Andrej Babić (Markiz) – MOJIH TOP 5

Andrej Babić je idejni vođa, autor i gitarist grupe Markiz koja još od izlaska prvog albuma ‘Savršeni svijet’ od kritike dobiva samo komplimente, a od glazbenih urednika veliku pozornost. Markiz je sa svojim materijalom i singlovima ‘Grad’, ‘Nas’, ‘Savršeni svijet’, ‘Ostani dama’, ‘Par lijepih riječi’, dokazao da znaju napraviti dobre pjesme s kojima su se itekako istaknuli iz silne mase novoizniklih bendova. Trenutno su u studiju i pripremaju novi materijal. A ovo je Andrejevih TOP 5 albuma :

Radiohead – OK computer
Jedan od najboljih albuma svih vremena, snažan, prepun iznenađenja i lucidnih glazbenih detalja. Pjesme u kojima ponekad „gostuje“ nekoliko različitih pjesama, savršeno uklopljenih u jednu. Genijalni Thom i dečki iz Radioheada malo su nakon tog albuma skrenuli u inovacijske glazbene vode i izgubili ovu magiju kojom su nas začarali na OK Computer i prijašnjim albumima. Premda, pjesme s kasnijih albuma sasvim različito zvuče nego na CD-u.

Depeche mode – Violator
Nekada smo odlazili u Jabuku kako bi dočekali svojih 10 minuta Depeche mode bloka. Odrastao sam uz njihovu glazbu, kroz cijelu srednju školu sam ih slušao i obožavao, kao što ih obožavam i danas. Radili smo si frizure da izgledamo kao Dave 🙂 Nekako mi se čini da nismo u potpunosti uspjevali. Srećom, godine nisu učinile svoje i oni su jednako dobri i danas. Dave Gahan je jedan od najboljih frontmana svih vremena. Ulaznice za koncert u svibnju, u džepu su od prvog dana. Uz Beatlese, moj najdraži bend.


RHCP – Californication
Sjajan album, od prve do zadnje pjesme, iako ih ne mogu svrstati među moje najdraže bendove. Razlog je – nastupi uživo. Uvijek su bili hladni, odrađivali nastupe bez previše emocija, kao da ih nije briga za publiku, što su uostalom pokazali i na hipodromu. To svakako ne umanjuje genijalnost odabranog albuma.

The Beatles – Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band
Iako sam išao u glazbenu školu, Beatlesi su bili moja najveća glazbena škola. Nevjerojatno je što su napravili u samo 10 godina. Toliko su se puta promijenili, a zapravo su mijenjali glazbene trendove kao od šale. Oni će zauvijek ostati bend za koji imam najviše respekta. Oduvijek sam maštao kako ću i ja pronaći ekipu koja će se tako dobro nadopunjavati u stvaranju glazbe. Gotovo je nemoguće izdvojiti neku pjesmu. Kad sam bio klinac i otkrio Beatlese, više su mi se sviđale pjesme iz ranije faze, a kasnije sam se preorijentirao na ‘Penny Lane’, ‘Something’, ‘Here comes the sun’, ‘Eleanor Rigby’….uh, mogao bih do jutra nabrajati 🙂

Oasis – (What’s the Story) Morning Glory?
Možda će zazvučati pretenciozno, ali oni su po meni moderni Beatlesi. Zato su mi tako dragi. Jedini bend koji se u modernom izdanju uspio približiti Johnu Lennonu i Paulu McCartneyju. Cijeli album je sjajan, teško je izdvojiti bilo koju pjesmu. Sličnost načina pjevanja s pjevanjem Lennona je evidentna kroz cijelu karijeru grupe. Iako je Liam tijekom karijere često bio negativac, to ipak nije umanjilo moje simpatije prema bendu. Mislim da je Noel jedan od najboljih autora u Engleskoj unazad 20 godina.