Srijeda, 12 lipnja, 2024

Svi pričaju o tome: Što doista predstavlja pojam mindfulness? 

Ako se pitate kako osnažiti svjesnost, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to uspijete. Fokusom na sadašnji trenutak i trenutne senzacije u tijelu zapravo radite na tome da se mentalno i tjelesno učite svjesnosti. Redovnom praksom učite kontrolirati sve mentalne procese. A kao rezultat, doživljavat ćete manje stresa i osjećat se slobodnije

U posljednje vrijeme vrlo je popularno pričati o mindfulnessu, odnosno, svjesnosti – od poznatih osoba do joga učitelja, profesora i stručnjaka raznih profila… I dok svi pričaju o tome, mnogima još uvijek nije jasno što je to zapravo? Svjesnost se definira kao stanje u kojemu ste usklađeni sa sobom i okolinom. Umjesto brige o tome što donosi budućnost ili preispitivanja prošlosti, osvještavate i stavljate u fokus trenutno vrijeme – ovdje i sada.

Odakle potječe svjesnost?

Umjesto umanjivanja vlastitih emocija i misli, svjesnost služi tome da se emocije i misli prihvate na neosuđujući način, čak i ako su negativne. 

Ako se pitate kako osnažiti svjesnost u ovom brzom svijetu, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to uspijete. U mnogo slučajeva, svjesnost dolazi prirodno – sjetite samo trenutka kada vas obuzme pjesma, ili kada ste koncentrirani na duboke i kvalitetne razgovore s dragim ljudima, ili dok se igrate s djecom ili ljubimcem…

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Svjesnost (mindfulness) potječe od riječi ‘sati’ u staroindijskom jeziku Pali, čiji je prijevod svjesnost sadašnjeg trenutka. Godine 1970. Jon Kabat-Zinn zaslužan je za uvođenja termina u leksikon američko-engleskog jezika. Pokrenuo je i prvi tečaj u svrhu smanjenja stresa uz pomoć osvještavanja. Zbog iznimne popularnosti tečaja, slijedilo je i osnivanje škole o svjesnosti na Sveučilištu u Massachusettsu. I danas se tamo može pohađati tečaj koji traje osam tjedana, a nudi se i online opcija.

Kako svjesnost funkcionira?

Fokusom na sadašnji trenutak i trenutne senzacije u tijelu zapravo radite na tome da se mentalno i tjelesno učite svjesnosti. Redovnom praksom učite kontrolirati sve mentalne procese. A kao rezultat, doživljavat ćete manje stresa i osjećat se slobodniji. 

Svjesnost je metoda koja se često koristi u jogi i tai chi praksi, kao i u meditaciji. U današnjem svijetu, svjesnost se može proširiti na sva područja u životu. Primjerice, svjesno hodanje, svjesna vožnja, tuširanje… Kakogod, najčešći način prakticiranja svjesnosti jest putem raznih meditacija. 

Mentalno zdravlje: Što kada su nam problem – ugodne emocije?

Koji sve oblici svjesnih meditacija postoje?

Postoji niz svjesnih meditacija, a ovo su neke od najčešćih i najpopularnijih:

 • Meditacija disanja
 • Meditacija skeniranja tijela
 • Meditacija ljubavi
 • Meditacija promatranja misli

Kako odabrati meditaciju za sebe? To prije svega ovisi o tome na što se želite usredotočiti. Primjerice, ako je vaš cilj udobnost i svijest o vlastitom fizičkom tijelu, najbolje je odabrati meditaciju skeniranja tijela. Bez obzira na to koju meditaciju odabrali, važan je opušten pristup.

Za što se koristi mindfulness i koji su njezini benefiti?

Vježbanje svjesnosti odlična je opcija za osobe koje pate od stresa jer može ublažiti simptome. Benefiti vježbanja svjesnosti mogu se osjetiti od fizičkog do emocionalnog i mentalnog područja, a prigodne su za sve, najmlađe i najstarije.
Djeca tako utjecati na svoj akademski uspjeh.

Donosimo samo neke od benefita:

 • Smanjenje stresa i anksioznosti
 • Poboljšavanje pamćenja
 • Jačanje imunološkog sustava
 • Podržavanje zdravlja srca
 • Smanjenje boli i nelagode
 • Snižavanje krvnog tlaka
 • Poboljšavanje sna

Događaju li se i vama mnoge stvari pred nosom, ali ih ne primjećujete?

Kako prakticirati svjesnost?

Najbolje je to raditi uz pomoć učitelja (joge, stručnjaka s drugog područja) ili uz pomoć aplikacija s raznim meditacijama. Ako ipak želite sami to činiti, nudimo vam nekoliko koraka:

 1. Pronađite udobno mjesto, pođite u šetnju ili legnite u mirni kutak. 
 2. Osvjestite okruženje uz pomoć svojih osjetila. Što čujete, osjetite, vidite, osjetite li miris i okus..?
 3. Prepoznajte svaku misao koja vam dođe. Bez osude, otpustite ih te pažnju preusmjerite na trenutni osjećaj. 
 4. Ostanite u tom položaju ili osjećaju koliko god dugo se osjećate udobno. 

Ako ste ipak skloni vođenim meditacijama, donosimo nekoliko primjera:

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime