Bojan Koštić donosi mezopotamske obredne prakse u MSU

Predzadnji performans u sklopu ovogodišnjeg programa “Ljeto u MSU”, pod egzotičnim nazivom „Zisurru“ izvest će Bojan Koštić. Vrijeme odvijanja performansa zakazano je netom prije početka koncerta Detour – Ljeto u MSU.

Performans „Zisurru“ temelji se na istoimenom ritualu, staroj mezopotamijskoj obrednoj praksi. Zisurru doslovce predstavlja krug izrađen od svetog brašna unutar kojeg se izvode rituali pročišćavanja, u kojima krug označava granicu koja štiti od raznih zala. Za pripremanje zisurru paste autor koristi velike količine K+ brašna, te njom formira krug na ulazu u Muzej, namećući svim posjetiteljima prolazak kroz krug kao jedini mogući izbor. Publika time participira u ostvarenju konačnog cilja performansa, propitujući mogućnosti izbora u našem svakodnevnom životu i zajedničkom javnom prostoru.

Bojan Koštić je magistrirao na odsjeku kroatologije te je stekao titulu magistra edukacije kroatologije na Hrvatskim studijima. Paralelno studira i latinski jezik i književnost te stječe titulu prvostupnika hrvatstkog latiniteta. Tijekom studija bavio se novinarstvom te je pisao članke, eseje, osvrte i recenzije za mnoge književne časopise i novine. Osnivač je i glavni tajnik Udruge Pod galgama u sklopu koje je i postavio autorsku predstavu Krležin ljubavni kviz te ostvario neke druge kulturne projekte. Suurednik je knjige Krležin eu/ropski furiosum (nakladnik: udruga Pod galgama). Aktivni je član udruge maMUZE. Osnivač i koordinator Foruma udruga nezavisne kulture FUNK. Radi kao kustos i fotograf u AK galeriji u Koprivnici. Izlagao fotografije na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, video i audio produkcijom i dizajnom.