Utorak, 17 svibnja, 2022

Svi pričaju o tome: Što doista predstavlja pojam mindfulness? 

Ako se pitate kako osnažiti svjesnost, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to uspijete. Fokusom na sadašnji trenutak i trenutne senzacije u tijelu zapravo radite na tome da se mentalno i tjelesno učite svjesnosti. Redovnom praksom učite kontrolirati sve mentalne procese. A kao rezultat, doživljavat ćete manje stresa i osjećat se slobodnije

U posljednje vrijeme vrlo je popularno pričati o mindfulnessu, odnosno, svjesnosti – od poznatih osoba do joga učitelja, profesora i stručnjaka raznih profila… I dok svi pričaju o tome, mnogima još uvijek nije jasno što je to zapravo? Svjesnost se definira kao stanje u kojemu ste usklađeni sa sobom i okolinom. Umjesto brige o tome što donosi budućnost ili preispitivanja prošlosti, osvještavate i stavljate u fokus trenutno vrijeme – ovdje i sada.

Odakle potječe svjesnost?

Umjesto umanjivanja vlastitih emocija i misli, svjesnost služi tome da se emocije i misli prihvate na neosuđujući način, čak i ako su negativne. 

Ako se pitate kako osnažiti svjesnost u ovom brzom svijetu, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to uspijete. U mnogo slučajeva, svjesnost dolazi prirodno – sjetite samo trenutka kada vas obuzme pjesma, ili kada ste koncentrirani na duboke i kvalitetne razgovore s dragim ljudima, ili dok se igrate s djecom ili ljubimcem…

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Svjesnost (mindfulness) potječe od riječi ‘sati’ u staroindijskom jeziku Pali, čiji je prijevod svjesnost sadašnjeg trenutka. Godine 1970. Jon Kabat-Zinn zaslužan je za uvođenja termina u leksikon američko-engleskog jezika. Pokrenuo je i prvi tečaj u svrhu smanjenja stresa uz pomoć osvještavanja. Zbog iznimne popularnosti tečaja, slijedilo je i osnivanje škole o svjesnosti na Sveučilištu u Massachusettsu. I danas se tamo može pohađati tečaj koji traje osam tjedana, a nudi se i online opcija.

Kako svjesnost funkcionira?

Fokusom na sadašnji trenutak i trenutne senzacije u tijelu zapravo radite na tome da se mentalno i tjelesno učite svjesnosti. Redovnom praksom učite kontrolirati sve mentalne procese. A kao rezultat, doživljavat ćete manje stresa i osjećat se slobodniji. 

Svjesnost je metoda koja se često koristi u jogi i tai chi praksi, kao i u meditaciji. U današnjem svijetu, svjesnost se može proširiti na sva područja u životu. Primjerice, svjesno hodanje, svjesna vožnja, tuširanje… Kakogod, najčešći način prakticiranja svjesnosti jest putem raznih meditacija. 

Mentalno zdravlje: Što kada su nam problem – ugodne emocije?

Koji sve oblici svjesnih meditacija postoje?

Postoji niz svjesnih meditacija, a ovo su neke od najčešćih i najpopularnijih:

 • Meditacija disanja
 • Meditacija skeniranja tijela
 • Meditacija ljubavi
 • Meditacija promatranja misli

Kako odabrati meditaciju za sebe? To prije svega ovisi o tome na što se želite usredotočiti. Primjerice, ako je vaš cilj udobnost i svijest o vlastitom fizičkom tijelu, najbolje je odabrati meditaciju skeniranja tijela. Bez obzira na to koju meditaciju odabrali, važan je opušten pristup.

Za što se koristi mindfulness i koji su njezini benefiti?

Vježbanje svjesnosti odlična je opcija za osobe koje pate od stresa jer može ublažiti simptome. Benefiti vježbanja svjesnosti mogu se osjetiti od fizičkog do emocionalnog i mentalnog područja, a prigodne su za sve, najmlađe i najstarije.
Djeca tako utjecati na svoj akademski uspjeh.

Donosimo samo neke od benefita:

 • Smanjenje stresa i anksioznosti
 • Poboljšavanje pamćenja
 • Jačanje imunološkog sustava
 • Podržavanje zdravlja srca
 • Smanjenje boli i nelagode
 • Snižavanje krvnog tlaka
 • Poboljšavanje sna

Događaju li se i vama mnoge stvari pred nosom, ali ih ne primjećujete?

Kako prakticirati svjesnost?

Najbolje je to raditi uz pomoć učitelja (joge, stručnjaka s drugog područja) ili uz pomoć aplikacija s raznim meditacijama. Ako ipak želite sami to činiti, nudimo vam nekoliko koraka:

 1. Pronađite udobno mjesto, pođite u šetnju ili legnite u mirni kutak. 
 2. Osvjestite okruženje uz pomoć svojih osjetila. Što čujete, osjetite, vidite, osjetite li miris i okus..?
 3. Prepoznajte svaku misao koja vam dođe. Bez osude, otpustite ih te pažnju preusmjerite na trenutni osjećaj. 
 4. Ostanite u tom položaju ili osjećaju koliko god dugo se osjećate udobno. 

Ako ste ipak skloni vođenim meditacijama, donosimo nekoliko primjera:

Pročitajte još...

Squid Game – brutalnost krajnjih suprotnosti kao zlatni rudnik profita

Serija brutalno dekonstruira ljudsku priliku u konzumerističkim i konkurentnim okolnostima velikog siromaštva i velikog bogatstva. No, kakve će posljedice ostaviti na idejama mladih ljudi, to ćemo tek vidjeti

Ono smo što jedemo: Ove namirnice pomažu u posvjetljivanju zuba

Hrana koju jedemo sadrži enzime koji pomažu u proizvodnji kielina koje su nam potrebne, a koje utječu na naše zube i njihov sjaj. Zanimljivo, zar ne? Stoga, zašto ne odabrati namirnice koje su zdrave, a ujedno nam 'daruju' prirodno sjajnije i bjelije zube

Znate li koliko stoji odijelo Toma Forda koje James Bond nosi u novom filmu?

Bondov stil je uvijek besprijekoran, spoj je elegancije i trendova, a barem jedno dobro odijelo i sat neizbježni su u njegovoj garderobi. Donosimo odjevne kombinacije najnovijeg Jamesa Bonda u koje smo se odmah zaljubili

Krešimir Sočković: Puno političara misli da je jezik ulice primjeren javnom govoru

Komunikacijski stručnjak uoči izbora govori o komunikacijskoj industriji, javnim nastupima i diskursu u domaćim medijima te o tome što naša aktualna politička scena u tome kontekstu trenutačno nudi

Povezano

Jer veselje je u malim stvarima: 10 načina da budete sretni – svaki dan!

'Drugačiji dan. Ista priča' - postala je vaša mantra? Samo malom promjenom nekih ustaljenih navika možete povećati 'kvocijent vaše osobne sreće' i pronaći nove inspiracije za živjeti ispunjeniji život

5 načina za nošenje s bolešću novog doba – financijskom anksioznošću!

Ometa li vas financijska tjeskoba da pogledate svoj bankovni račun ili proračun i odlučite koja su područja vaše potrošnje previsoka? Ili vas drži budnima noću i ostavlja osjećaj iscrpljenosti i neusredotočenosti sljedećeg dana?

Definitivan kraj: Trebamo li nakon prekida veze staviti točku na i?

Mnogi od nas tada pokušavaju naći neki prigodan zaključak odnosa ili kraj kakav želimo - kako bi nam bilo lakše nastaviti dalje sa svojim životom ili potajno pokušavamo promijeniti ishod situacije. No, koliko je to dobro, a koliko loše za nas?

Važnost uspomena: Znate li da nostalgija može pozitivno utjecati na vaše zdravlje?

Kada se suočavamo s našim sjećanjima, zapravo počinjemo osjećati da su naši životi smisleni i vrijedni, a nostalgija nas može podsjetiti da je moguće prevladati poteškoće i može našem životu dati svrhu. Ako se i vi volite izgubiti u vlastitim ružičastim uspomenama, ovi Instagram profili su za vas!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime