Četvrtak, 18 travnja, 2024

Zasladite si život: 8 načina kako podići endorfine na prirodan način

Pomažu nam u reguliranju anskioznosti, depresije ili ostalih loših raspoloženja i imaju brojne druge benefite. Ukratko, endorfini su - složit ćemo se - sjajna stvar pa ih potaknite na prirodan način

Endorfini nam pomažu u dobrom raspoloženju. Ovi prirodni opijati proizvode se zahvaljujući živčanom sustavu i pomažu nam u reguliranju boli i stresa, ali i u stvaranju pozitivnih osjećaja. No, jeste li znali da postoji nekoliko sitnica koje možete uvesti u svakodnevni život, a prirodno podižu naše raspoloženja, i otpuštaju strest, nervozu, tjeskobu..? 



Ovi enzimi imaju sedativne i smirujuće učinke, a znakovito je kako hrana, hidratacija, seks i fizička aktivnost (vježbanje) imaju ogromnu ulogu u stvaranju endorfina. 

Kada je riječ o endorfinima, nije samo do toga da se bolje osjećamo, već se benefiti vide i u tome da naše tijelo odgovara na prihvatljiviji način na bol i stres, tj. na okolnosti na koje ne možemo utjecati. Pomažu nam u reguliranju anskioznosti, depresije ili ostalih loših raspoloženja. Ukratko, endorfini su – složit ćemo se – sjajna stvar!

Otkrivamo vam 8 načina kako podići razinu endorfina i zasladiti si život. 

1/ Vježbanje

Nakon fizičke aktivnosti povećava se razina endorfina u organizmu. Primjerice, trčanje kao aktivnost izaziva učinak ‘euforije kod trkača’ koja nastaje tijekom oslobađanja endorfina. Vježbanje, posebice redovito, dovoljne duljine i intenziteta utječe na podizanje razine endorfina. 

2/ Smijanje 

Vjerojatno vam je poznata izreka da je smijanje lijek. Smijeh zapravo može biti triger za oslobađanje endorfina. Tijekom smijanja odmah aktiviramo rad srca, pluća, mišića i povećavamo razinu endorfina. Evo vam razloga zašto svaki dan trebate pronaći razloge da se smijete – baš od srca. 

Danas je Svjetski dan smijeha: Upišite trening smijeha koji poboljšava imunitet!

3/ Seks

Kao fizička aktivnost i vježbanje, seks također utječe na podizanje endorfina. Kao neki oblik nagrade koji nam pomaže da se osjećamo bolje, ali i utječemo na razvijanje otpornosti prema boli. Seks i fizička intimnost često se smatraju prirodnim načinima s kojima se suočavamo s boli, pomažu vam opustiti se i stvoriti osjećaje emocionalne intimnosti i zadovoljstva. Ovo se odnosi tijekom orgazma, kada se oslobađaju značajne količine endorfina. 

4/ Akupunktura 

Drevno kinesko znanje i metoda liječenja, akupunktura se provodi ubadanjem tankih igala u određene točke na koži. Ova tradicionalna praksa stoljećima se koristila za ublažavanje niza problema, od kroničnih bolova do glavobolje, prehlade i alergija. 
Prema istraživanjima, akupuntura je povezana sa oslobađanjem endorfina, uz to što pomaže u smanjenju boli, reguliranju stresa, i stvaranja dobrog osjećaja. 

Ušne sjemenke su najnoviji wellness hit za samoizlječenje!

5/ Slušanje glazbe

Ako niste znali, a vjerujemo da znate iz iskustva, slušanje glazbe čini vas sretnima. Pustite omiljenu pjesmu i odmah ćete se osjećati puno bolje jer se stimuliraju osjećaji zadovoljstva i nagrade. Ali osim navedenog, s glazbom je povezana i kreativnost poput pjevanja, plesanja – što također podiže razinu endorfina. 

6/ Miris lavande

Eterična ulja koriste se za različite potrebe, od smanjenja stresa do pomoći u spavanju. Ali postoji jedno koje posebno utječe na podizanje razine endorfina, a to je ulje lavande. Miris lavande je prirodan način kako možemo utjecati na umirivanje uma i tijela, pomaže u spavanju, suočavanju sa stresom i utječe na dobro raspoloženje. 

Otkrili smo: 5 najboljih esencijalnih ulja koja nam pomažu da spavamo poput – bebe!

7/ Masaža 

Često nam masaža služi kako bismo se opustili, ali tijekom nje se istodobno i oslobađaju prirodni enzimi u tijelu. Masažom stimuliramo točke na tijelu, poboljšavamo protok krvi i pružamo tijelu brojne druge benefite. 

8/ Tamna čokolada

Postoji razlog zašto toliko volimo tamnu čokoladu, i to nije samo zbog okusa. Tamna čokolada se sastoji od posebnih komponenta koje utječu na to da se bolje osjećamo. Ova slatka (i ne slatka) poslastica stimulira produkciju endorfina i izaziva osjećaj zadovoljstva. Stoga, sljedeći put kada ćete konzumirati tamnu čokoladu, sjetite se da ćete nakon toga biti sretni. Ili – neka vas ova činjenica potakne na konzumaciju tamne čokolade. 

Danas slavimo Međunarodni dan čokolade, znate li koja je najzdravija?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime