„Talijanski slamnati šešir“ premijerno u Komediji

Talijanski slamnati šešir, foto Ines Novković

U petak, 12. svibnja 2017. u 19:30 sati, u zagrebačkom kazalištu Komedija održat će se svačana premijera vodvilja Eugènea Labichea “Talijanski slamnati šešir”.

Na dan svog vjenčanja Fadinard mora u potragu za slamnatim šeširom koji je njegov konj pojeo u šumi.  Šešir je bio vlasništvo gospođe Anaïs Beauperthuis koja se tamo sastala sa svojim ljubavnikom. Za Fadinardom kreće punac skupa s cijelim svatovima. Kako bi izbjegao sumnje nasilnog i ljubomornog Anaïsinog supruga, Fadinard mora pronaći posve isti šešir. Potraga ga vodi do modistice – njegove bivše djevojke, potom do barunice Champigny koja upravo taj dan ima opernu soareju, pa do supruga nevjerne Anaïs. Niz nesporazuma završava pred Fadinardovom kućom,  odakle ih naposlijetku policija sve privodi u zatvor radi noćne galame i narušavanja reda i mira.

„Talijanski slamnati šešir“ komad je koji je „stvorio“ dramatičara Eugènea Martina Labichea (1815-1888.). Od tog trenutka on je vodeći komediograf svoje generacije. Za mnoge je još i danas prije svega autor te urnesbesne farse s pjevanjem. Većina je kritičara, a svakako oni koji su mu bili suvremenici, uglavnom isticala blistavo tehničko majstorstvo koje je izazivalo smijeh za smijehom u orkestraciji nevjerojatne brzine. Malobrojni su zapazili jednako toliko dojmljive realistične elemente, koji najavljuju velike komedije karaktera i društvene komedije koje su uslijedile.

Redatelj je Georgij Paro, a uloge tumače Jan Kerekeš/Filip Vidović, Damir Lončar, Saša Buneta/Željko Duvnjak, Tomislav Martić, Davor Svedružić i dr.

Sljedeće izvedbe na rasporedu su 13., 15., 16., 27., i 29. svibnja.