Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Financijski stručnjaci savjetuju: Može li se novcem kupiti ili zamijeniti sreća?

Može li novac 'kupiti' vrijeme, mentalni mir i životnu sigurnost, te u kojoj mjeri on određuje jesmo li sretni? Vrijedi li doista deviza kako 'novac ne može kupiti sreću' otkrivaju nam financijski stručnjaci

Svima je dobro poznata fraza da ‘novac ne može kupiti sreću’, no vrijedi li ova deviza i u 21. stoljeću? Često se kaže i kako ‘novac kupuje sve, osim moralnosti i ljudskosti’. Što od navedenoga zapravo drži vodu? 

Evo što neki od najpoznatijih svjetskih financijskih stručnjaka kažu o tome. 
Shari Greco Reiches, financijska savjetnica smatra kako količina novca može utjecati na sreću, no ne u potpunosti.

Sredstvo do sreće ili sreća sama po sebi?

“Za neke ljude, novac pruža sreću. No, za druge on služi za lakše prilagođavanje u društvu. Primjerice: u određenom razdoblju života (nakon diplome, stalnog ugovora…), želite kupiti stan i tada će vas novac usrećiti. Imate stari automobil, radi kojeg ste sretni i to vas čini sretnima sve dok ne poželite kupiti još bolji. Ali, kada si osigurate ono potrebno, htjet ćete još”, kaže Reiches. 

Očito – novac ne može zamijeniti sreću – no novac je alat koji će vam pomoći da dođete do određenog cilja. 

“Kada god čujem frazu da novac ne može kupiti sreću, odmah pomislim kako se novcem mogu postići neke druge stvari kada je riječ o postizanju određenih ciljeva”, objašnjava Brittany Charles i dodaje: “Nedavno mi je upravo novac donio financijsku stabilnost. Naime, trenutno se fokusiram na financijsku neovisnost i slobodu, što od mene zahtijeva da zarađeni novac ulažem u osobni rast i razvoj. I to je za mene sreća!” 

Izbjegnite crni scenarij: kako tijekom krize ‘spasiti’ osobne financije

Htjeli ili ne, novac doprinosi sreći

“Jednom je jedan komičar izjavio kako se nitko ne mršti dok vozi jet ski”, komentirao je Justin Duncomble, financijski stručjanjak.

“Stoga, novac zasigurno pridonosi skupljanju trenutaka sreće. No, gledajući dugoročno, sreća dolazi sa svrhom. Novac doprinosi tome što možete s njim ostvariti. U tom kontekstu, slažem se s mišljenjem da novac ne može kupiti sreću. Ali vjerujem i da na određeni način postoji poveznica sa novcem i srećom. Novac zasigurno može otvoriti vrata, i nekome omogućiti da više uživa – ali novac bez svrhe i samo trošenje bez razmišljanja može biti opasno. Takvim pristupom novcu samo se podiže ego, a ne zdrav pristup. Čak i oni koji ga naslijede, na neki drugi način dobiju ili ga lako zarade, često ga potroše tek tako. I dok novcem možemo ostvariti nešto i tako pridonijeti vlastitoj sreći, također je važno znati za što nam treba novac i koliko nam ga treba”, dodaje Duncomble.

Stoga, savjetuje, razmislite o priroritetima i za što vam je novac zaista potreban: je li to edukacija, bavljenje sportom, putovanje, automobil, novi smještaj i(li) slično. 

Financije u vezi/braku: Moje ili tvoje ili naše ili nešto sasvim treće?

Novac ‘kupuje’ mentalni mir

“S vremenom sam shvatila da sam olako koristila frazu da se novcem ne može kupiti sreća”, otkriva Allison Baggerly, financijska stručnjakinja i dodaje: “Čak i kada sam u određenom razdoblju živjela od plaće do plaće, znala sam da u mom slučaju novac ne može kupiti sreću i da mi za sreću nije potrebno materijalno. Pa ipak, novac ne može kupiti emociju sreću, ali može izazvati emocije u nama.

Novac ulazi u emocionalne sfere, htjeli to ili ne: ako nemamo određenu kontrolu nad njim, to nas može činiti frustriranima, tjeskobnima i nervoznima. S druge strane, kada imam bolju kontrolu u upravljanju novcem i ušteđevinom, osjećam se lakše. Novac utječe na emocije, i u redu je da stav prema novcu utječe tako sve dok je to u pozitivnom smislu. Iskreno, osjećam manji stres kada znam da imam dovoljno novaca i ušteđevinu. Odsustvo financijskog stresa čini me sretnijom osobom.”

