiljene stihove. To će vam pomoći da se usredotočite prolazeći kroz cijelu pjesmu, možda se iznenadite kada završite pjesmu, a panika je nestala. To ne mora biti samo pjesma, može biti i neki omiljeni citat koji vas asocira na pozitivne i sretne emocije ili vas umiruje, ponavljajte ga sve dok simptomi napada panike ne nestanu.

Ne budite sami
Većini ljudi teško je drugima priznati da imaju napade panike te ih se stide, što je zapravo besmisleno, jer mnogi prolaze isto te jedni drugima možemo biti idealna podrška. Pronađite osobu kojoj najviše vjerujete i imajte je tu uz vas. Nije uvijek riječ samo o razgovoru već o podršci i nesamoći.

Svatko treba naučiti kako – prestati živjeti tuđe živote!

Udobno se smjestite
Tijekom napadaja panike tijelo prolazi kroz traumu i često nas uhvati groznica, postane nam hladno i cijelo tijelo nam se naježi. Rješenje za to može biti da se uvučete u vaš omiljeni džemper ili pod dekicu te se udobno smjestite u naslonjač, dok drugima pomaže topao tuš ili čaj. Ovo je pitanje osobnog izbora, ali bitno je da pronađete stvar ili mjesto koje će vam pomoći da osjetite toplinu.

Svjež zrak
Ako se napad panike dogodi dok se nalazite u zatvorenom prostoru, izlazak van, na svjež zrak može učiniti čudo. Nešto je posebno smirujuće u ‘novom’ zraku koji vam puni pluća.

Hodajte bosi
Ovo zvuči pomalo neobično, ali istraživanja govore da hodanje bosih nogu pomaže pri prizemljivanju te se tijelo počinje smirivati, a mišići se opuštaju, posebno ako hodate bosi vani po travi.

Prirodna terapija: Na koje sve načine eterična ulja djeluju na naš život?

Eterična ulja
Udisanje arome eteričnih ulja može uvelike pomoći da se smirite jer su njihovi mirisi posebno opuštajući. Pronađite mirise koji vam najbolje odgovaraju i uživajte. Postoje neke izvrsne mješavine, ali ako ste novi u uljima, lavanda je sjajna za početak s napadima panike.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime