Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Queen Fit: Zaboravite dijete i brze ciljeve, neka siječanj bude #mjesecdobrihodluka

U suradnji s našim kolumnistima uputit ćemo vas kako pravilno vježbati, čime se motivirati, što i kada jesti, zašto se psihički ne opterećivati s eventualnim neuspjehom… ali ipak pronaći (vlastiti) način da bez forsiranja i 'nabijanja stresa' – ipak dođemo do onoga što si želimo – boljeg zdravlja i raspoloženja, ali i manje kilograma i stresa!

Iza nas je prva trećina siječnja i u neka normalna vremena već bismo se mučili s nastavkom strogih dijeta i ustrajanju da izdržimo barem prvi mjesec u izvršavanju novogodišnjih odluka. U normalna vremena smišljali bismo razne recepte, pratili trendove u dijetnom režimu, zbrajali kalorije u svakom obroku, nastojali odraditi planirane treninge…Čini se kako su nas pandemija koronavirusa i razorni potresi u Baniji na početku ove godine toliko uzdrmali da je premalo onih koji su si postavili visoke ciljeve kao prijašnjih godina. Svjesni koliko su zdravlje i priroda oko nas krhki te da ništa nema svoju garanciju – naučili smo i da trebamo biti bolji prema sebi i drugima, savjesnije živjeti i paziti prvenstveno na svoje zdravlje.

Umjesto strogih izazova i dijeta krenimo s projektom #mjesecdobrihodluka

Zato smo – umjesto strogih izazova za mršavljenje i dijeta odlučili na početku ove godine krenuti s – dobrim odlukama. U suradnji s našim kolumnistima nastojat ćemo vam dati kvalitetne informacije koje će vas uputiti kako pravilno vježbati, čime se motivirati, što i kada jesti, zašto se psihički ne opterećivati s eventualnim neuspjehom… ali ipak pronaći (vlastiti) način da bez forsiranja i ‘nabijanja stresa’ samom sebi – ipak dođemo do onoga što si želimo – boljeg zdravlja i raspoloženja, ali i manje kilograma i stresa!

Trčanje i mršavljenje: Teško je, ali i moguće uz kondiciju izgubiti i kilograme

Istraživanja su ionako pokazala da većina nas novogodišnje odluke ne izvršava, od njih odustaje i prije isteka siječnja, a onda deprimirano sebe okrivljujemo za neuspjeh. Nije bez razloga treći ponedjeljak u siječnju ‘službeno’ – najdepresivniji dan u godini jer osim činjenice da nam stižu na naplatu financijski izdaci od blagdana suočavamo se i sa svojim propalim odlukama.

Kako se to ne bi dogodilo i ove godine, pomoći će nam, među inim i naša suradnica, kolumnistica Diana Krznarić alias Queen Fit, jedna od najboljih hrvatskih fitness instruktorica. Iza nje je dugogodišnje iskustvo treniranja brojnih žena koje su postepeno usvojile zdrave navike i vježbajući postigle svoje ciljeve. Zato, držimo se svi ideje da je bolje i duže ‘putovati’ prema svom cilju, ali do njega doći, nego sprintati od početka i odustati na pola staze!

Kad si zadamo prevelike i nestvarne ciljeve – brže odustajemo!

“Žene uglavnom imaju sistematizacijski složeno kada i s čime kreću i sve se vrti oko određenih datuma. Nova godina je uglavnom percepcija novog početka pa tako i velikih promjena. Često mi klijentice same kažu da – ako nemaju određene datume ili striktno zadane ciljeve – jednostavno ne mogu održati riječ niti postići cilj. Slažem se da cilj uvijek mora biti postavljen jer inače sav pokušaj i trud su uzaludni. Ali, većina griješi u startu! Zašto? Najveće greške javljaju se iz nekoliko razloga; često si zadajemo prevelike i gotovo nestvarne ciljeve i upravo zbog toga brže odustanemo. Svaku promjenu u većini slučajeva započinjemo striktnim dijetama što je samo po sebi veliki šok za organizam. Naime, smanjenim unosom ugljikohidrata smanjuje se i mozgu ‘glavni izvor energije’, mozak radi na rezervama jer se razina glikogena smanjuje, raspoloženje se mijenja jer manjom konzumacijom ugljikohidrata smanjuje se i neurotransmiter serotonin, pa postajemo nervozni… i već u početku svoju promjenu stigmatiziramo kao ‘kažnjavanje’ samih sebe”, objašnjava Diana Krznarić.

Zato je njezin savjet uvijek da se svatko treba pokrenuti prvenstveno radi sebe, radi dobrog osjećaja, zdravlja, uživanja u vlastitoj koži… A kada se pokrenemo neminovno je i da će dobra figura (koja je većini krajnj cilj) doći do željenih mjera.

“Kao i sa svime u životu; ljudi prvo žele cilj da osjete sreću, a zapravo je poanta prvo pronaći osjećaj zadovoljstva, a onda cilj neće izostati. To jamčim”, tvrdi Diana i dodaje: “Najbolje je krenuti s kombinacijom svega po malo. Naravno, moramo uzeti u obzir da svatko drugačije funkcionira; dok netko za bilo kakav napredak treba točno određeni plan, vrijeme i režim, osobno smatram da je ipak puno produktivnije krenuti kombinacijom treninga, prehrane i promjenom mindseta općenito. Mali koraci jedan po jedan su ti koji ne samo da nam daju veću sigurnost da nećemo odustati putem, već nam nesvjesno ulaze u rutinu i stvaraju jedan veliki i novi lifestyle.”

Zašto je socijalna distanca najbolja inspiracija za vježbanje?

Savršen mix vježbi koji ‘pogađa’ svaki tip ženske građe

S obzirom da je svačija građa drugačija, različiti tipovi žena drugačije reagiraju na određene vježbe. Primjerice, jedan tip treninga potpuno će drugačiji utjecati na žene ako im se razlikuje tjelesna građa, stil života, prehrana pa čak i način na koji doživljavaju trening. Upravo zato Q BOX trening koji je Queen Fit osmislila, specijaliziran je trening koncipiran za sve žene s manjkom vremena i u potrazi za nečim potpuno novim. Ujedinjuje borilačke vještine, snagu, izdržljivost, kondiciju te vježbe visokog intenziteta. Na taj način dobija se savršen mix vježbi koje u svojim kombinacijama ‘pogađaju’ svaki tip ženske građe.

“Nikako ne preporučujem isključivo fokus na mršavljenje (iako je to većini dovoljno veliki motivator), ali ukoliko se osoba dugi niz godina nije bavila tjelesnom aktivnošću, kao i u svemu treba krenuti pomalo. Lagano prilagođavati prehranu, započeti sa treninzima i sve dimenzije zdravog i novog životnog stila uskladiti i izbalansirati”, savjetuje Diana koja je nedavno sa svojim klijenticama odradila #qfitadventchallenge prilagođen upravo ženama različite životne dobi i drugačijih razina kondicije.  

Sve što trebate znati planirate li kod kuće trening – s utezima

Diana osobno izazove smatra jako dobrim poticajem za početak bilo kakve transformacije. Zato ih u svom klubu radi u prijelaznim godišnjim razdobljima kada je tijelu potrebno čišćenje od toksina i podsjetnik da treba malo pročistiti ‘kućicu’ u kojoj živimo. Svaki izazov bude jako iznenađena koliko njezine klijentice motiviraju jedna drugu, koliko se daju u cjelokupan proces i budu spremne na drugačiji životni stil.

Ako se ne možete motivirati na vježbanje – učlanite se u grupu! 

“Možda im je lakše slijediti disciplinu jer imaju određeno razdoblje kada znaju točno kada počinje i završava pa i guraju same sebe vodeći se mišlju – ako može ostatak, zašto ne bi mogla i ja. Također ako se sam izazov ‘izgura’ do kraja tijelu je, a i psihološki već blago usađena rutina zdravijeg lifestylea. Velika većina na taj način i nastavlja s novim usvojenim načinom funkcioniranja i živi istim tempom i dalje. Nije rijetkost da žene koje nikada nisu voljele tjelesnu aktivnost budu baš one koje postaju ‘ovisne’ o vježbanju, odnosno boljem osjećaju u vlastitoj koži”, objašnjava Diana te navodi kako mnogima treba upravo ta grupna motivacije – jer se ne mogu odlučiti sami kreniti na vježbanje.

Posebno se to odnosi na današnje žene koje svakodnevno žongliraju između brojnih obaveza i na visokoj razini stresa. Zato treniranje i ‘znojenje u grupi’ u grupi često dovodi ne samo do međusobnog motiviranje nego i do stvaranja prijateljstava – jer su žene uvijek spremne pomoći jedna drugoj, bodre se i guraju u svakom izazovu.

