Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Prijateljice: Koja je tajna veze koja često nadživi i mnoge brakove?

Ako ste se pitali zašto svjetske statistike redovito pokazuju da žene u prosjeku žive dulje od muškaraca, ovaj bi vam tekst mogao puno toga otkriti

Brojna su istraživanja potvrdila kako su ženska prijateljstva – specifična. Za razliku od muškaraca, koji su skloniji površnijim i ležernim odnosima s drugim muškarcima, žene češće uspostavljaju bliske emocionalne odnose s drugim pripadnicama nježnijeg spola.

Prijateljice si međusobno pomažu u razumijevanju intimnog unutarnjeg svijeta i rješavanju svakodnevnih problema, a njihove su veze često čvršće i od njihovih brakova.

Fiziološka podloga ženskih prijateljstava

Niz novijih istraživanja pokazuju kako postoji i fiziološka podloga ženskih prijateljstava. Naime, ustanovljeno je da u stresnim situacijama žene drugačije reagiraju od muškaraca, za što je zaslužan hormon oksitocin. Spomenuti hormon ima umirujući efekt te potiskuje uobičajene stresne reakcije (borba ili bijeg) i potiče žene da se u stresnim situacijama brinu za svoju djecu i zbližavaju sa drugim ženama.

Muškarci, pak, u sličnim situacijama reagiraju agresivnije (čemu pridonosi pojačano lučenje testosterona kada su u stresu, a koji reducira efekte oksitocina), a ponekad imaju tendenciju pobjeći od problema.

Zagreb City Style: Prisluškujući ženske razgovore…

Faze prijateljstva koje nemaju velike emocionalne uspone i padove

Slično partnerskom odnosu, žensko prijateljstvo tijekom svog razvoja prolazi kroz nekoliko faza: idealiziranje, gubitak iluzija, prilagođavanje i integracija, pri čemu može proći i fazu borbe za moć, koju ponekad i ne preživi.

Kako ženska emocionalna vezanost nije toliko intenzivna kao u partnerskoj ljubavi, prolazak kroz te procese mnogo je suptilniji i ne izaziva toliko emocionalnih uspona i padova. Ove faze prijateljstva vidljivije su u adolescenciji i povezane su s emocionalnim i kognitivnim sazrijevanjem. Tijekom procesa razvijanja identiteta, koji se događa u spomenutom razdoblju, djevojke pružaju jedna drugoj emocionalnu potporu kroz razmjenu ideja, misli i iskustava. Također, takav blizak emocionalni odnos djeluje pozitivno na razvoj samopoštovanja i samopouzdanja te podiže raspoloženje.

Okolo: Tko stoji iza najkreativnijeg projekta koji je obilježio ljeto u Zagrebu?

Životne promjene koje dovode žensko prijateljstvo na kušnju

S obzirom na životne izazove i promjene, ponekad je vrlo teško održati blisko prijateljstvo. Udaja, rođenje djeteta, poslovna karijera… samo su neke od takvih promjena koje mogu dovesti žensko prijateljstvo na kušnju.

Redovna viđanja ili dugi telefonski razgovori postanu nešto što se više ne podrazumjeva  samo po sebi – zapravo, za bilo koje viđanje ili čak poziv potrebno je znatno više organizacije nego nekad. U takvim situacijama potrebno je pokazati razumijevanje za novonastalo stanje. Naravno da nije isključena pojava ljutnje i osjećaja zanemarenosti, ali prepuštanje takvim emocijama ne pomaže da se žene prijateljice bolje.

U takvim istuacijama stručnjaci savjetuju kako je učinkovitije pokušati se organizirati i dogovoriti susret kada drugoj prijateljici najviše odgovara te joj pokazati da vam je i dalje stalo do nje. Uostalom, puno je primjera iz života koji dokazuju koliko su žene jedna drugoj potpora u svakoj novoj fazi života i u tome je prava vrijednost njihovog odnosa!

Novogodišnja čestitka jedne prijateljice svim ženama: Kad sve ovo prođe… 

Zašto žene u prosjeku žive dulje od muškaraca?

Ne čudi nas stoga ni činjenica na koju također upozoravaju brojne studije a to je – kako održavanje bliskih prijateljskih veza ima blagotvoran učinak na zdravlje, jer smanjuje krvni tlak, broj otkucaja srca i loš kolesterol. Ako ste se pitali zašto svjetske statistike redovito pokazuju da žene u prosjeku žive dulje od muškaraca, ova im činjenica definitivno ide u prilog.

Istraživanje kvalitete života žena, provedeno u Harvard Medical School, pokazalo je da su žene koje su imale više prijateljica manje obolijevale od ozbiljnijih tjelesnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi te su bile zadovoljnije svojim životnim stilom.

Čak i kada su pojedine žene doživjele smrt dugogodišnjeg partnera, što je jedan od najjačih životnih stresora, one koje su imale bliske prijateljice kojima su se mogle povjeriti  bolje su se nosile sa gubitkom te su u manjoj mjeri razvijale depresivne simptome.

Pročitajte još...

“Prijatelji – Ona o seriji Friends” – knjiga koju svatko treba pročitati

Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey i Phoebe udomaćili su se diljem svijeta, njihove živote, ljubavne zgode i nezgode pratili su - i još uvijek prate - milijuni ljudi, a slavne epizode prepričavaju se i danas.

10 dobrih razloga zašto bismo svi trebali češće biti – djetinjasti!

Kao djeca stalno smo se suočavali sa izazovima i preprekama, ali njihovo prevazilaženje nije bilo stvar ambicije već stvar igre. Stoga se počnite igrati i ponašati kao - dijete!

Nimalo sebično: Evo zašto biste trebali biti najbolja prijateljica – samoj sebi!

Poznati psihoterapeut dr. Phil McGrow tvrdi kako je vrlo bitno voljeti sebe jednako ili više nego svoje prijatelje. Sljedeći put kada vas prijateljica pozove na red jer ste zaboravili na njezine potrebe, prisjetite se ovih savjeta

Za hladnije dane: 30 filmova koji će vam pomoći da zavolite jesen

Od osvetnika i serijskih ubojica koje pomažu u rješavanju misterija do tinejdžerskih vještica koje moraju spasiti svijet - postoji film za svakog ljubitelja jeseni. Donosimo najbolje jesenske filmove za uživanje pod dekicom nakon valjanja po lišću

Povezano

SOS za roditelje: 8 načina kako smanjiti stres tijekom blagdana i praznika

Povezati se s obitelji i djecom je zaista neprocjenjivo, no tijekom blagdana i uoči njih iznimno je velik pritisak stresa na roditeljima - treba kupiti sve darove, urediti dom, pripremiti deliciji na blagdanskom stolu... Ne dopustite da vam se najljepše vrijeme u godini pretvori u napor!

Naučite odlučno reći ‘ne’ i osloboditi se stresa – posebice za blagdane

Iako je uoči blagdana stres posebno primjetan, jer treba na vrijeme kupiti sve darove, pobrinuti se za kolačiće i kićenje doma... pretvorite te trenutke u vrijeme namijenjeno sebi i svojim prioritetima, radeći sve što trebate na svoj način i u svom vremenskom roku

Kako u samo 5 koraka smanjiti stres i anksioznost – u kuhinji

Ako želite kuhati tako da vam taj ritual postane razbibriga za um te da se pri tome osjećate zdravije, sljedeći savjeti mogu vam pomoći u smanjenju tjeskobe u kuhinji

Živjeti u trenutku: 8 načina kako biti više mindful i uživati u životu

Što nam je 'to do' lista veća i punija prioritetima, manja je vjerojatnost da ćemo zastati i negdje putem pomirisati ruže, pogledati zalazak sunca... Mindfulness zahtijeva trud i praksu, ali je moguće početi živjeti u trenutku, čak i ako ste navikli samo proći kroz dan

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime