21. Proljetna revija jazza – Zagreb Jazz Portrait i Black Coffe

Oglas

zgjazzportrait

piše: Dinko Husadžić Sansky

U petak, treće večeri 21.Proljetne revije jazza odlične koncerte ostvarile su dvije vrlo dugovječne hrvatske jazz skupine, ZAGREB JAZZ PORTRAIT – koji su proslavili 20 godina djelovanja i stari morski vukovi BLACK COFFEE – koji su pojačani talijanskim glazbenikom Danielom De Bonaventurom predstavili svoj album S DRUGE STRANE JADRANA / DELL ALTRA PARTE DELL ADRIATICO (Caligola Records).

Zagreb Jazz Portrait provjerenom je izvedbom publici predstavio novi CD Hrvatska jazz trilogija, na kojemu gostuje mladi i izvanserijski pijanist Hrvoje Galler, koji bi (razmišljam naglas) svakako trebao postati stalni član banda, jer dobro se uklapa u sve ideje starijih kolega čiji je autorski rad predstavljen ovim albumom. Nije bilo lošeg trenutka ili bilo kakve nesigurnosti. Dvadeset godina rada u gotovo nepromijenjenom sastavu daju rezultat. Postignut je onaj tipični groove kakav krasi glazbenike ovakve vrste (a svi do jednog su majstori zanata – Saša Nestorović, Mario Igrec, Nenad Jura Vrandečić, Borna Šercar i Hrvoje Galler). Zasluženi bis i vrlo zadovoljna publika.

U drugom dijelu večeri nastupili su Black Coffee.

Kad je Heinrich Band izumio glazbalo kasnije nazvano bandoneon, vjerojatno nije slutio koliku će popularnost steći u nekim zemljama Južne Amerike, ali i u europskoj glazbi. Nije to glazbalo tako često u jazzu, ali ako atmosferu i stil ovog jadranskog albuma nazovemo etno-jazzom nećemo pogriješiti, iako smještaj u stilski ormarić često sužava manevarski prostor.

Kakogod, riječ je o ploči koja osim što spaja dvije jadranske obale (talijanski virtuoz bandoneona i pijanist Daniele Di Bonaventura i dva sjajna našijenca, splitsko-zadarska kombinacija, bubnjar Jadran Dučić Čićo i basist Renato Švorinić ) daje izniman ugođaj opuštajućeg slušanja i glazbene plovidbe dubokim plavetnilom (u nekim dijelovima zvuk Renatova basa izaziva u nama slike iz čuvenog filma Luca Bessona!), znalački aranžiranim i odsviranim skladbama, kako autorskim, tako i obradama. Sjajno je da su glazbenici odličnu atmosferu albuma iznijeli i u live nastupu, tako da je publika mogla istinski uživati. Sigurnost, uigranost, sinergija…zaslužena dva bisa od kojih je obrada Albinonijeva Adagia doista oduševila, zaključili su treću večer revije. Šteta je što Black Coffe rijetko imamo zgodu čuti u Zagrebu, naime, oni su istinska koncertna atrakcije specifične vrste. Kako sam već dosta na Mixeru pisao o Zagreb Jazz Portraitu, evo sad još nekoliko podataka o Black Coffe:

Black Coffee je jazz sastav koji djeluje od 1993. godine, a 1996. godine izlazi im prvi nosač zvuka pod nazivom Black Coffee. Na albumu gostuju zvijezde hrvatske glazbe Oliver Dragojević i Gibonni, te poznati glumac i umjetnik Božidar Alić. Za skladbu Night & Day u suradnji s Oliverom, grupa je dobila diskografsku nagradu Porin za najbolju jazz izvedbu.
Od tada do danas grupa je nastupala na mnogobrojnim jazz i etno festivalima (Lagano, lagano; Hrvatski Jazz Sabor; Springtime Jazz Fever; Liburnia Jazz Festival; Alpe-Adria Jazz Festival; Baloon 2; Porin itd.), te izdala 6 nosača zvuka.

Na albumima im gostuju i glasoviti glazbenici kao što su pokojni Boško Petrović, Matija Dedić, Zdenka Kovačiček… Brojne su nominacije za nagradu Porin, a grupa je znana i po velikoj koncertnoj aktivnosti.

Ček dis aut