Novac ‘kupuje’ vrijeme

“Prije sam mislila da novac ne može kupiti sreću, ali sada mislim da ti novac može dati vrijeme. Novcem si možete priuštiti opcije i vrijeme tako da činite što želite, što zasigurno pridonosi sreći”, komentira Carmen Perez, financijska savjetnica

“Sa 100% sigurnošću mogu izjaviti da sam puno sretnija osoba bez ikakvog duga. Izjaviti da novac ne kupuje sreću puno je lakše onima koji ga imaju dovoljno i nemaju dodatne troškove. Smatram da ova fraza zapravo može biti motivirajuća za druge ovisno o njihovoj trenutnoj situaciji, ali i pristupu prema novcu”, zaključuje Perez. 

Novac vam curi kroz prste? 5 financijskih planova kako ga trošiti – pametno

Novac ‘kupuje’ perspektivu

“Novac ima ulogu u tome kako prihvaćate život… može vas učiniti sretnima u trenutku, ili čak u više trenutaka, ali neće vam u potpunosti donijeti sreću. Ipak, fraza da novac ne može kupiti sreću može biti opasna ovisno o tome tko ju izgovara i kome je namijenjena. Zapravo, to je lakše izjaviti nekome tko je oduvijek imao dovoljno novaca, dok onima koji su imali financijske poteškoće može biti izazovno. Bitna je i situacija u kojoj se pojedinac nalazi”, dodaje Andre Henry, financijski stručnjak.

Henry je odrastao u siromaštvu i često su ga zbog toga zadirkivali.
“Mislio sam da ću marljivim radom i zarađenim novcem pomoći svojoj majci i da ću biti sretniji. No, tada je umrla i zapravo sam ostao sam. Sada mi zarađivanje novca stvara neki prazan osjećaj i činim to iz navike. Zapravo, zarađivanje donosi dobar osjećaj samo zato jer imam osjećaj da materijalno osiguravam svoju obitelj, ali neće mi vratiti majku”, ističe Andre Henry.

Zaključak svega navedenog mogao bi biti – da smo svi individue i da trebamo zaroniti u sebe te vidjeti što nas čini sretnima. Možda trebamo preispitati sebe i vidjeti kakav pristup imamo prema novcu. I shvatiti je li riječ o prilagodbi na ovaj svijet ili nam je zaista potreban za istinsku sreću. 

Pročitajte još...

6 načina na koje možete uštedjeti novac na online shoppingu

Velika mana šopingiranja preko interneta jest što se možete lako uloviti u zamku - impulzivne kupnje! Zato donosimo 6 savjeta koji će vam pomoći da 'nadmudrite' trgovce i iz svega vi izađete kao - pametnija osoba!

7 najboljih tehnoloških izuma koji će promijeniti našu svakodnevicu

Consumer Electronics Show, godišnji sajam elektronike u Las Vegasu, ove godine uslijed pandemije održan je online, ali je ponudio obilje noviteta. Odabrali smo sedam nama najboljih za koje mislimo kako će u svakom pogledu promijeniti našu svakodnevicu

5 nezamjenjivih vještina koje poslodavci danas najviše cijene

Jesu li to klasična znanja koja se stječu edukacijom, traningom i određenim iskustvom ili su to međuljudske vještine koje nas čine drugačijima u odnosu na druge?

7 savjeta za obnavljanje garderobe bez kupnje novih komada

Upcycling je novi trend u svijetu mode, a čak su i vodeći dizajneri poput Balenciage i Miu Miua pokazali jedinstvene odjevne komade napravljene od neprodanih kolekcija i ostataka tkanina. To znači samo jedno - ništa u vašoj garderobi nije višak i sve se može iskorisitit ponovno

Povezano

SOS za roditelje: 8 načina kako smanjiti stres tijekom blagdana i praznika

Povezati se s obitelji i djecom je zaista neprocjenjivo, no tijekom blagdana i uoči njih iznimno je velik pritisak stresa na roditeljima - treba kupiti sve darove, urediti dom, pripremiti deliciji na blagdanskom stolu... Ne dopustite da vam se najljepše vrijeme u godini pretvori u napor!

Naučite odlučno reći ‘ne’ i osloboditi se stresa – posebice za blagdane

Iako je uoči blagdana stres posebno primjetan, jer treba na vrijeme kupiti sve darove, pobrinuti se za kolačiće i kićenje doma... pretvorite te trenutke u vrijeme namijenjeno sebi i svojim prioritetima, radeći sve što trebate na svoj način i u svom vremenskom roku

Kako u samo 5 koraka smanjiti stres i anksioznost – u kuhinji

Ako želite kuhati tako da vam taj ritual postane razbibriga za um te da se pri tome osjećate zdravije, sljedeći savjeti mogu vam pomoći u smanjenju tjeskobe u kuhinji

Živjeti u trenutku: 8 načina kako biti više mindful i uživati u životu

Što nam je 'to do' lista veća i punija prioritetima, manja je vjerojatnost da ćemo zastati i negdje putem pomirisati ruže, pogledati zalazak sunca... Mindfulness zahtijeva trud i praksu, ali je moguće početi živjeti u trenutku, čak i ako ste navikli samo proći kroz dan

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime