Dvanaesto izdanje Velike rock eksplozije (VRE) će se održati od 24. do 29. rujna, kada će na pet zagrebačkih lokacija nastupiti ukupno osam izvođača.

Ovogodišnja manifestacija započela je u utorak, 24. rujna (19 h), u udruzi Suncokret-OLJIN (Jurišićeva 25) koncertom za djecu s posebnim potrebama. U srijedu (25.9.) VRE seli u zagrebačku glazbenu knjižaru Rockmark, gdje nastupaju kantautori Zvonimir Varga i Frik iz kvarta. Klub Pločnik (26.9.) je domaćin koncertu grupa Damar i Castaway Souls, središnja večer Velike rock eksplozije #12 odžava se u klubu Boogaloo, u petak, 27.9., a nastupaju Neno Belan i Gretta dok je posljednja festivalska večer (subota, 28.9.) rezervirana za nastup Lili Gee u klubu Route 66.

Klub Pločnik (26.9., 21 h) je domaćin koncertu grupa Damar i Castaway Souls. Bend Damar je nastao 1980-ih u Sarajevu, no danas je internacionalna grupa koja broji sedam članova, a njegov jedini član porijeklom iz Sarajeva danas živi u Aarhusu u Danskoj. Riječ je o Emiru Pašiću, autoru svih pjesama s albuma i ujedno frontmenu benda.

Ususret dvanaestom izdanju Velike Rock Eksplozije, Mixer.hr je pripremio set pitanja za izvođače te o bendu Damar otkrivamo sljedeće:

Kada i zašto ste osnovali bend?

Bend Damar je nastao prošle godine (2018). Čitav projekt se bazira na katalogu pjesama koji se proteže zadnjih četvrt vijeka. Ta zbirka se krajem 2017. uobličila i iskristalizirala u nekih desetak -petnaest pjesama, od kojih je devet završilo na albumu. Onda se naravno javila i potreba da se te pjesme sviraju i to je i razlog zbog kojeg sam okupio bend.

Koji su izvođači najviše utjecali na Vašu glazbu i svjetonazor?

Muzički utjecaj je jako širok. S moje strane sve od Leb i Sol, EKV, Azre do Pixies, Blur, Bob Hund i mase ostalog. Kod drugih u bendu ima utjecaja od punk-a pa do jazz-a.

Imate li menadžera, nekoga tko Vam pomaže u medijskoj promociji i organizaciji koncerata ili sve radite sami?

Surađujemo sa Sponom i najvećim dijelom zavisimo o toj suradnji. Sva naša eksponiranost u Hrvatskoj ide kroz Sponu.

Volite li više svirati na festivalima, pred većim brojem ljudi ili su vam draže klupske svirke?

U našem slučaju tu nema puno razlike. Još uvijek je Damar nepoznat u Hrvatskoj. Nismo u situaciji da možemo birati. Lično su mi klupske svirke draže.

Daju li radijske stanice dovoljno prostora mladim i alternativnim izvođačima?

Na to pitanje ne bih mogao odgovoriti, pošto živim i radim u Danskoj.

Koji koncert Vam je ostao u najboljem sjećanju? A u najgorem?

Nismo imali puno svirki pošto je bend mlad/nov. Ukupno pet ili šest i sve su bile jako dobre.

Smatrate li da su festivali poput Velike rock eksplozije dobri kao odskočna daska mladim bendovima?

Mislim da je ovakav tip festivala jako bitan jer mladi bendovi nemaju snagu privući publiku solo koncertima.

Osim nastupa na Velikoj rock eksploziji kakva je koncertna aktivnost? Planirate li nove nastupe, ima li već ugovorenih datuma i kakvi su općenito trenutni planovi? Radite li na novom materijalu?

Trenutno namjeravamo odraditi ovu malu turneju po Hrvatsko pa ćemo poslije vidjeti što i kako dalje.

Ulaznice za Veliku Rock Eksploziju #12 u prodaji su putem Eventim i Entrio sustava, Dirty Old shopu, knjižari Rockmark te na blagajni kluba (radnim danom od 10-16 h).