MetalDays 2016: Red vatre, red vode

25072016_MetalDays_020

Tekst: Sanda Starešina
Foto: Marko Šuvak Martinović i Sanda Starešina

Dvije su misli koje svakom sudioniku MetalDaysa prođu kroz glavu jutrom nakon festivala: «Zar je već gotovo?» i «Hoću još!» Dani metala protutnjali su dolinom Soče i Tolminke svjetlosnom brzinom, ostavljajući za sobom slatki okus zadovoljstva.

Statistički gledano, ovogodišnji MetalDaysi okupili su više od 12000 gledatelja i slušatelja, te preko 100 bandova od kojih se svaki dan na velikom stageu, nazvanom Ian Fraser “Lemmy” Kilmister u čast najvećem od najvećih, moglo pogledati 9 divova, sveukupno 45 etabliranih bandova koji su povukli za sobom horde svojih obožavatelja, dok se na drugoj bini svakodnevno predstavljalo 12 bandova s užim profilom publike, mahom koju su predstavljali gledatelji zemalja iz kojih izvođači dolaze, no bilo je i onih koji su zapalili mnoštvo bez obzira na geografsku širinu i dužinu. Popili su se hektolitri piva, a pojačana tjelesna aktivnost i mirisi s obližnjih štandova s hranom, kojih je ove godine bilo nešto manje nego prethodne, mamili su na konzumaciju. Bitno manje bilo je i štandova s nakitom i odjećom, a ovi potonji posebno su nedostajali nakon čestih pljuskova, kad je valjalo na brzinu na sebe nabaciti nešto suho.

IMG_1711

Svejedno, svakodnevni pljuskovi nimalo nisu utjecali na raspoloženje i ukupni doživljaj festivala. Od glave do pete blatnjavi ljudi bili su atrakcija sama za sebe, posebno onima koji MetalDays pohode po prvi puta, a neposredna blizina Soče omogućavala je trenutno ispiranje blatnih naslaga. Ta prekrasna Soča i dodatno uređenje plaže pružali su posebno zadovoljstvo. Osim tradicionalnih barova na plaži i programa na najmanjem od tri raspoloživa stagea, ove su godine posjetitelje dočekale palete u svojstvu klupica koje su omogućile relaksaciju i uživanje u stapanju drveća i rijeke, zelenih nijansi poput malahita. Pohvalno je i uvođenje novih aktivnosti na plaži, ove sezone obogaćenih kreacijama frizura i revijama kostima, te plesnim točkama koje su dosadašnji topless badminton, odbojku u tangama i striptease točke digle na višu, umjetničku razinu. Premda ni skidanja nije nedostajalo, na radost i veselje metalskog naroda. Sportaši među metalcima i zaljubljenici u povijest mogli su proširiti aktivnosti sudjelujući u vodenim, zračnim i planinskim sportovima koji su gostima slovenske regije Goriška na raspolaganju nevezano uz festival, te pohodeći spomenike i muzeje Tolmina i okolice.

29072016_MetalDays_007

U cijelom tom šarenilu ponude, koncerti su ono što je dovelo sve te posjetitelje na isto mjesto i što ih dovodi ponovno, iz godine u godinu. Raznolikost prezentiranih žanrova mogla je zadovoljiti svačiji ukus, a izdvajamo samo neke.

25072016_Tommaso_Riccardi_FleshgodApocalypse

Prvoga dana apsolutno su oduševili talijanski Fleshgod Apocalypse koji u svom izričaju kombiniraju tehnički death metal s elementima simfonijskog metala, a ovom su prilikom promovirali najnoviji album King. Osim zvučnog ugođaja, svojim kostimima priredili su i vizualno zadovoljstvo, a vrhunac je bio kad im se na sceni pridružila operna pjevačica Veronica Bordacchini koja na njihovim turnejama nastupa od 2013. godine. Grijeh bi bio ne spomenuti Orphaned Land koji su nastupili neposredno prije i čiji je pjevač Kobi Farhi raspametio mnoštvo cupkajući bos i prenoseći energiju orijentalnih zvukova.

25072016_Orphaned_Land

Headlineri ponedjeljka, legendarni thrasheri Testament, otjerali su kišu i zapalili neumornu publiku koja nije posustajala ni na kraju večeri. Bio je to najbolji rezime dana na odmaku i najbolji uvod u sljedeća četiri.

26072016_Cherry_Nervochaos

Utorak je pružao priliku da se na maloj pozornici vide dvije upečatljive dame iz različitih grupa. Jedna je osebujna brazilska gitaristica Cherry, koja je svom ekstremnom metal bandu Nervochaos potpuno ukrala pozornost i usmjerila je na sebe. Oni su zagrijali publiku za Weeping Silence s raskošnom vokalisticom Diane Camenzuli koja je, pak, izgledom zasjenila ostale članove tog gothic/doom metal banda. Izgleda da se glazba ipak i očima gleda, ne samo sluša, barem što se koncerata tiče.

26072016_Diane_Camenzuli _WeepingSilence2

Za srijedu je, kao uostalom i za prethodna dva dana, teško izdvojiti samo neke od sastava jer je bila prepuna velikih imena metala. Publika je fenomenalno reagirala na death metal tehniciranje Dying Fetusa, specifičnog po svojim riffovima, bubnju, kao i vokalu.

IMG_1095-Pano

Kruna na sve ostalo svakako su bili nastupi Kreatora i Die Apokalyptischen Reiter. Dva njemačka diva, klasični thrasheri Kreator vs. žanrovski miks, ali pretežito hevijanerski jahači Apokalipse, svojom su svirkom obilježili tolminski festival.

At The Gates su, očekivano, zaslužili ovacije gledatelja i kritike u četvrtak, no mi smo pozornost opet malo prebacili na drugu binu gdje je nastupila zagrebačka Phantasmagoria kojoj je to bio četvrti i zasigurno ne zadnji nastup na MetalDaysima.

IMG_2944

Za njima je slijedilo iznenađenje večeri za koje su, očito, mnogi znali, jer su okupili pozamašnu količinu publike. Nije ni čudo, s obzirom da imaju iza sebe dva studijska albuma, jedan EP i jedan live. Riječ je o kineskim folkerima Nine Treasures, koji su posebnu pozornost privukli uključivanjem tradicionalnih instrumenata poput ruske balalajke i mongolskog morin huura u svoj glazbeni izričaj.

Maestralni Exodus i Blind Guardian, te nešto manje oduševljavajući Dragonforce, zaključili su festival na Lemmyjevom stageu u petak, ali stvarni posljednji po redu band na MetalDays festivalu bio je britanski Satan, nastupivši na šumskoj bini, pri čemu je sakupio preostalo mnoštvo metalheada koji su, u nevjerici da je sad zaista sve gotovo za ovu godinu, poželjeli da Satan ne prestane svirati sve do sljedeće godine.

29072016-Satan

Zahvalu svima za MetalDays 2016 i najavu za 2017. godinu organizatori su uputili putem službenih web stranica i Facebook stranice festivala već idući dan. Uz isprike na manjim propustima poput nedovoljnog broja narukvica, podičili su se ovogodišnjim poboljšanjima, te najavili nova za 2017. Karte su već u prodaji, a do sada ih je prodano čak 3000 komada, po cijeni od 135€ uvećanih za proviziju, dok će od 1. rujna 2016. njihova cijena biti 150€, plus provizija.

25072016_MetalDays_018

Iduće godine termin MetalDaysa bit će 23.-29. srpnja. Započet će već u subotu, 23. srpnja 2017. zbog novog iznenađenja koje su organizatori pripremili, a odnosi se na otvaranje treće bine. Ne one već spomenute, na plaži, nego potpuno nove, koja će biti posvećena novim bandovima, dok će prvi i drugi stage biti otvoreni kao i obično, u ponedjeljak, te će na oba biti angažirana etablirana imena metala, od kojih su neka već najavljena: Opeth, Doro i Bloodbath. Bit će to jubilarni, peti MetalDays, od ukupno četrnaest godina metal festivala u Tolminu.

Prije svega toga, vidimo se u Bohinju na Winter Days of Metal, od 19. do 25. ožujka 2017.

—————————————————

Službene web stranice festivala: http://metaldays.net

Facebook MetalDays stranica: https://www.facebook.com/MetalDaysFestival

Cjeloviti MetalDays2016 Lineup: https://en.wikipedia.org/wiki/Metaldays#2016

Online kupnja karata za 2017.: https://www.mhshop-online.com/c365/metaldays-2017

Facebook Winter Days of Metal stranica: https://www.facebook.com/WinterDaysOfMetal/