S.A.R.S. – hipijevska atmosfera u reggae/etno pakiranju

sars-1

S.A.R.S. – Boogaloo, 9. prosinca 2011., Zagreb

piše: Petar Hrstić
foto: Darko Krpo

Postojanje kreativnih i interesantnih bendova, onih koji na pop ili rock način privuku publiku, nepobitno je kod nas, pa i kod naših istočnih susjeda. S.A.R.S. definitivno spada u taj okvir. Ulaskom u Boogaloo, na početak koncerta, imao sam osjećaj da je publika ili mrtva zaljubljena (ono što se može vidjeti samo u jefinim ljubavnim romanima, ili u pjesama „Plavog Orkestra“) ili je netko cijeli prostor pošpricao halucinogenom drogom. Tako se odvijao okvir ulaska na Sveže Amputiranu Ruku Satrianijevu i na prvu stvar „Može i drugačije“.

sars3Djeca cvijeća na drugu stvar na koncertu bi otkinula, dok bi Eric Cartman slavodobitno kriknuo „You darn hippies!!!“. Naravno, „Mir i ljubav“ je upalila ekstatične pokrete kod mnogih, samo su svakom od njih falile lenonke na očima, uslijedila je krezuba „Ana“, zabavna antiepopeja o ljepoti. Poruka koju šalju SARS-ovci na koncertu može se opisati kao pomirljivi element koji zna dobiti političku ili socijalnu metamorfozu, ali za razliku od dva studijska albuma koji imaju solidan broj hip/hop oblika, u live verziju (bar u Boogalooa tu večer) ušavljeno je dosta funka i jazz egzibicije s manjim hiphoperstvom (očit primjer je live verzija „Mazut“), tako da su momci djevojka muzički dosta potkovani. „Klovn“, baladica koja je uslijedila, ima solidne stihove, ali ostavlja sa gitarskim solažama onaj crvenojabučni/parnovaljni aftertaste, koji zna biti tinejdžerski presladak.

sars4Nakon ovog melankolično/cvjetnog uvoda, SARS-ovci su ubrzali publiku sa odličnom „Perspektivom“, i ona je moža najbolji primjer gdje bend najbolje funkcionira – u jačim ritmovima, a s laganom političkom porukom, koja suptilno ubada. Nastavilo se sa ultimativnim hitovima – „Debeli lad“ (ultimativni ljenivački hit – izvrsna dub/reggae stvar), „To rade“ (najangažiranija SARS-ova pjesma – koja ima jaču, brutalno iskreniju poruku i od „Perspektive“) i trolist starih ultimativnih hitova- bakanalijska „Rakija“ – dokaz kako se dugmetara može upotrijebiti i u nedestruktivne svrhe (još kad je Shamso iz „Brkova“ gost na koncertu – užitak je potpun…heh), „Ratujemo ti i ja“ – prikrivena balada o ljubavi, krpi i prašini… i hit svih hitova „Buđav lebac“, glazbeni biser u svojoj jednostavnosti, za koju se toplo nadam da se neće neprestanim trademarkom benda izlizati.

sars1Koncert koji je trajao gotovo dva sata, sa zadovoljnom publikom koja se isplesala do krajnosti, ispunio je svrhu. Sa dva encore-a, SARS-ovci su predstavili i novu baladicu „Lutka“ koja je sigurno legla ženskom dijelu publike, a reprize „Perspektive“, „Lebca“ i „Ratovanja“ zadovoljila je i one najnemirnije u nogama s malo više promila u krvi.

Jednostavno rečeno, S.A.R.S. je bend koji je zabavan i muzički šarolik, za solidnim stihovima. Poslušajte ih live kad ponovno dođu, ako već niste. Sigurno im Perspektiva nije ugrožena…

Ček dis aut