Fret-King Esprit 3

fretIz Ujedinjenog Kraljevstva nam stiže model ‘Esprit the third’ iz serije Black Label britanskog proizvođača instrumenata Fret-King. Ovaj proizvođač instrumenata uglavnom proizvodi prepoznatljive modele poput telecastera, les paula i sl, primjenjujući svoje inovacije, kako sa tehničke tako i estetske strane. No nije rijetkost da izbace ‘svoj’ dizajn…

Model Esprit 3 je zanimljiva izgleda, ali nikako se ne može izbjeći činjenica, ‘look like’, da se radi o linijama firebirda, explorera, jaguara… Ako pogledamo dio gitare kod spoja sa vratom lako ćemo uočiti da se radi o Fender Jaguaru. Zadnji kraj podsjeća (preuzet :)) na Gibson Firebird i Explorer, točnije donji dio (i potovi) su linije Explorera, a gornje linije i headstock od Firebirda. No, ipak Fret-King upravo radi ‘tuning’ patentiranih modela i nije tajna da inspiraciju za svoje modele pronalaze u svjetski poznatim modelima. Priznajmo, ipak se radi o zanimljivim i posebnim instrumentima sa vrlo zanimljivim estetskim detaljima i tehničkim inovacijama.

Esprit 3 napravljen je od agathisa, točnije tri komada. Vrat je set-neck od javora sa fretboardom od palisandera. Skala vrata je 25” (634mm), D-shape radijusa 10”, 22 medium jumbo praga i nutom od grafita. Vrat pruža osjećaj sviranja između modernog Fendera prema Les Paulu zahvaljujući obliku i radijusu preuzetog od standard PRS-a. Na Espritu možemo pronaći kromirani (gold opcija) hardware, točnije Wilkinson roller bridge sa vibratom i Wilkinson WJ04 mašinice.  U ovaj model odlično se uklopio ‘moćni trio’ pickupova – Wilkinson stacked WP90s. Od jasnog, agresivnog, no-hum zvuka pa sve do single coil zvuka za dobar bluz, posebice na middle i neck poziciji. To omogućuje Wilkinson Vari-coil pot koji pruža zvuk od stack pickupa do singlea. Od potova se nalaze još master tone i master volume uz 5-way switch.

Ovo je gitara za one koji žele poseban ‘touch’ i ‘look’, a opet da se radi o prepoznatljivom instrumentu koji će plijeniti pažnju i kritike. Dolazi u tri boje: Candy Apple Red, Vintage White i Laguna Blue. Što više reći… ah, da! Cijena £749,00.

Ček dis aut