Nagradnjacha: Osvojite peterostruki box set kralja hrvatskog funka Dina Dvornika

dino_kolekcijaCroatia Records nedavno je predstavila peterostruki box set originalnih albuma kralja hrvatskog funka Dina Dvornika. Riječ je o ediciji u kojoj će se unutar box setova objavljivati neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz naše bogate glazbene povijesti.

Box set sadrži pet albuma Dina Dvornika počevši od debut albuma “Dino Dvornik” (1989.), a nastavivši se s albumima “Kreativni nered” (1990.), “Priroda & Društvo” (1993.), jednim od najboljih hrvatskih live albuma “Live in München” sa Songkillersima (1995.) i studijskim albumom “Enfant Terrible” (1997.).

Ovaj box set možete osvojiti ako na naš mail nagradnjacha@mixer.hr pošaljete odgovor na pitanje: “Kako se zvao prvi singl sa Dvornikovog posljednjeg albuma “Pandorina kutija”?”

Dino Dvornik solo debut album objavljuje 1989. godine za Jugoton. Na albumu Dino je potpisao glazbu, aranžmane te nadahnutu i modernu produkciju i čak svirao neke od instrumenata, a tekstove su potpisali Zlatan Stipišić Gibonni i Goran Kralj. Album je donio neke od velikih hitova “Zašto praviš slona od mene”, “Tebi pripadam”, “Ti si mi u mislima” i “Ljubav se zove imenom tvojim”. Album je doživio veliku popularnost i brojne hvalospjeve kritike, a Dino objavljuje novi album “Kreativni nered” već iduće godine. Glazbu je i dalje stvarao Dino (osim pjesme “Ella E” za koju je glazbu napisao njegov prijatelj Neno Belan), tekstove su potpisali Rambo Amadeus, Zlatan Stipišić, Ozren Kanceljak i Dijana Alebić, a produkciju Dragan Lukić i sam Dino. Album je sadržavao veliki broj hitova kao što su “Jače manijače”, “Misliš da sam blesav”, “Ja bih preživio”, “Ella E” i mnoge druge.

1993. godine Dino objavljuje treći studijski album “Priroda i Društvo” koji je rađen pod utjecajem techna – novog glazbenog žanra koji se tek pojavljivao u Hrvatskoj. Dino je zadržao većinu dotadašnjih glazbenih suradnika i potpisao većinu glazbe i aranžmana, a tekstove su po prvi put na njegovom albumu potpisali Alka Vuica, Davor Gobac i Davor Slamnig. Album je obilježio Dinov duet s divom Josipom Lisac “Rušila sam mostove od sna” te pjesme “Gibajmo se”, “Imam rep”, “Junak plaže” i duet s Davorom Gopcem “Ying & Yang”. Za produkciju je zaslužan Dragan Lukić.

Dvije godine kasnije objavljuje singl “Afrika” za koji osvaja diskografsku nagradu Porin, u kategorijama hita godine, produkcije i aranžmana. Iste godine izvodi pjesmu “Ništa kontra Splita” na Splitskom festivalu, ali i objavljuje jedan od najboljih koncertnih albuma “Live In München” sa Songkillersima.

Posljednji album u ovoj kolekciji je “Enfant Terrible” objavljen 1997. godine kojeg su obilježile pjesme “Điha, điha”, “Afrika” i “Peti element”. Dino je potpisao glazbu, tekst i aranžmane za većinu pjesama, uz pomoć Predraga Martinjaka i V. Grabovca. Kao gosti na albumu su se pojavili Davor Gobac, Marijan Ban, Stjepan “Đimi” Stanić, Songkillersi i drugi. Dino još jednom osvaja Porina, ovoga puta u kategoriji najbolje produkcije.

“Početkom osamdesetih tinejdžerski Kineski zid, u kojem je ulogu funky pionira na ovim prostorima dijelio s bratom Deanom, bio je preuranjen za velike stvari, no pet godina po izlasku njihova prvog i jedinog albuma eponimni Dino Dvornik zablistao je kao Koh-i-noor novog hrvatskog soula. Novog hrvatskog soula? Ne, Dino Dvornik je bio hrvatski soul definiran južnjačkim emocijama, crnom bojom glasa, puhaćim riffovima i plesnom energijom. On je to bio sam i jedini, do te mjere da je ta sintagma od početka zapravo anakrona i deplasirana. Zato je u Prirodi i društvu potražio ono što mu se činilo prikladnijim okruženju i životu brzog tempa kojeg je i po vlastitom priznanju autodestruktivno živio. Novi automatizirani techno BPM i hladni zvuk kompjutera ogoljeli su toplinu glasa i homo ludensa u njemu gotovo do bolne spoznaje o dječaku koji je uporno odbijao odrasti. Dino Dvornik je unatoč svojoj prirodnoj komunikativnosti, svom dalmatinskom temperamentu, unatoč zlatnim pločama i Porinima, po mnogim mjerilima ostao neshvaćen, poseban i rijetko usamljeni lik u galeriji hrvatske pop glazbe. Ipak, osoba koja je pokušavala i najčešće uspijevala svoju fascinaciju autentičnim crnačkim idiomima pretočiti u radost muziciranja, malo je koga mogla ostaviti ravnodušnim. A to i jest smisao njegova poziva i onog imperativnog: … play that funky music till you die! I živio je Dino svoj funky, bez zadrške, do kraja”, napisao je Siniša Škarica o velikom glazbeniku i autoru Dinu Dvorniku.

Svaki CD nalazi se u kartonskom ovitku baš kao i na originalnom LP-u ili CD-u, a uz pet CD-ova na kojima se nalazi 55 pjesama, box set sadrži i bogato opremljenu knjižicu s kompletnom grafičkom opremom originalnih ploča i CD-ova. Svi albumi su digitalno remasterirani tako da će svi stari fanovi, kao i mlađe generacije koje će ga tek otkriti, uživati u sjajnom zvuku.