Dobitnici Fender Mega Muzika nagrade – 1.dio

Grupa MI – za više od 40 godina umjetničkog rada i utjecaja na glazbu u Hrvatskoj

grupa miGrupa Mi ove godine dobiva Fender nagradu zasluženu svojim glazbenim djelovanjem od preko 40 godina! Nemjerljiv je utjecaj ovih starih rockera na sveukupnu glazbu u Hrvatskoj. Još od njihovog osnutka davne 1965.g. u Šibeniku i njihovog skorog preseljenja u Zagreb Mi-ovci su postali jedan od najboljih R&B bandova u Hrvatskoj. I tako je ostalo do današnjih dana. Nakon uzastopnih angažmana u zagrebačkom Studentskom centru krajem 60-ih godina prošlog stoljeća popularna šibenska grupa dobila je kultni status omiljene zagrebačke skupine naglašenog dalmatinskog i američkoga južnjačkog akcenta. Njihova sjajna soul izvedba potpomognuta kompletnom brass sekcijom i prepoznatljivi „crni“ glas njihovog orguljaša Nevena Mijata predodredili su njihov repertoar koji je bio ispunjen hitovima velikana poput Otisa Reddinga, Wilsona Picketta, Raya Charlesa ili Jamesa Browna. 1969. bili su proglašeni najboljim bandom bivše države, a uz rastuću popularnost uslijedila su snimanja i festivalski nastupi. Nakon sedam godina band je prestao sa radom, ali ne prije nego što su sa Josipom Lisac osvojili drugo mjesto na Zagrefestu, drugu nagradu na festivalu u Subotici, snimili tri singla od kojih je „Bam bam ba ba lu bam“ i danas ostao trademark banda. Nakon gotovo 30 godina pauziranja Miovci su se vratili na scenu na veliku radost svih ljubitelja dobre soul glazbe dokazujući da i „rekreativni rock može biti porok“ kako sami kažu. I danas sviraju u originalnoj postavi: Slaven Beban – tenor saksofon, Vedran Božić – gitara, Aljoša Gojanović – alt saksofon, Joško Krnčević– truba, Neven Mijat – vokal i klavijature, Siniša Škarica – bas gitara, Nikica Šprljan – bubnjevi i Mirko Vukšić – gitara i dokazuju da je Rock još uvijek mlad!

Sead Zele Lipovača – električna gitara, te za poseban doprinos glazbi i više od 30 godina umjetničkog rada

lipovacaOvogodišnju Fender nagradu za gitaru dobiva jedan od najboljih gitarista na ovim prostorima. Virtuoz na gitari, idejni tvorac i utemeljitelj legendarnih “Divljih jagoda” Sead Zele Lipovača zaslužio je nagradu ne samo svojim sjajnim gitarističkim umijećem već i posebnim doprinosom glazbi kroz više od 30 godina umjetničkog rada. Iako je kroz „njegove“ Jagode od osnutka 1971.g. prošlo puno kvalitetnih glazbenika, Zele je kao utemeljitelj i glavni autor jedini koji je ostao vjeran svom dječačkom snu započetom davne 1977. kada osniva prvu postavu „Divljih Jagoda“. Iako njegovi počeci bavljenja glazbom sežu i dalje u prošlost uz grupe Biseri, Selekcija i Zenit, njegova „prava“ karijera započinje sa Jagodama. Koliko je karijera uspješna govori i činjenica da je Lipovača do sada prodao više od 4 miliona nosača zvuka, a iza sebe ima deset albuma sa Divljim Jagodama i jedan samostalan, te bezbroj koncerata „u nogama“! Iako Zeleta ljudi znaju kao izvrsnog instrumentalistu i kao inspiraciju nebrojenim novim klincima da uzmu gitaru u ruke iza njega je i velika zbirka vanvremenskih hitova kao što su „Jedina moja“, Krivo je more“, „Motori“, „Ne želiš kraj“ i mnoge druge. Zeletu je uspjelo ono što nikome sa ovih prostora nije – iza njega je karijera u „kolijevci rock’n’rolla“ Engleskoj sa Wild Strawberries koja nažalost nije dugo potrajala mada su im svi predviđali veliku budućnost. Perfekcionist kakav Zele jest, vratio se i nastavio sa radom te pokazao svo svoje gitarsko umijeće obradom „Turskog marša” na albumu “Konji” i nastavkom uspješne karijere koja traje do danas u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi. Zele je i vlasnik kolekcije skupocjenih i raritetnih gitara koja uključuje i njegov omiljeni Fender Stratocaster iz 1968.godine. Osim hard rock glazbe koja je obilježila njegovu glazbenu karijeru Zela je radio i na projektima sakralne glazbe, te je kao producent, aranžer ili autor glazbe raznih stilova radio na nebrojeno mnogo projekata. Ipak Sead Zele Lipovača će zasigurno ostati zapamćen kao prvi hard rock gitaristički heroj na području bivše države!

Damir Halilić Hal – Akustična gitara

DHphotoinfinityHal je zasigurno jedan od najeksponiranijih i najboljih hrvatskih svirača akustične gitare. Ovaj riječanin zaslužio je ovogodišnju Fender nagradu svojim dugogodišnjim radom i sa svoja 4 albuma koje hvale kritičari u zemlji ali i širom svijeta. Na njegovim snimkama, koje su osim u Hrvatskoj nastajale i u Nashvilleu, Londonu ili Rimu, gostovali su neki od najboljih svjetskih gitarista i glazbenika i tako odali priznanje „našem“ Halu. Halove skladbe dospjele su na top ljestvice u S.A.D.-u, Australiji i Europi nakon čega su uslijedili koncerti širom Europe koja je prepoznala Halov kvalitet. Prepoznao je to i veliki Tommy Emanuel sa kojim je Hal podijelio binu. Njegov fenomenalni fingerstyle je brz, precizan i čist, ali osim vrhunske tehnike i superiornog poznavanja svog instrumenta Hal je i sjajan skladatelj i aranžer te tako njegove pjesme bivaju puno više od pukog pokazivanja tehnike, one kombiniraju blues i country sa jazzom i s domaćom tradicionalnom glazbom i stvaraju jedinstvenu pojavu na Hrvatskoj glazbenoj sceni. Gotovo je nevjerojatno koliko mogućnosti izražavanja Hal pronalazi na akustičnoj gitari bilo da je koristi kao solo instrument ili uz pratnju banda i vokala. Hal ima viziju, ali i tehniku da pomiri globalne i lokalne glazbene utjecaje što je prepoznalo i glasačko tijelo Porina te ga, zajedno sa Meri Trošelj, nagradilo za pjesmu „Speak to me“ za najbolju interpretaciju 2005.g. Osim sjajnog sviranja akustične gitare Hal radi i na promociji iste u Hrvatskoj te nam je tako doveo mnoga velika svjetska imena na njihove prve nastupe u nas. Još od svog prvog izdanja iz 2002.godine u suradnji sa Robertom Lon Johnsonom, preko prvog hrvatskog «fingerstyle“ albuma, pa do hvaljene trostruke “Trilogy“ Hal neprikosnoveno zauzima mjesto prvog hrvatskog svirača akustične gitare.

Ček dis aut