Zagreb Guitar Show predstavlja: JanAid Guitars

imageSvi naši fanovi koji su pratili Bassmaster2010 natjecanje primjetili su fantastičan custom-made bas u vlasništvu pobjednika natjecanja Vincenza Maurogiovanni-a. Nakon što je natjecanje završilo bilo je puno pitanja o ovom instrumentu.

Dakle, za sve vas basoljupce, donosimo info o JanAid gitarama iz Seville, Španjolska.

Svaki od njihovih instrumenata je ručno izrađen, zadržavajući tradicionalne tehnike gradnje instrumenata uz najinovativnije tehnologije. Drvo koje se koristi je poprilično unikatno i ‘odabrano na izvoru’: korijen javora, divlji kesten, mirta, maslina, orah… sakupljeno iz cijelog svijeta da bi se stvorili jedinstveni i neponovljivi instrumenti. Svaki instrument ima svoju debljinu i različite slojeve, koristeći različite vrste drveta. Ono što je JanAid postigao je da osjećate komad prirode u vašim rukama.

imageKontaktirali smo osnivača JanAid-a, Javiera Lópeza, i postavili mu nekoliko pitanja o njegovom radu.

ZGS: Javier, kada ste započeli izrađivati instrumente?

JanAid: Počeo sam prije desetak godina, u početku popravljajući bas gitare. Ranije sam radio kao profesionalni basist (Pedro Sierra, Chico Castillo, Marina Heredia, Santiago Lara …), a nakon toga sam počeo graditi svoje instrumente.

ZGS: Radite s nekim vrlo egzotičnim vrstama drveta. Kako dobavljate takve materijale?

JanAid: Imam puno prijatelja širom svijeta i kupujem najbolje drvo iz svih krajeva. Odabirem najbolje  od ‘urođenika’.

ZGS: Pick-upovi su također posebni? Da li ikada koristite “normalne” pick-up-ove ako kupac to zaželi?

JanAid: Izrađujem i koristim vlastite pick-up-ove, jer je i u njima je moj JanAid zvuk, ali mogu promijeniti pick-up konfiguraciju.

ZGS: Koliko bas gitara ste do sada napravili?

JanAid: Napravio sam mnogo bas gitara, a posao i dalje raste jer sam preuzeo dosta narudžbi iz Italije i SAD-a.  Ali, ja sam umjetnik, i ne volim raditi na više instrumenata u isto vrijeme. Moram voditi maksimalnu brigu o svakom pojedinom instrumentu.

ZGS: Tko su ‘glavni korisnici’ vaših bas gitara?

JanAid: Moram posebno naglasiti da je najvažnija stvar da želim napraviti dobar bas i za ‘obične ljude’.  Ali, ok, moje instrumente koristi Viz Maurogiovanni, moj prvi i jedini ’endorser’ i jedan od najboljih (svjetskih) basista koje sam ikad čuo (!). Tu je i Bob Abbot iz SAD-a, Stewart McKinsey i mnogi, mnogi drugi …

ZGS: Ako netko iz, recimo, Hrvatske zaželi imati vaš bas kakav je ‘postupak’?

JanAid: Pa, mogu preuzeti narudžbe iz cijelog svijeta. Svatko mi može poslati e-mail i pokazati mi svoj stil sviranja, jer želim izgraditi bas upravo za to. Zatim, obično pošaljem neke slike materijala i predlažem najbolje drvo za instrument … U svakom slučaju, biti ću u Hrvatskoj uskoro (ZagrebGuitarShow op.a.) s Maurogiovanniem i pokazati svoje instrumente i proces izrade. Ako me netko želi kontaktirati, moj e-mail je: janaidguitars@hotmail.com ili može pogledati moje web stranice: www.janaidguitars.com.

Ček dis aut