Srijeda, 26 travnja, 2023

Kako masirati mišiće s raznim stvarima koje već imate kod kuće?

Razne profesionalne naprave za samomasažu ili skupa fotelja za masiranje izvrsne su opcije - no, postoje i jeftinije varijante koje su ekonomičnije i dostupnije širim masama. Primjerice, ponekad je dovoljna i teniska loptica 😉

Pregledavajući društvene mreže možda ste u zadnje vrijeme primijetili kako su vrlo aktualna – nova pomagala za masiranje. Te naprave se reklamiraju kao izvrsno rješenje u istezanju nakon treninga, i još bolje, odlično djeluju na uklanjanje boli, ili na bol uzrokovana stisnutim fascijama koje okružuju i podržavaju mišiće. Naime, miofascijalne trigger točke ili žarišne točke na tijelu pogađaju više od 85% ljudi, stoga je razumljivo kako su ovakve masaža i više nego dobrodošla pomoć svima. Razne profesionalne naprave za samomasažu ili skupa fotelja za masiranje izvrsne su opcije – no, postoje i jeftinije varijante koje su ekonomičnije i dostupnije širim masama. Primjerice, ponekad je dovoljna i teniska loptica. 

Masaža teniskom lopticom

Riječ je o masaži koja uključuje tenisku lopticu za samomasažu žarišnih mjesta na tijelu. Iako postoje specijalizirane loptice za masažu, mogu poslužiti i loptice koje imate kod kuće, a to uključuje loptice za tenis, bejzbol, golf i slično. Cilj dobre masaže jest opustiti napetost miofascijalne žarišne točke. 

Miofascijalni bolni sindrom ponekad se javlja i uz druge reumatske bolesti i to otežava dijagnozu, ili kada se stalno ponavlja određeni obrazac aktivnosti pa se bol javlja kada se prekine veza između mišića i fascije. Uz otpuštanje boli, postoje i drugi dugoročni benefiti –  kao što je redovita briga za tijelo i sprečavanje potencijalnih ozljeda ili težih situacija. 

Kako ‘deletati’ bol i napetost mišića koji su posljedica rada s tehnologijama

Kakve loptice su dobre sa samomasažu?

U principu, možete koristiti koju god lopticu želite. No, možete birati lopticu prema mišićnoj skupini koju želite masirati. Većina preferira tenisku lopticu, jer je zahvalne veličine za većinu mišićnih skupina. Za područja kao što su gluteusi, potkoljenice, mogu se koristiti loptice za bejzbol, košarku. Za manja mišićna područja prijedlog je golf loptica. 

Kako sigurno i jednostavno opustiti mišiće?

Prvi korak u otpuštanju miofascijalne boli jest odrediti područje koje želite ili trebate masirati, za bolji učinak treba odrediti i žarišnu točku boli.
Kakogod, nema pogrešnog načina u ovakvom masiranju tako da ako se i ne pogodi točno mjesto boli, masaža ovakvog tipa uvijek donosi benefite. Stvar je u upornosti pa pokušajte barem minutu, minutu i pol izdržati na određenom području. Prvo se počinje na mjestu gdje je bol manje neugodna pa prema većoj boli. Nakon što se izmasirali žarišne točke (minuta do dvije), za bolje opuštanje mogu se izvoditi poze istezanja. 

Kako masirati stopala?

Bez obzira na aktivnosti u svakodnevnom danu, valja obratiti pozornost na stopala i kako ih izmasirati. Plantarni fasciitis definira se kao bolnost donjeg dijela petne kosti te je česta i bolna pojava. Za najbolji efekt sjednite, uzmite lopticu, stavite je ispod bose noge pa pomičite stopalo u raznim smjerovima: naprijed, natrag, kružno… 

Dobre vibracije: Evo zašto bismo redovito trebali masirati stopala i hodati bosi!

