Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Na ovom nemojte štedjeti: najbolje joga prostirke na tržištu!

Debljina prostirke, materijal, tekstura, prianjanje, dimenzije i vaš stil vježbanja - sve su to bitni faktori koji određuju koju prostirku je najbolje kupiti. Uz to, nastojte kupiti nešto što ćete moći koristiti godinama nakon i što neće štetiti okolišu nakon prestanka uporabe

Obožavatelji joge znaju kako je kupnja prostirke velika odluka. Prostirka treba biti prilagođena vašim potrebama u potpunosti, bilo da radite naprednije razine ili se umirujete na početničkoj jogi.

Materijal prostirke je izrazito važan, posebice kada vježbate redovito i aktivno. Tada svakako gledate nešto što ćete moći koristiti godinama nakon kupnje, a neće štetiti okolišu nakon prestanka uporabe.

Na što treba obratiti pozornost prije kupnje joga prostirke?

Način proizvodnje prostirki svakodnevno se unapređuje, a vama kao potrošaču nudi priliku da budete obzirniji prema očuvanju okoliša. No, prije nego što se odlučite na kupnju, donosimo nekoliko savjeta na što treba obratiti pozornost:

  1. Koju vrstu joge prakticirate?
  2. Koliko često (tjedno) vježbate jogu, u studiju ili kod kuće?
  3. Imate li ozljede (pogotovo problemi sa zglobovima) ili vam je u redu svaka površina za vježbanje?
  4. Jeste li početnik u vježbanju ili ste napredni vježbač?

Odaberite najbolje za sebe: Koju vrstu joge možete vježbati

Najvažnije karakteristike koje prostirka treba imati

Ukratko, važne karakteristike su: debljina prostirke, materijal, tekstura, prianjanje, dimenzije i vaš stil vježbanja.

  • Pretanke prostirke mogu biti neugodne tijekom izvođenja asana u praksi, stoga mogu pružati preslabu potporu. A predebele prostirke mogu onemogućiti čvrsto prianjanje o tlo. Idealno je kupiti prostirke debljine od 3 do 6 centimetara. 
  • Prirodan i održiv materijal. Kako proizvodnja prostirki napreduje, izrađuju se ekološki prihvatljivi materijali i reciklirane gume, ponekad i od prirodnog pamuka ili pluta.
  • Prema teksturi podloge određuje se koliko će podloga sprječavati klizanje vježbača. Ako je tekstura neravna, onemogućit će klizanje i smanjiti rizik od ozljede te se preporuča radi stabilnosti vježbanja (čak i u intenzivnim treninzima), ako je ravna podloga, to ju čini puno udobniju u dodiru s kožom.
  • Prianjanje je karakteristika koja onemugućava klizanje same prostirke po podu pa se ističu materijali od TPE i PVC materijala.
  • Birajte one koje su dovoljno dugačke i proporcionalne vašem tijelu (kada ležite) i na kojima ćete se osjećati sigurno prilikom izvođenja asana (položaja). 
  • Bez obzira na stil vježbanja, birajte onu prema gore navedenim karakteristikama, na kojoj ćete se osjećati dobro i hrabro te koje će se uklopiti u prostor vježbanja, ali i u vašu svakodnevnicu. 

Naručiti online ili kupiti i u Zagrebu

Prostirke možete naručiti online ili kupiti u trgovini, a mi vam donosimo listu najboljih prostirki na tržištu s kojima nikako nećete pogriješiti:

Hugger Mugger Earth Elements 5 mm

 

Napredni vježbači mogu se prepoznati u činjenici da kada se jednom povežu s prostirkom, poveznica ostaje ista ili jača i nakon nekoliko godina vježbanja. Ako ne vjerujete, pokušajte. Hugger Mugger prostirku moguće je naručiti online. Materijal je vrlo udoban u praksi pogotovo ako ste ljubitelj yin i restorativne joge. Odlučite li se za vinjasa stil naprednije razine, dlanovi vam se neće sklizati na prostirci, a opet ćete zadržati fluidnost tijekom vježbanja. 

Gaiam Solid Color Yoga Mat

Ako ste početnik u vježbanju, ova prostirka je jedan od boljih izbora. Materijal je kvalitetan, a cijena je pristupačna. Želite li što prije početi s praksom, postoji opcija kupnje prostirke sličnih karakteristika u Zagrebu.

Manduka Begin Yoga Mat

 

Manduka je brend prepoznatljiv globalno. Često ih koriste napredni vježbači, ali i početnici. Materijal je nepropusan što sprečava proklizavanje tijekom prakse te istodobno materijal nudi 100% protok zraka koji odmah filtrira vlagu. 

Pročitajte još...

Jassna Luna Jozić: Ljudi trebaju sigurnost, a joga pomaže da je svi pronađemo – u sebi

Živimo u vremenu velikih promjena zbog kojih možemo postati ili anksiozni te ući u još veći strah ili postati osviješteni kreatori koji ovo vrijeme koriste da nauče više o sebi te kako se povezati s unutrašnjom mudrošću i vodstvom gdje leži snaga svakoga od nas, objašnjava nam licencirana učiteljica Ashtanga yoge, certificirana trenerica i coach programa Heal Your Life te Therapeutic Art Life Coach

Joga kao stil života i put ka promjenama te boljim odlukama!

Naša kolumnistica Jassna Luna Jozić otkriva zašto je za nju vježbanje joge učenje - ne samo o usvajanju novih pozicija tijela, već učenje o životu. Često svojim vježbačima kaže da joga predstavlja metaforu za život...

10 savjeta za sve joga početnike – za što lakši početak vježbanja

Kako biste maksimalno iskoristili sve benefite joge važno je i kojeg učitelja odabrati, koja ograničenja poštovati, ali i i na koji način mogu disanje, hrana, pa čak i humor utjecati na jačanje ljubavi prema ovom obliku vježbanja!

9 wellness profila koji su pravo osvježenje na Instagramu

I koji će vas natjerati da se pokrenete iz kreveta čim se probudite! Kliknite 'follow' i darujte svom tijelu, umu i duši potpuno reset. Možete nam zahvaliti kasnije

Povezano

Upoznajte tenisača Bornu Goju – senzaciju na ovogodišnjem Davis Cupu!

Prije dvije godine Borna Gojo postao je član hrvatske teniske reprezentacije, a trenutačno se nalazi na 279. mjestu ATP ljestvice. Vjerujemo kako će mu se želja da uđe u prvih 150 na listi brzo ostvariti te da ćemo još dugo uživati u dobrim partijama ovog talentiranog Splićanina

Super vijesti: Prijave za blagdansku utrku Zagreb Advent Run do 5. prosinca

Utrka će se održati u nedjelju, 12. prosinca, s početkom u 12 sati sa startom i ciljem ispred hotela The Westin Zagreb, a dio sredstava od uplaćenih kotizacija donirat će se Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka 'Nismo same'

Vrijeme je za trening: Black Friday donosi čak 70% popusta na sportsku opremu!

Mi smo za vas pronašli 25 sportskih predmeta koji su sniženi do čak 70%! Bilo da tražite odjeću, obuću ili sportsku opremu po najboljim cijenama, na pravom ste mjestu!

Zašto se (često) ozljeđujemo tijekom treninga i kako to spriječiti?

Vježbe istezanja i kvalitetno zagrijavanje temelj su bavljenja bilo kakvom tjelovježbom jer će na najbolji način pripremiti tijelo na sve napore i tako spriječiti moguće ozljede

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime