Koncert etno odjela Hrvatske glazbene unije


afion_plakatAFION (Zagreb)
www.afion.net
Afion je akustična skupina koji sviraju vlastite interpretacije tradicijskih pjesama s područja od Mure do Pirina, ponekad malo i šire i duže, u kojima se odražava široka paleta ljudskih osjećaja (ljubav, životna radost i vedrina, ali i tuga, čežnja, bol i sevdah). Afionov zvuk je istovremeno prozračan i snažan, lepršav i zemljan, ali uvijek prirodan te osvaja svojom izravnošću i toplinom.

KOPITO (Vis, Korčula, Brač, Zagreb)
www.kopitoband.com
Multiotočki rock sastav. Glavna obilježja Kopita su staroviški dijalekt, mediteranske melodije začinjene rock zvukom, klapsko pjevanje i mornarske majice. Evala!

S.O.M. (Zagreb)
www.somdoom.com
www.myspace.com/somdoom
Grupa S.o.M. je započela s radom 2005. godine kao jednočlani projekt u improviziranom kućnom studiju s ciljem obrade međimurskih napjeva na novi način. S.o.M. spaja kontraste – izvorne melodije starih narodnih pjesama stavljaju u doom aranžmane (ekstremna grana teškog metala specifična po sporom ritmu i tamnoj atmosferi), naglašavajući dramatičnost pjesama mističnim ambijentom i velikim dinamičkim oscilacijama. No, tu tamnu atmosferu i grubo pjevanje razbija čisti ženski vokal koji simbolizira svjetlost u mraku, vodilju koja šalje nedvojbenu poruku da uvijek postoji nada i cilj prema kojemu treba krenuti. Grupa želi mlađim generacijama koje vole metal glazbu prenijeti poštovanje prema kulturnom nasljeđu naših starih, a starijim generacijama poruku da glazba koja je žestoka i crna po izričaju ne mora nužno biti destruktivna po sadržaju, kako se to prečesto prikazuje. Temelj stvaralaštva čine vokalne dionice tradicionalnih napjeva hrvatskih krajeva, u početku pretežito Međimurja, no političke granice nemaju nikakvu vrijednost u stvaranju, pa se tako nastoji provući i ideja multikulturalnosti miješanjem različitih stilova u istoj pjesmi.

Koncert organizira Odjel etno glazbe pri Hrvatskoj glazbenoj uniji kao dio promocije CD kompilacije “Woodplugged – Cro World Music CD kompilacija za WOMEX 2009” namijenjene predstavljanju na ovogodišnjem sajmu WOMEX (Copenhagen, 28.10. – 01.11.2009.). Koncerti, kao i sudjelovanje na sajmu Womex, realiziraju se uz podršku Ministarstva kulture RH. Etno odjel okuplja etno glazbenike, promotore i izdavače, predstavnike domaćih world music festivala,… Rad Odjela usmjeren je na popularizaciju i afirmaciju etno glazbe, te Odjel godinama sustavno promovira hrvatsku etno scenu na najznačajnijoj međunarodnoj world music manifestaciji, glazbenom sajmu WOMEX.

ČETVRTAK 03.12.@Močvara, upad: 35 KN