Objavljen je raspored festivala Jazz.hr Proljeće

Eddie Henderson

Objavljen je raspored festivala Jazz.hr Proljeće koji će se održati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 23. do 25. ožujka 2017., od 20h.

Jazz.hr/proljeće, nekad Proljetnu reviju jazza, utemeljio je Jazz klub Zagreb Hrvatskoga društva skladatelja.  Od jeseni 2011. godine, nekadašnja Proljetna revija jazza nastupaju u novom ruhu, pod nazivom Jazz.hr / proljeće, i tako uz nekadašnju Međunarodne dane jazza, sada Jazz.hr / jesen i Jazz ciklus objedinjuje sve jazz projekte Hrvatskog društva skladatelja pod jednim imenom:Jazz.hr.


Četvrtak, 23. 3. 2016.

 • Eddie Henderson feat. Piero Odorici

Eddie Henderson – truba / trumpet
Piero Odorici – tenor saksofon / tenor saxophone
Darryl Hall – kontrabas / double bass
Willie Jones III – bubnjevi / drums

Jazz trubač i skladatelj Eddie Henderson ostvario je nezaboravan zvuk, a njegove karizmatične zamisli svaku izvedbu čine emotivnom i utječu na poboljšanje raspoloženja slušatelja. Prvu neformalnu poduku dobio je od Louisa Armstronga, a snažan utjecaj na njega je imao Miles Davis s kojim se upoznao još 1957. Davis, koji je bio obiteljski prijatelj, divio se Hendersonovom lijepom tonu i muzikalnosti. Studirao je na konzervatoriju u San Franciscu gdje je nastupao sa San Francisco Symphony Orkestrom. Glazbeni je pedagog koji predaje na Juilliard Music School i konzervatoriju Oberlyn. Dugogodišnji stalni član sastava Herbiea Hancocka, Henderson je svirao s mnogim vodećim jazzistima kao što su Art Blakey, Dexter Gordon, Roy Haynes, Joe Henderson, Elvin Jones, Benny Golson, Max Roach, Pharoah Sanders, Billy Harper, Gary Bartz i McCoy Tyner, a bio je član uglednog Mingus Big Banda koji je bio proglašavan najboljim jazz orkestrom na svijetu. Vođa je vlastitih sastava s kojima je snimio više od dvadeset albuma. Na koncertu u Zagrebu kao posebni gost njegova trija pridružit će se talijanski saksofonist Piero Odorici.

Karizmatične zamisli ovog maštovitog skladatelja i trubača nezaboravana zvuka svaku izvedbu čine emotivnom i utječu na poboljšanje raspoloženja slušatelja.

Petak, 24. 3. 2016.

 • Zagreb Jazz Portrait – 25 godina poslije

Mario Igrec – gitara / guitar
Saša Nestorović – saksofoni / saxophones
Nenad Jura Vrandečić – kontrabas / double bass
Borna Šercar – bubnjevi / drums
Hrvoje Galler – glasovir / piano

Ovaj, jedan od najdugovječnijih hrvatskih jazz sastava, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, koncertom na Jazz.hr-u obilježava 25 godina kontinuirana djelovanja.

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja publike i struke, među ostalima nagrade nagrade Porin, Zagreb Jazz Portrait ima posebno mjesto u hrvatskom jazzu upravo zato što dosljedno slijedi svoj glazbeni put. Jedan je od najpostojanijih jazz sastava u Hrvatskoj. Na prvoj probi, 1991., sudjelovali su bubnjar Jurica Uginović (tragično preminuo 1998.), saksafonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i gitarist Mario Igrec. Umjesto Ugrinovića 1998. kvartetu se pridružio Borna Šercar, a dolaskom klavijaturista Hrvoja Gallera sastav je 2011. proširen u kvintet. Osim što je od tada zadržao istu postavu, ostao je vjeran istom zvuku i koncepciji rada: “portretiranju” legendarnih jazz autora, ali i autorskoj glazbi pri čemu svi članovi sudjeluju kao skladatelji.
Uspjeh je postigao upravo zahvaljujući prepoznatljivom originalnom glazbom. U 25 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait je ostvario 8 nosača zvuka od čega 5 kompakt diskova i nekoliko kompilacija, mnogo koncertnih i klupskih nastupa, kao i TV snimki, te radio emisija uživo, a pratio je i mnoge druge poznate glazbenike. I ovaj koncert bit će posvećen dragom prijatelju i suradniku Jurici Ugrinoviću.

 • Nove nade jazza “Marjan Marjanović”

Tradicionalna smotra Nove nade jazza “Marjan Marjanović” jedina je koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike

 

Subota, 25. 3. 2017.

 • Tony Momrelle
  Tony Momrelle – vokal / vocal

Divljenje prema osjećajnim i profinjenim izvedbama ovog, jednog od najpopularnijih umjetnika na R&B, soul i jazz sceni, iskazao je legendarni Stevie Wonder.

Britanski pjevač i kantautor Tony Momrelle trenutno je jedan od najpopularnijih umjetnika na R&B, soul i jazz sceni. Momrelle je odrastao je uz glazbu i zabavnu industriju, a glazbenu poduku počeo pohađati u dobi od samo 8 godina. Već tada je redovito nastupao u crkvi. Kao trinaestogodišnjak počeo je repati s lokalnom hip-hop grupom, a pet godina poslije, 1991., privukao je pažnju glazbene javnosti kao suradnik Glorie Estefan. Od tada je bio na turnejama s najvećima, među ostalima s Whitney Houston, Sir Eltonom Johnom, Sade i grupama Take That i Earth Wind & Fire. Također je snimao s urbanom gospel grupom Seven, a najpoznatiji je po djelovanju u sastavu Incognito s kojim je snimao i poduzeo niz turneja diljem svijeta. Ostvario je i uspješnu samostalnu karijeru pjevajući soul, R&B i jazz. Kao vođa sastava snimio je tri albuma, te dva uz Lungau Big Band. Njegov CD “Keep Pushing” iz 2015. lansirao ga je među zvijezde, a naslovna pjesma bila je broj jedan na ljestvicama soul glazbe u Velikoj Britaniji.


Cjenik i popusti: 100,00 kn redovna cijena; 20 % popusta za učenike, studente, umirovljenike, invalide i članove Jazz kluba Zagreb

 

Popratni program:

Četvrtak, 23. 3. 2017.

 • Glazbena radionica Eddiea Hendersona + sax: Jazz language and improvisation
  U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice
 • Glazbena radionica Tonyja Momrellea: singing/songwriting/being a performer on stage 24.3.2017. u 16:00 sati
  U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice


Subota, 25. 3. 2017. u 11 sati –
Muzička akademija u Zagrebu, soba 438, 4 kat

 • Glazbena radionica Zagreb Jazz Portraita: Komunikacija i sviranje u jazz ansamblu
  U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice

Cijena za sva tri koncerta festivala (23., 24. i 25.3.2016.) iznosi 168 kn (30 % manje od zbrojenih pojedinačnih cijena za svaki koncert).