Architects of Air grade atraktivne instalacije na 19. izdanju Špancirfesta

Architects of air, foto: Richard Osborn

Špancirfest u svojem 19. izdanju u Varaždin 18. kolovoza donosi svjetsku atrakciju – Architects of Air – Luminaria.

Luminaria su monumentalna, zračna zdanja, pravi mali gradovi, osmišljena da kreiraju inspirativna, smirujuća i nesvakidašnja iskustva istraživanja svjetla, prostora i boja uz poseban doživljaj izmijenjenih, filtriranih i naglašenih senzoričkih podražaja.

Kreativni genij iza ovog projekta je Alan Parkinson, osnivač i dizajner Architects of Air, koji je razvivši posebnu tehnologiju, početkom devedesetih krenuo u kreiranje, proizvodnju te postavu ovih neobičnih instalacija. Kao pioniri u svom području, Architects of Air su od 1992. do danas posjetili desetine gradova u 41 zemlji na 5 kontinenata, a kroz čarobne zračne gradove prošlo je više od 3 milijuna posjetitelja. Sada će priliku da se pridruže tom broju dobiti i posjetitelji Špancirfesta.

Špancirfest će na Kapucinskom trgu ugostiti  jednu od vizaualno najatraktivnijih instalacija iz bogate kolekcije Architects of Air, nazvanu Miracoco. Miracoco je geometrijski osmišljen kao svojevrsni labirinit s 12 manjih oko jedne velike središnje kupole, ukupne površine više od 1.000 četvronih metara, a na Kapucinskom trgu će biti postavljen i za posjetitelje otvoren od 19. do 26. kolovoza.

Za uranjanje u svijet Luminarie naplaćivat će se ulaznice po cijeni od 15 kn po osobi pri čemu djeca do 14 godina, u pratnji odraslih, imaju besplatan ulaz. Instalacije, iako velike, imaju ograničeni kapacitet u jedinici vremena, tako da Miracoco u istom trenu može primiti 80-tak ljudi koji njegove tajne, u prosjeku, istražuju otprilike pola sata. Miracoco će se kontinuirano puniti, kako pojedini posjetitelji budu izlazili, što će omogućiti da u svijet Luminarie uđe veliki broj ljudi. Veliku pomoć pri realizciji ovog projekta pružit će i voloneri za koje je do 20. srpnja raspisan natječaj.