Jura Stublić i Film obilježit će 30. obljetnicu albuma “Sunce sja” koncertom u Tvornici kulture

Jura Stublić i njegova grupa Film obilježit će 30. obljetnicu albuma “Sunce sja” koncertom u Tvornici kulture 27. listopada.

U 80-tima, tom izrazito utjecajnom desetljeću u glazbi, zagrebačka grupa Film predvođena Jurom Stublićem probila se i etablirala kao jedan od najjačih i najkreativnijih novovalnih/rock bendova naše regije. Već prije objave debija stekli su reputaciju klupske atrakcije, a od izlaska prvog singla “Zajedno/Kad si mlad” 1981. u sljedećih osam godina realizirali su šest studijskih i jedan live album.

Kronološki peto studijsko izdanje, “Sunce sja”, objavljeno je u proljeće 1987. godine, iste sezone kad je stvoreno u kultnom zagrebačkom “J. M. Soundu”. Bio je to prvi album potpisan kao Jura Stublić i Film, ponajviše zato što se dotadašnja postava raspala i Jura je oko sebe okupio potpuno novu ekipu. Robert Krkač svirao je električne i akustične gitare, Bojan Goričan klavijature, Dario Kumerle bas, a Željko Turčinović, bivši član Regate i Zvijezda, bubnjeve. Kao gosti na snimanju pridružili su im se Massimo Savić, Nenad Mijač, Marin Margitić, Stanko Juzbašić i Jurica Pađen.

Autorstvo kompletne glazbe i tekstova potpisao je Jura Stublić, aranžmane grupa Film, a materijal je u svom studiju na Medveščaku snimao i miksao Janko Mlinarić – Trooly. Bend je fotkao Mario Krištofić, a cover albuma izradio naš ugledni i nagrađivani strip crtač i grafičar Igor Kordej.

Već bogatoj listi hitova Jura i Film dodali su, pokazalo se, bezvremenska remek djela poput “Sjećam se prvog poljupca”, “Srce na cesti”, “Valovi (68 – 77 – 87.)” i “Dom”, a oni zagriženiji fanovi isticali su i “Ivanu” i “Glas srca” kao vrhunce albuma. “Sunce sja” sa svojih deset pjesama kvalitetom se idealno nadovezalo na uspješnog prethodnika, “Signali u noći”, ali i udarilo temelje nasljedniku, ploči “Zemlja sreće”, koja je došla dvije godine kasnije.

Jura Stublić i njegov Film bez ikakve sumnje su tvorci jednog od najimpresivnijih nizova u kompletnoj povijesti diskografije ovih prostora. Od nastupnog albuma “Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi” preko “Zona sumraka”, “Sva čuda svijeta”, «Signali u noći» i «Zemlja sreće», uz dodatak maestralnog livea iz Kulušića, u svega devet godina uspjeli su stvoriti repertoar koji će vjerojatno trajati zauvijek. Na tom slavnom popisu “Sunce sja”, svjež i vitalan 30-godišnjak, oduvijek je zauzimao centralnu poziciju.

Uz naklon slavljeniku Jura Stublić i Film sve najbolje momente karijere iznijet će pred zagrebačku publiku u Tvornici kulture u petak, 27. listopada.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 60 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 80 kn.

Službena prodajna mjesta:

  • Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
  • Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb
  • Dancing Bear, Gundulićeva ul. 7, Zagreb
  • Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb
  • Rockmark, Berislavićeva 13, Zagreb
  • entrio.hr