Eminem – Recovery

eminem-recovery2

piše: Admir Sinani

Zločesti bijeli dečko američkog hip hopa Eminem odlučio se suočiti sa stvarnošću te je napravio brutalno iskren album Recovery. Bijesan, iskren i furiozan, Eminem sipa nevjerojatno rimovane tekstove (multije) koji se sudaraju na svakom koraku u kojima pljuje na svoja dva posljednja albuma (Encore, Relapse), pljuje na kritičare, osvrće se na preminulog mentora Proofa iz grupe D12, repa o obiteljskom nasilju i puno govori o svom preobraćenju.

Naime, nekad blondasti Marshall (koji je novi album dočekao i sa novim imidžem) volio se dobro ušlagirati pa ga je njegova ljubav prema psihoaktivnim supstancama skoro dvaput odvela u smrt, a definitivno ga je dovela do umjetničke blokade. Stoga je odlučio promijeniti ploču, prijavio se u komunu, očistio se i napravio novi album te za prvi singl odabrao stvar Not Afraid u kojoj se kroz refren očituje kako se ne boji oporavka i kako je spreman ponovo uzeti stvari u svoje ruke.

Pjesma No Love sa oldskul dance semplom hita What is love grupe Haddaway sadrži zanimljivo gostovanje Lil’ Waynea kojeg Eminem spominje i u Talkin 2 Myself gdje se skrušeno zapitao zašto ga je uopće ikad pomišljao dissati na što je sam sebi kao odgovor isporučio – ljubomoru.

Kako zvuči kad repa na sempl Black Sabbatha može se čuti u pjesmi Going Through Changes, a uspio je ugostiti i Rihannu na stvari Love the Way You Lie. Pjesma je to koja govori o nasilju u obitelji stoga i samo gostovanje nekad pretučene Rihanne odmah dobiva na težini.

Recovery je definitivno Eminemov oporavak nakon par loših albuma iako nudi nekoliko nuspojava poput previše tehniciranja sa rimama, mnoštva producenata koji su uspjeli razvodniti album i puno pjevanja koji njegov hip hop nekako više približuje emo pop publici nego pravim rap fanovima. S druge strane, neizmjerna iskrenost u deliveryu, neosporan talent i neograničena imaginacija u igranju s ritmovima i rimama te žestoko sudaranje sa stvarnošću u kojoj otkriva sve svoje mušice moraju vas natjerati da mu zaplješćete na hrabrosti.