Masaža hamstringa

Bol na stražnjoj strani bedara može jako pogoršati mobilnost. Za ovo područje treba sjesti, podmetnuti lopticu ispod bolnog područja i pomicati lopticu u vodoravnom i okomitom smjeru. 

Masaža listova

Kronično bolni listovi mogu utjecati na lakoću kretanja. I opet, pozicija za ovu masažu jest sjedenje – stavite lopticu ispod bolnog područja, a za jači pritisak stavite nogu iznad noge te se pomičite u vodoravnom i okomitom smjeru.

Svakodnevni rad od kuće: Vježbe za istezanje koje ćete napraviti ‘usput’

Masaža kukova i gluteusa

Biti cijeli dan u sjedećoj poziciji, raditi uredski posao ili slično utječe na veću zategnutost kukova. Potrebno je leći na pod i pomicati lopticu po duljini i širini mišića. 

Masaža leđa

Bolna leđa izvor su napetosti mnogima, pogotovo u području ramena i lopatica. Za ovo tjelesno područje mogu se koristiti dvije loptice umotane u čarapu sa zatvorenim krajem, ili nešto slično. Masaža se izvodi tako da legnete na leđa i namjestite loptice tako da pokrivaju dvije strane leđa, pa tijelo pomičite u smjeru naprijed- nazad. 

Pročitajte još...

Novitet na Zapadu: Gua Sha, tradicionalna azijska tehnika masaže lica

Iako korištenje Gua Sha kamena nije jednostavno poput korištenja valjka od žada i zahtjeva dobro poznavanje tehnike, ova masaža poboljšava krvotok i izvrsno potiče metabolizam kože čineći kožu lica zdravijom, sjajnijom i ljepšom

Liječi i oporavlja: Koje su sve terapeutske blagodati boravka pored mora

Jeste li ikada pomislili da odlazak na more nosi mnoge druge prednosti osim kupanja, sunčanja i avanturističkih aktivnosti na njemu. Morska voda i morski zrak, dokazano, imaju pozitivan učinak na naše cjelokupno psihofizičko zdravlje

Zasladite si život: 8 načina kako podići endorfine na prirodan način

Pomažu nam u reguliranju anskioznosti, depresije ili ostalih loših raspoloženja i imaju brojne druge benefite. Ukratko, endorfini su - složit ćemo se - sjajna stvar pa ih potaknite na prirodan način

Iskoristimo svih svojih pet osjetila da smanjimo stres, strah i tjeskobu

Znanstvenici su istražujući stres i njegov utjecaj na naš život došli do spoznaje da nam sav stres stiže preko pet osjetila koje imamo. Stoga predlažu da osjetila iskoristimo u suprotnom pravcu, kako bi smanjili pritiske na što manju razinu

Povezano

Lekcija za dug život: Kako poboljšati kvalitetu zraka u svom domu

Donosimo vam 10 ideja za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom, bez obzira imate li vi ili netko u vašem domu alergiju ili uvjeti okoliša na otvorenom uzrokuju lošu kvalitetu zraka unutra

Ovaj put će djelovati: 9 savjeta za proljetno čišćenje organizma

Ako ovog proljeća želite svom zdravlju i fizičkoj i psihičkoj dobrobiti posvetiti malo više pozornosti, ali ne znate odakle početi, mi vam pomažemo s devet savjeta koji doista djeluju! 

Bademovo ili zobeno mlijeko: Koje je bolje za vaše zdravlje?

Alternativni mliječni proizvodi postaju sve popularniji u svijetu. Konkretno, zobeno mlijeko i bademovo mlijeko pojavili su se kao predvodnici koji zamjenjuju obično mlijeko u receptima i pićima. Je li jedno od njih bolje za vaše zdravlje?

4 smrznuta doručka koja vas drže sitim do ručka!

Zamrznuti doručak je nešto što je mnogima od nas potrebno u životu iz mnogo različitih razloga. Zato imamo neke ideje koje će vam se svidjeti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime