Tom Petty preminuo od predoziranja snažnim analgetikom

(Photo by Paul R. Giunta/Getty Images)

Američki pjevač, kantautor i gitarist Tom Petty napustio nas je početkom prošlog listopada u 66. godini života, tjedan dana nakon što je završio turneju kojom je proslavio 40 godina njegovog benda Heartbreakers. Prema najnovijim medijskim priopćenjima njegove obitelji, glazbenik je preminuo od predoziranja lijekovima među kojima je ključan fentanil, moćni opijat koji je kriv i za smrt Princea.

Naša obitelj sastala se ujutro s ekipom patologa koji su rekli da je Tom Petty podlijegao predoziranju s nekoliko lijekova“, piše u priopćenju koje su u petak objavile supruga i kći glazbenika, Dana i Aria Petty.

Brojni zdravstveni problemi i teške ozlijede, nisu spriječile glazbenika da održi turneju s 53 predviđenih datuma, no iscrpljujući nastupi pogoršali su njegovo stanje što je pojačalo njegovu potrebu za analgeticima. “Mislimo da mu je bol postala jednostavno nepodnošljiva što je izazvalo njegovo pretjerano uzimanje lijekova“, nastavlja se u priopćenju.

Dodaju da je zbog toga uzimao više analgetika fenatnila te vjeruju, “kao što je patolog zaključio, da je njegova smrt bila nesretni slučaj“. Fentanil, snažan lijek protiv bolova koji su medicinski istraživači identificirali kao lijek koji je ubio Princea i Tom Pettya, odgovoran je za epidemiju predoziranja sa smrtnim ishodima u SAD-u te je najjači mogući poznati narkotik kojeg je proizveo čovjek, 50 puta je snažniji od heroina i 100 puta snažniji od morfija, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Petty se proslavio tijekom 70-ih i 80-ih nastupajući sa svojim bendom Tom Petty and the Heartbreakers i osvojio publiku bezvremenskim hitovima poput “Free Fallin’”, “Listen to Her Heart” i “American Girl”. Glazbenik je također bio član supergrupe Traveling Wilburys krajem 1980-ih, koju su uz njega činili Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan i George Harriso