Subota, 10 veljače, 2024

Vaša voljena osoba treba psihološku pomoć – na koji joj način pomoći?

Stalo vam je do vaše voljene osobe, naravno, želite ono što je najbolje za nju. Pa vam je teško razumjeti i uvažiti zašto oni ne žele prihvatiti mogućnosti da se uključe u određenu terapiju ili tretman za koji vjerujete da bi mogao pomoći. Stoga donosimo savjete kako možete navigirati ovom situacijom s osjetljivošću i podrškom?

Kada vidimo kako se naši najbliži i najdraži bore, emocionalno ili fizički, u našoj je prirodi da im želimo odmah pomoći. Suosjećajnost i zabrinutost sasvim je razumljiva, ali postoje trenuci kada to može biti i problematično.Ako ste osobno imali pozitivno iskustvo s određenim tretmanom za mentalno zdravlje, može vam se činiti poželjno pogurnuti svoje voljene osobe istim putem, ali kako da to učinite neforsirajući ih i što ako vaše drage osobe odbijaju pomoć?

Kako biti što senzibiliziraniji i dati podršku koju trebaju?

‘Konja možete dovesti do vode, ali ne možete ga natjerati da pije’, kaže stara poslovica. Isto tako, možete podržati svoju voljenu osobu, ali ona možda jednostavno neće biti spremna ili otvorena za liječenje za koje vi vjerujete da bi joj moglo pomoći. I to je teško. Stalo vam je do vaše voljene osobe, naravno, želite ono što je najbolje za nju. Pa vam je teško razumjeti i uvažiti zašto oni ne žele prihvatiti mogućnosti da se uključe u određenu terapiju ili tretman za koji vjerujete da bi mogao pomoći.
Stoga donosimo savjete kako možete navigirati ovom situacijom s osjetljivošću i podrškom?

Kako pomoći prijateljima bez žrtvovanja vlastitog mentalnog zdravlja?

1/ Informirajte ih (bez očekivanja)

Davanje letaka, pojedinosti o web stanicama ili pozitivnih povratnih informacija o vlastitim iskustvima s terapijom može biti izvrstan početak. Napravite to s puno poštovanja i bez ultimatuma ili očekivanja, ovo može otvoriti daljnju raspravu o mogućnostima liječenja, što može biti korisno za obje strane – oni dobivaju korisne informacije koje možda ranije nisu uzimali u obzir, a vi ćete se osjećati manje bespomoćno.

2/ Imajte na umu sve skrivene poruke

Kada sugerirate da voljena osoba može imati koristi od profesionalne podrške, možda biste htjeli prenijeti osjećaje i reći: “Volim te i želim ono što je najbolje za tebe.”
No, uvijek postoji mogućnost da će vaše uvjeravanje da odu na terapiju shvatiti kao optužbu poput: “Trebaš se popraviti”. Mogli bi reagirati obrambeno, čak i kada imate najbolje namjere. Možda zvuči očito, ali uvjeravanje voljene osobe da joj samo želite pomoći da bude najbolje što može, a ne da biste ih ‘promijenili’, može puno doprinijeti.

Postpandemijski burnout: Kako spriječiti pogoršanje mentalnog zdravlja?

3/ Razmotrite što je zapravo ‘problem’

Odvojite trenutak da se odmaknete i razmislite o očitom ‘problemu’ za kojeg smatrate da ga treba riješiti. Smatra li vaša voljena osoba ovo problemom? Je li to nešto što vas više muči nego nju? I, ako da, biste li možda vi trebali riješiti ovo s vašim savjetnikom, iz vašeg područja gledišta?

4/ Slušajte ih

Ako voljena osoba pokazuje oklijevanje da isproba određeni pristup, poslušajte ju! Pokušajte razumjeti (ili barem poslušati) zašto oni nisu trenutno toliko zagriženi koliko biste vi to željeli. Možda bi ovo moglo otvoriti područja za daljnji dijalog o kojima biste mogli zajedno razgovarati. Primjerice, “malo sam zabrinut da isprobam nešto novo”. Ili, možda i ne bi – “Jednostavno nije za mene”. U svakom slučaju, to je njihova pripovijest i oni na nju imaju pravo.

8 vježbi disanja koje biste trebali isprobati kad se osjećate tjeskobno

5/ Pazite na sebe

Baš kao što vaša voljena osoba ima puno pravo odbiti vaše dobronamjerne pozive da razmotre određenu terapiju, tako i vi imate svako pravo na vlastite osjećaje u vezi s tim. Osjećaj bespomoćnosti i frustracije normalni su u takvim situacijama.
Zapamtite, vi ste osoba za sebe i niste odgovorni za svoju voljenu osobu. Važna je vlastita briga o sebi. Pa bilo da je to meditacija, vrtlarenje, vlastita terapija ili jednostavno vrištanje u jastuk, učinite ono što trebate da se brinete za sebe. Uostalom, ne možemo se brinuti o drugima ako prvo ne pazimo na sebe, zar ne?

Nimalo sebično: Evo zašto biste trebali biti najbolja prijateljica – samoj sebi!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime