Jazz-funk sabor Pee Wee Ellisa u malom Lisinskom

ellis

U četvrtak, 19. svibnja, u 20 h, u maloj dvorani zagrebačkog Lisinskog, na posljednjem ovosezonskom koncertu ciklusa Jazz.hr, nastupa kvintet američkog saksofonista Pee Wee Ellisa zvan Pee Wee Ellis Assembly.

Rečeni sastav čine saksofonist Pee Wee Ellis, bubnjar Christian Capiozzo, basist Laurence Cottle, gitarist Tony Remy i klavijaturist Gareth Williams.

Američki saksofonist, skladatelj, flautist, pjevač i aranžer Pee Wee Ellis (1941) najpoznatiji je kao suradnik legendarnog pjevača Jamesa Browna, no surađivao je i s drugim slavnim glazbenicima, među ostalima s Vanom Morrisonom, Georgeom Bensonom, Ronom Carterom, Jackom McDuffom, Davidom Liebmanom, Chuckom Mangionijem, Leonom Thomasom, Ali Farkom Toureom i Gingerom Bakerom. Vodi i vlastite sastave s kojima objavljuje albume i nastupa diljem svijeta. Svestran je glazbenik koji djeluje u raznim žanorovima, a nerijetko spaja neke od njih.

Njegov je stil najčešće blizak suvremenom funku s utjecajima jazza, bluesa i soula, ali on je i sjajan jazz glazbenik koji je najvažniju naobrazbu na tom području stekao pohađajući tečajeve sa Sonnyjem Rollinsom. U tom kontekstu snimio je albume “Twelve And More Blues”, koji je New York Times proglasio jednom od najboljih jazz ploča 1993., te “Sepia Tonality”, s poznatim jazz bubnjarem Gradyjem Tateom, iz 1994., na koji je, kao i na prethodni, uvrstio izvedbe niza jazz standarda. No, Pee Wee Ellis je i maštovit skladatelj, najpoznatiji po skladbi “The Chicken” koju je proslavio kultni bas gitarist Jaco Pastorius.

Ulaznica stoji 100 kn.