Kad su divovi hodali Zemljom

piše: Janko Heidl

Jimmy Page je trećerazredni gitarist drugorazrednog sastava koji je postigao prvorazredni uspjeh. Tako nešto je, nekoć davno, u Džuboksu zapisao, ako se ne varam, duhoviti majstor rock kritičar Dragan Kremer. S tom se procjenom možemo i ne moramo složiti, no posljednje je nepobitna činjenica. A ono što draška svakoga tko se makar i površno zainteresirao za Led Zeppelin jest koliko je fantastičan komercijalni uspjeh tih britanskih teškaša bio posljedica potvrđenog naglašenog zanimanja vođe grupe, Jimmyja Pagea, za okultno, „crnu magiju“ i nauk ozloglašenog britanskog okultista Aleistera Crowleya. I, jesu li tragične smrti bubnjara Johna Bonhama i sina pjevača Roberta Planta, koji su naposljetku uzrokovali prestanak rada grupe, bila posljedicom istih tih „vračanja“?

U „Led Zeppelin – kada su divovi hodali Zemljom“ (Ljevak, 2009, 484 str, 36 fot. c/b i u boji, prev. Petra Štrok), odličnoj knjizi koju se „čita u dahu“, tim se spekulacijama bavi i britanski rock kritičar Mick Wall (r. 1959).

Pageovu „okultizmu“ Wall posvećuje poveliko, ni prestručno, ni pretrivijalno poglavlje u kojem, među ostalim, nudi esejić o koketiranju s okultnim u rocku općenito te nas ukratko upoznaje i s likom i djelom samog Crowleya. Pageove pomalo zagonetne izjave na temu upotpunjuje riječima stručnjaka te spretno i inteligentno iznosi senzacionalističko tumačenje koje zatim zamjenjuje zdravorazumskim. A takav je pristup vještog mijenjanja gledišta jedna od izvrsnih spisateljskih strategija kojom se Wall majstorski koristi i pri obradi drugih više ili manje škakljivih područja „fenomena“ Led Zep. Primjerice, kada razmatra njihovo zloglasno raskalašeno, katkad i nasilno ponašanje „iza pozornice“ (začinjeno prisjećanjima groupie djevojaka), kada propituje motive, uzroke i posljedice njihove učestale sklonosti za beskrupuloznim prisvajanjem tuđih pjesama (ali i scenskih trikova, poput „tipično zeppelinovskih“ atrakcija kao što su Pageove točke s violinskim gudalom ili tereminom) ili razmišlja o „arogantnom“ odbijanju pjevača Roberta Planta da ispuni neugaslu čežnju svog nekadašnjeg šefa Pagea za obnovom Zeppelina.

Wall je izbjegao još jednu karakterističnu boljku (auto)biografskih knjiga, onu da se na parsto stranica ugura cijela višedesetljetna karijera i još duži životni put njezina protagonista. (Npr. „Čovjek zvan Cash“ S. Turnera /Šareni dućan, 2006/ 71 godinu života i 50-ak godina karijere Johnnyja Casha stišće na 235 stranica.) Na svojih 450 stranica teksta „Kada su divovi hodali Zemljom“ bavi se gotovo isključivo samo pričom o 12 godina karijere grupe, od 1968. do 1980. Privatni, izvanzeppelinski život Zeppelina tek je naznačen, postzeppelinske godine ocrtane su ukratko, a predzeppelinske kao i ono inače neizbježno i uglavnom zamorno upoznavanje s obiteljskim podrijetlom i djetinjstvom protagonista dosjetljivo je riješeno umetanjem u glavni tekst svojevrsnih flashbackova, tobožnjih monoloških prisjećanja pojedinih članova grupe i nezaobilaznog menadžera Petera Granta, koji, uz to, nude njihove literarizirane psihoportrete.

Odličan pisac, Wall izbjegava hladnu objektivnost. Većinu događaja oslikava živo i često postiže ono što se možda ponajviše očekuje od ovakve vrste knjige – mjestimično nas navesti da nam se učini „kao da smo (bili) tamo“. Dobro istražena faktografija fino je ušivena u opise okolnosti nastanka pjesama, albuma, života na turnejama, portrete članova grupe, pronicanje u ideju vodilju glazbe Zeppelina i njihovo mjesto u rock panteonu i tsl., a sve uz obilje izjava i komentara Pagea, Planta, Bonhama i Jonesa (mnogih izravno Wallu), drugih svjedoka i sudionika kao i dijelovima iz drugih knjiga vezanih uz Zeppeline.

Najveća se zamjerka odnosi na razmjerno nemaran prijevod koji, primjerice, (već tipično) proglašava Dusty Springfield i Cass Elliott muškarcima, a (i danas živoga) nekadašnjeg Rolling Stonea Micka Taylora proglašava „nedavno preminulim“ još sredinom 1970-ih.

Osim samog štiva, dodatno valja pohvaliti nazočnost korisnog kazala kao i brzu reakciju nakladnika koji je knjigu na hrvatskom tržištu objavio već godinu dana nakon objavljivanja izvornika.

srodna literatura – tvrdi blues rock/teški metal:

Soba ogledala – biografija Jimija Hendrixa“, Charles R. Cross (IBS, 2005)
Ožiljci – autobiografija pjevača Red Hot Chili Peppersa“, Anthony Kiedis, Larry Sloman (IBS, 2005)
Kosa anđela – biografija Curta Cobaina“, Charles R. Cross (IBS, 2005)
Dnevnici“, Kurt Cobain (Šareni dućan, 2005)
Urlik zvijeri – potpuna povijest heavy metala“, Ian Christe (Ljevak 2008)
Autobiografija“, Eric Clapton (VBZ, 2008)