Gary Burton – Quartet Live (2009)

Quartet Live
Gary Burton/Pat Metheny/Steve Swallow/Antonio Sanchez
Concord Music Group (2009)

GaryBurton_QuartetLive_125Izgleda da je trend obnavljanja starih sastava polako počeo zahvaćati i jazz područje. Tako smo u protekloj godini, nakon povratka legendarne jazz-fusion skupine Return to Forever, imali prilike vidjeti i osvježenu kolaboraciju Garya Burtona i Chicka Corea, koja je s albumom «New Crystal Silence» osvojila i nagradu Grammy.

Ovaj put, slavni vibrafonist je obnovio svoj čuveni kvartet s početka ’70.-ih u staroj postavi koju čine basist Steve Swallow i gitarist Pat Metheny, koji je upravo u ovom kvartetu napravio svoje prve diskografske korake prije skoro trideset i pet godina. S kolikim uspjehom se kasnije razvijala Methenyeva karijera, najbolje govori činjenica da će se ovaj cd u mnogim domaćim dućanima prije naći pod slovom «M» nego «B».  Jedini novi član kvarteta je Methenyev stalni bubnjar i čest gost hrvatskih pozornica, Antonio Sanchez.

Album je snimljen uživo u Oaklandskom klubu Yoshi’s, nakon kraće svjetske turneje i predstavlja jednu vrlo uglađenu i kohezivnu svirku, sastavljenu od djela različitih kompozitora koji su tijekom godina skladali upravo za taj kvartet .  Nastup otvara «Sea Journey» Chicka Corea, kojom već uz karakterističan pečat Burtonovih palica najviše dominira fantastičan bas solo u pratnji akustične gitare.  U nastavku slijedi «Olhos de Gato» Carle Bley koja je na ovom albumu još zastupljena s kompozicijom «Syndrome». Tek na Swallowevoj stvari «Falling Grace» dolazi do punog izražaja njegovo umijeće sviranja električne bas gitare, koje je opet suptilno i nenametljivo. Sporiju notu večeri daje «Coral» Keitha Jarretta nakon koje se tempo ubrzava u Burtonovoj skladbi «Walter L», posvećenu country-jazz legendi Hanku Garlandu, u kojoj si je Metheny dao toliko oduška da solo gotovo ima rokerski prizvuk.  Vrhunac večeri bi mogla biti Methenyeva balada «B and G (Midwestern Night’s Dream)».  Gotovo je nevjerojatno kako jedna skoro nezamjetna pjesma s originalnog albuma «Passenger»  može uz novu dozu energije zvučati uvjerljivo.

U bržem tempu slijedi Methenyev «Missouri Uncompromised» nakon koje Burton svojim palicama vodi kroz «Fleurette Africaine»  Dukea Ellingtona.  Kao izvrsne podloge za demonstriranje virtuoznosti na vibrafonu poslužile su i «Hullo, Bolinas» Steva Swallowa, kao i skladba «Syndrome».  Večer se zatvara poznatom Methenyevom skladbom «Question and Answer» kojoj vibrafon ovaj put daje malo mekši prizvuk, a osim sjajnim Sanchezovim solom na bubnjevima, također je obogaćena i produženim solom na gitarskom sinthesizeru, kakav već i očekujemo od Pat Methenya.

Vrlo rijetko će se naći «re-union» projekt, u bilo kojem glazbenom žanru, za koji bi se moglo reći da zvuči bolje od originala.  Glazbenici koji su se okupili u ovom kvartetu izgleda da su nakon godina vođenja svojih vlastitih sastava i projekata donijeli na stol neviđenu energiju i zrelost koja je upravo ovim albumom dokazala da se može zvučati bolje nego prije trideset i pet godina.  Što više, u nekim trenucima stekao bi se dojam da se pojedini glazbenici u ovom kvartetu usude puno hrabrije glazbeno izraziti nego u matičnim skupina.

Bilo bi vrlo iluzorno očekivati da bi Gary Burton mogao dvije godine za redom osvojiti Grammya, ali Quartet Live je bi se ozbiljno mogao smatrati jednim of najboljih jazz izdanja ove godine.

Pjesme:
Sea Journey
Olhos de Gato
Falling Grace
Coral
Walter L.
B and G (Midwestern Night’s Dream)
Missouri Uncompromised
Fleurette Africaine (Little African Flower)
Hullo, Bolinas
Syndrome
Question and Answer


Glazbenici:
Gary Burton – vibrafon
Pat Metheny –  gitara
Steve Swallow – bas gitara
Antonio Sanchez – bubnjevi