Koncertima Roberto Gatto PerfectTrija i Jazz Orkestra HRT-a započeo 25. JazzTime Rijeka

25jtr-mxrU Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 16. je studenoga započeo jubilarni, 25. festival JazzTime Rijeka. Najavio ga je umjetnički voditelj Damjan Grbac koji je riječ prepustio Jolandi Todorović, voditeljici Službe za koordinaciju programa HKD-a. Ona je otvorila izložbu fotografija “Portreti jazz glazbenikaDavora Hrvoja koja će biti postavljena tijekom trajanja festivala.

O značaju festivala za grad i regiju govorili su Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije te Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, a prigodno su nastupili riječki glazbenici: pjevačica Katarina Jurić i gitarist Bruno Mičetić.

roberto_gatto_perfecttrioČast da svojim nastupom započne jubilarni festival pripala je slavnom talijanskom bubnjaru i skladatelju Robertu Gattu. Sa svojim PerfectTriom, u kojem uz njega sviraju klavijaturist Alfonso Santimone i bas gitarist Pierpaolo Ranieri, oduševio je prisutne sjajnim izvedbama u kojima spaja akustičan i elektrificirani zvuk, tradiciju i suvremen pristup. Očitovalo se to i u izboru skladbi. Naime, trio je izvodio jazz standarde, između ostalih skladbe Theloniousa Monka i Billa Evansa, ali i nova Gattova djela te potpuno slobodne improvizacije.

jazz_ork_hrt_crnjaric_majstorovicU drugom dijelu programa nastupio je Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Andreasa Marinella. Bio je to šlag na slavljeničku tortu, kojom su se prisutni zasladili prigodom otvaranja festivala. Zanimljivo je da su neki od članova orkestra: bubnjar Marko Lazarić i gitarist Elvis Penava, te pijanist Joe Kaplowitz, u dijelu karijere djelovali u Kvarnerskom jazz krugu, a trubači Branko Sterpin i Robert Mikuljan te trombonisti Luka Žužić i Miron Hauser dolaze iz Istre. Orkestar je izvodio djela poznatih skladatelja i aranžera, od kojih su neki nastupali s njim, predstavivši se uigranom družinom u kojoj su svi i sjajni solisti. Posebice je uzbudljivo bilo pred kraj koncerta kad su se orkestru kao gosti pridružila dvojica mlađih glazbenika Kvarnerskog jazz kruga: tenor saksofonist Franjo Črnjarić i gitarist Zoran Majstorović, svaki u jednoj izvedbi te na samom kraju obojica zajedno.

trio_minus_oneFestivalska je večer nastavljena nastupom sastava Trio Minus One u atriju HKD-a.

tekst&foto: Davor Hrvoj

Ulaznice potražite u sistemu Entrio. Jednodnevne festivalske ulaznice možete kupiti po cijeni od 70 kuna, dok cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 150 kuna.

 

 

Program 25.JazzTime Rijeka:

HKD na Sušaku:

Srijeda 16.11.2016. od 19:30H
Otvaranje Festivala
Otvorenje izložbe fotografija Davora Hrvoja

od 20:00H
Roberto Gatto Trio
Jazz orkestar HRT
i gosti: Zoran Majstorović, Franjo Črnjarić
JazzAfter: Trio Minus One

Četvrtak 17.11.2016. od 20:00H
Marc Abrams Trio
Chui
JazzAfter: Katarina Jurić Quartet

Petak 18.11.2016. od 20:00H
Bow vs. Plectrum
Tamara Obrovac Quartet
JazzAfter: RijekaJazzRevue

Botel Marina:
Subota 19.11.2016. od 20:00H
Mičetić-Šercar-Veselinović
Overnight Parking

25.JazzTime zahvaljuje na podršci Gradu Rijeci, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Primorsko goranskoj Županiji, Turističkoj zajednici Grada Rijeke, Hrvatskoj Radio Televiziji, Botelu Marina, Novom listu, Radio Rijeci, Jazz.hr i Mixer.hr.