13. Pozitivan koncert – snažna poruka i dobra glazba

Fotografije: Ivan Peček, ljubaznošću portala Sound Report

Piše: Maja Trstenjak

Postavu trinaestog Pozitivnog koncerta, u ledeno hladnoj dvorani Doma sportova, činili su Brkovi, Elemental, Kawasaki 3P, Repetitor i Otrovna Kristina.

Otrovna Kristina je probila led u nezgodnom terminu, uz boljku svih bendova koji imaju čast otvoriti događaje. S obzirom na kvalitetu njihovog glazbenog stvaralaštva, sigurno ćemo ih za nekoliko godina gledati na jednoj od headlinerskih pozicija.

Repetitor

Beogradski Repetitor rado je viđen gost zagrebačke publike. Nastavili su program u prepoznatljivom rokerskom fazonu. Pušteni iz zatvora (gdje su samo snimili spot za pjesmu “Gde ćeš”), zainteresirali su okupljene koji su polako počeli pristizati.

Kawasaki 3P

Kawasaki 3P su dobro protresli situaciju, najvećim hitovima ugrijali izuzetno hladnu dvoranu. Publika je dobro reagirala, rasplesali su se i zagrmjeli prepoznatljive stihove kad je trebalo. “Mate Parlov”, “Ni da ni ne”, “Kak si” i ostatak best of-a odrađen je korektno i s guštom.

Elemental

Elemental je uljuljkao ekipu u laganiji ritam. Otvorili s “Priroda i društvo” i smirili nabujale pankerske hormone koji su se sramežljivo počeli širiti dvoranom. Shot se na “Iz dana u dan” spustio u publiku ne bi li je dodatno aktivirao, a Remi je velikodušno dijelila kondome publici. Prvi su se redovi iz nekog čudnog razloga počeli gurati kako bi uhvatili koji. Možda je seks bolji ako koristiš kondom koji ti je Remi dala. Možda bolje – sigurniji. Odlično i u jednom i drugom slučaju. Standardan nastup, nisu imali previše vremena, čim su se ufurali morali su sići s bine.

Promjene su bile brze i prema rasporedu, nije bilo niti minute kašnjenja, štoviše, strogi festivalski đir dao je bendovima samo priliku da u revijalnom tonu nešto odsviraju.

Bez obzira na situaciju, kada Brkovi rade show, to mora biti pošteno. Za ovu posebnu priliku imali su i konobara, najboljeg čovjekovog prijatelja uz psa i konja, kako kaže prvi čovjek ove muzičke grupe. Nema više da se fanove, zaštitare ili tehničare opterećuje za vrijeme nestašice na bini, sada je tu osobni profesionalac za takve potrebe. Pozitivan je pomak primjećen, u glazbenom smislu. Standardna pankerska žestina se dodatno izoštrila i pročistila. Zvučali su precizno i kompaktno, zrelije i profesionalnije. U izvedbenom se smislu sinoć pojavilo nešto kvalitetnije. I ne, nije zbog konobara. Svaka čast ostalima, ali kad Brkovi stanu na binu tek tada kreće prava fešta i nastaje kaos. Publika se pročistila i ostali su samo najveći fanovi. Samo sat vremena. Shamso se nije pošteno niti ispričao s publikom. Ostali smo bez mudrih poslanica, tu i tamo neki kratki pozdrav gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Sjajila se friško ispeglana plava kosa, stajling okej, polusvečan, prorez na leđima uvijek prolazi. Samo mi se oni plavi brkovi nikako ne sviđaju. ‘Em postaraju, ’em su nekako pre Teksas stajl za Balkan. Ajd’, uspjeli su odsvirati jedan bis, ali 20.10.2018. ima da svirate četiri sata, ko’ Balašević.