Srijeda, 22 svibnja, 2024

Uz ove 4 navike možete trošiti više kalorija i masti – bez vježbanja

Razmislite: poskakivanje, lupkanje  stopalima, pretjerani pokreti rukama dok razgovarate, često ustajanje sa stolca - svi ti mali pokreti imaju značajnu ulogu u mobilizaciji i oksidaciji masti za dobivanje energije... Ali ne samo oni!

Zar nije fora znati mnoge trikove koji nam na određeni način mogu olakšati svakodnevicu? Postoje, primjerice, i vrlo jednostavni trikovi koji nam pomažu da ostanemo u formi, a da nužno ne uključuju vježbanje.Ok, mi jesmo pobornici redovite rekreacije jer donosi brojne benefite za naše psihičko i fizičko zdravlje, no ponekad dobro dođe i malo se odmoriti od svega. A ipak – ostati u formi. 

Pravi cilj je sagorijevanje masti!

Donosimo četiri navike i trikove koje možete iskoristiti za sagorijevanje kalorija, ali uz to ćete povećati oksidaciju i iskorištavanje masti. Uostalom, pravi cilj nije samo sagorijevanje kalorija – već sagorijevanje masti.

1/ Vrpoljite se

To spada u kategoriju termogeneze aktivnosti bez vježbanja (NEAT) i može objasniti značajno sagorijevanje kalorija tijekom dana. Razmislite: poskakivanje, lupkanje  stopalima, pretjerani pokreti rukama dok razgovarate, često ustajanje sa stolca – svi ti mali pokreti imaju značajnu ulogu u mobilizaciji i oksidaciji masti za dobivanje energije. Budući da nemate nikakve veze s vježbom u ‘tradicionalnom’ formatu vrpoljenje i slične mikro pokreti tijekom dana vrijedi iskoristiti, pogotovo jer su istraživanja pokazala da se na taj način može sagorjeti 350 kalorija dnevno, a ponekad i više.

Kad ne možemo odoljeti: Najzdravije grickalice za one koji vole jesti po noći

2/ Drhtaji

Konkretno, koristite osjećaj hladnoće u svoju korist. Drhtanje je snažan poticaj za sagorijevanje kalorija – za mobilizaciju i oksidaciju masti oslobađanjem adrenalina (epinefrina). Drhtanje izaziva oslobađanje molekule koja se naziva sukcinat, a koja djeluje na smeđu masnoću kako bi povećala termogenezu. Stoga, ako želite ove metaboličke učinke, nemojte se opirati drhtavici.

Kako to učiniti: pronađite temperaturu koja izaziva drhtavicu nakon nekoliko minuta izlaganja (to ovisi o vašoj toleranciji na hladnoću). Ako nemate pristup krioterapiji, nema problema – hladan tuš je izvrsna opcija. Nakon što drhtite otprilike minutu, izađite iz odabrane izloženosti (hladni uron, krio ili tuš) na nekoliko minuta, a zatim se vratite na nekoliko minuta kako biste pokušali još jednom pristupiti točki drhtavice. Ponovite. Napomena: imajte na umu da se ova preporuka izrazito razlikuje od izlaganja hladnoći što je dulje moguće. Ova praksa uključuje ponavljane kratkog, isprekidanog izlaganja hladnoći radi pristupa metaboličkim prednostima povezanim s drhtavicom.

Detoksikacija organizma: Nutrijenti i tvari za jetru, bubrege i žučni mjehur

3/ Sauna (ili topla kupka)

Toplinska terapija koju nudi sauna ima širok raspon korisnih fizioloških učinaka. Možda je povećanje sagorijevanja kalorija zapravo najmanje uzbudljivo od svih. Na temelju dostupnih istraživanja, prosječna temperatura za pristup brojnim blagodatima je 50°C oko 20 minuta, a sesije se ponavljaju nekoliko puta tjedno. Međutim, niža temperatura i/ili trajanje prirodno je sigurnije polazište za one koji još nisu prilagođeni toplini. Slično gore spomenutoj terapiji hladnoćom, cilj je postupno povećavati učestalost sesija kako bi postala dio vašeg tjednog zdravstvenog rituala. Ako nemate pristup sauni: uključivanje tople kupke više puta tjedno također se pokazalo učinkovitim za pružanje sličnih prednosti. 

4/ Kava prije vježbanja

Kofein je dobra ergogena pomoć (ima prednosti poboljšanja performansi), ali također može povećati mobilizaciju i oksidaciju masti pojačavanjem oslobađanja adrenalina. Ako volite kofein i možete ga sigurno koristiti (npr. bez medicinskih kontraindikacija), unosite oko 100-400 miligrama kofeina (stvarna količina ovisi o vašoj toleranciji i o tome koliko ste osjetljivi na kofein) putem kave, espressa ili čaja s kofeinom i to može povećati oksidaciju masti. Pokušajte ga konzumirati oko pola sata prije vježbe ili treninga.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime