“Alisa u zemlji čudesa” premijerno u ZKM-u

U subotu, 18. studenoga, u 20 h, u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se premijera predstave ‘Alisa u zemlji čudesa’, prema knjizi Lewisa Carrolla, u dramatizaciji Ivora Martinića i režiji Renate Carole Gattice.

Kada je Lewis Caroll prvi put ispričao svoju „Alisu“, tek kako bi zabavio skupinu djece, vjerojatno nije ni sanjao da će unijeti preokret u dječju književnost. Taj je neobični profesor matematike u priči koju je posvetio jednoj djevojčici iz te skupine, Alice Liddell, na prvo mjesto stavio igru i to onu koja je sama sebi svrhom, a koja nema pedagošku poruku. Uspio je tako stvoriti djelo koje se toliko izruguje svojedobnoj pedagoškoj tradiciji da u toj slobodi postaje svevremensko. To djelo u beskrajnu iščitavanju uvijek ponovno inspirira i vraća na sam početak svake kreacije – na igru. Štoviše, to je priča koja se sa svake stranice bori za mogućnost igre. Beskrajno bogat jezik, uzbudljiva logička prepucavanja, maštoviti svjetovi i likovi svakako su dodatni razlozi što je „Alisa“ još suvremena.

Ususret izvedbenoj „Alisi“, 16. studenoga, u 19 h, u ZKM-ovoj dvorani Polanec održat će se tribina „Čitanje kazališta – Iza čudesa: Alisa i psihoanaliza” u kojoj sudjeluju Tomislav Brlek i Andrea Milanko, a čiji je autor i voditelj Srđan Sandić. Ulaz na tribinu je slobodan.

Uloge tumače Anđela Ramljak, Barbara Prpić, Marica Vidušić, Tina Orlandini i dr.

Sljedeće izvedbe „Alise“ su 19., 21., 22., 23. i 24. studenog., a cijena ulaznica je 30-60 kn.