Kako se riješiti nepotrebnih izlika i napokon početi redovito trenirati?

Za one koji ipak oklijevaju predugo i stalno imaju neke izgovore zašto nikako da krenu na vježbanje te se posvete svom fizičkom (a time i boljem psihičkom) izgledu Queen Fit ima savjete:
“Uvijek svojim ‘kraljicama’ ponavljam: Ako želite biti fit, jedina stvar koje se morate odreći su vaši izgovori! Ne prihvaćam da je nedostatak vremena razlog za netreniranje. Osobno radim kao član kabinske posade, nemam ustaljeni bioritam, ni raspored radnih sati kao velika većina, niti imam bake u Zagrebu da mi pričuvaju dijete i skuhaju ručak… Odlazak na kave (prije pandemije) sam smanjila na minimum jer mi je trening uvijek bio prioritet kao i, primjerice, pranje zubi. Smatram da svaka žena može pronaći u danu 10, 15 ili 45 minuta za sebe. Ne samo da će biti boljeg raspoloženja nego će i imati više energije za obavljanje svih dnevnih zadataka i definitivno će se manje osjećati umornom. Znate onu: “happy wife happy life”. Moj savjet svima koji se nikako ne mogu pokrenuti, ne znaju kako ili se osjećaju nezadovoljno jest da prvo porazgovaraju sa sobom. Postave si nekoliko pitanja: osjećaju li se ugodno u svom tijelu, da preispitaju svoje emocije, stvara li im osjećaj u vlastitoj koži nelagodu, umara li ih tromost svakodnevnog sjedalačkog načina života i imaju li cilj odnosno što bi rado promjenili da budu zadovoljniji… Tek kad čovjek postane svjestan sebe i bude realan prema sebi može krenuti u stvarnu i novu pustolovinu promjene životnog stila. Mnogi zapravo nisu ni svjesni da je upravo strah taj koji ih dijeli od potpuno drugačijeg i boljeg načina života. Nisu uvijek svi spremni na promjene, zato su izazovi vrlo dobre odskočne daske za uopće prvi korak”, tvrdi Queen Fit.

Protiv rigoroznih dijeta i ‘kažnjavanja’ samih sebe!

Vrlo važan faktor na samom početku donošenja dobrih odluka jest izbjegavanje rigoroznih dijeta. Osim naravno onih strogo propisanih od strane liječnika u svrhu liječenja ili nužnosti. Činjenica jest da mnogi od nas uglavnom nemaju zdrav životni stil, kuhamo kako i što stignemo, nagrađujemo se slatkim kada nam treba utjeha, i uglavnom u svim slučajevima – dijete smatramo kaznom! 

Što jesti prije i poslije treninga – za maksimalne rezultate?

“U startu većine dijeta možete očekivati nedosljednost i brzo odustajanje. Kao u svemu u životu smatram da je bitan balans. Dok god nam je hrana ‘lijek’, a ne lijek da nam je hrana, u relativnoj smo ravnoteži. Bitno je stvoriti nove, male rutine koje će neprimjetno ući u naš dnevni raspored, a zapravo napraviti veliku razliku. Također, ovisno i o tipu građe tijela prilagođava se i plan prehrane. Rekla bi moja baka ‘zdravlje ide na usta’! Tijelu su potrebni ugljikohidrati, masti, bjelančevine, minerali i vitamini – samo je na nama da složimo svoju piramidu prehrane jer znamo da ne postoji idealna shema za svakog pojedinca. I fizička aktivnost utječe na količinu potrebnog unosa namirnica. Od iznimne je važnosti imati 3 dnevna obroka, uz 2 manja međuobroka jer preskakanjem usporavamo metabolizam. Unos vode je od velike važnosti jer pomaže apsorpciju, prenosi hranjive tvari do organa kojima su potrebne te ujedno ispire otrovne i otpadne tvari. Bez dovoljno vode organizam ne uspijeva odstraniti štetne tvari iz organizma. Naizgled jednostavno, zar ne: raznovrsnost, umjerenost i raznobojnost!
Uz uravnoteženu prehranu prilagođenu određenom tipu građe, 2-3 raznovrsna treninga tjedno, više vode, pozitivnih misli, želje za prihvaćanjem dijela tijela koje smatramo ‘manom’, svakodnevne afirmacije i zahvalnosti – promjene su (jedino) moguće!” zaključuje naša sugovornica.

Kardio trening na stepenicama koji svi trebaju probati

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime