Im memoriam Davor Senčar (1959 – 2011)

davor-sencar

U subotu 22. listopada u jutranjim satima u Vukovaru iznenada je umro Davor Senčar Senči veliki gitarist i još veći prijatelj svima koji su ga poznavali. Davor Senčar, krsnim imenom Davorin, rođen je u Zagrebu, 27. kolovoza 1959. godine. U osnovnoj glazbenoj školi počinje svirati harmoniku koju nikad nije zavolio, posebice nakon susreta s gitarom, instrumentom koji je obilježio njegov život.

Negdje 1971. godine, pod utjecajem starije sestre, počinje slušati rock glazbu i pomalo na uho "skidati" pjesme s gramofonskih ploča. Slijedi mukotrpno svakodnevno, nekad i po 10 sati dnevno, vježbanje i skidanje raznih gitarističkih sola, počevši od Shadowsa, Hendrixa, Gallaghera, Claptona, Deep Purpla. Postoji anegdota da je Davor za opkladu skino sve gitare s cijelog albuma "In Rock" grupe Deep Purple, i to od od tona do tona. Sve je moguće kad se hoće, još ako je opklada u pitanju to je dodatni faktor. Prvi band pod nazivom Glazbena družina UŠI, osnovao je 1980 godine.

clip_image002Bila je to neka hard rock koncerta atrakcija po stilu ranih Genesisa i Monty Pythona. 1984 godine zajedno s Eniom Vučeta osnovao je grupu Legija s kojom tri godine kasnije i snima, najprije singl „Pile moje“ a kasnije i album prvijenac istoimenog naziva Legija. Godine 1988. Davor postaje gitarist Drugog načina. O svom radu u Drugom načinu Davor je u jednom interwiu rekao: „meni je i inače od svih bendova na području bivše države bio najdraži upravo Drugi način, tako da je ulazak u bend za mene bilo ostvarenje klinačkih snova, jer sam ih gledao još 1975. godine, znači kad su friško izdali prvi album i kad se to meni činilo fantastično… mislim i danas da je dobro, ali drugačije je kad provedeš neko vrijeme unutra i kad se pomalo zasitiš sviranja uvijek istih pjesama“. Davor je u grupi Drugi način, uz nekoliko prekida bio član grupe od 1988. do 2006. godine i za to vrijeme snimio album nazvan „Drugi način“ (1992. godine) na kome su se nalazile nove obrade najvećih skladbi Drugog načina te dvije nove "Jer postoji ona" i instrumental "A’la wild" te održao mnoštvo koncerata.

clip_image004Bilo je pokušaja i za snimanje novog materijala koje nikako da se dogodi, što je bio razglo da Davor napušta grupu 2006. godine, ali ne zauvijek, s obzirom da se, kao posebni gost, pridružio i slavljeničkom koncertu u klubu Boogaloo 2010. godine. Jedno kratko vrijeme surađuje s Alenom Islamovićem s kojim sudjeluje i na snimanju dijela materijala za album "Live in Europe". 1997. zajedno s Ismetom Kurtovićem osniva grupu Oko s kojom snima album „Sakrij se u mene“ ali ni to nije bilo dugog vjeka. Zajedno s Zlatkom Bebekom i Zoranom Haraminčićem sudjeluje na snimanju instrumentalnog albuma „Slike iz Hrvatske“ Slavka Nedića, s kojim 10 godina kasnije snima i Porinom nagrađeni album „Čovjek i Bog iz Nazareta“. Također sudjeluje na solo projektima Miroslava Matanovića Brca.

Pred kraj 2006. godine pridružuje se obnovljenoj postavi Animatora koji su na žalost zbog, također iznendne smrti Kreše Blaževića, održali samo jedan koncert na Trgu bana Jelačića, na dočeku Nove 2007. Naime Krešo je umro tri mjeseca poslije novogodišnje svirke a članovi grupe su uz vokalnu pomoć Zvonimira Ćosića održali još i Tribute koncert Kreši Blaževiću u Slavonskom Brodu te veliki koncert u Zagrebu, u Tvornici, sa puno gostiju, a izašao je i CD "Ostat ću mlad" sa snimkama s tog koncerta.

clip_image006Također od 1996. godine Davor, željan žive svirke, svako malo svira u raznim kombinacija izvodeći razne covere najčešće grupa AC/DC, ZZ Top, Cult, Deep Purple i sličnih, a nastupa se uglavnom na moto susretima i manjim klubovima. Najviše vremena proveo je u grupi Rockheads koju su pored Davora činili još i Gordan Dorvak i Saša Novaković. Dio vremena Davor je svirao i u grupi Puzzle Blues Band. Zanimljiv projekt je bila grupa AnaB & Toreadores koju su pored Davora i pjevačice Ane Banović još činili Darko Aljinović te Zoran Haraminčić u čijem je studiju jedno vrijeme Davor radio kao tonski snimatelj. Nekoliko godina Davor Senčar je radio i na Hrvatskom katoličkom radiju, uglavnom kao ton majstor glazbeno koncertnih emisija, gdje se sviralo uživo od klasike do bluesa i rocka. Zadnjih par godina Davor pored glazbe u raznim kombinacijama radi i kao ton majstor i montažer audio video materijala na RTL televiziji.

Malo je znano da pored koncertne i studijske aktivnosti velik dio Davorovog opusa čini njegov studijsko gitaristički rad. Davor je, pored već spomenutih albuma kao studijski gitarist sudjelovao na više desetaka albuma. Njegovom gitarom su također obogaćene i mnoge skladbe i albumi kršćansko duhovnog sadržaja izvođača: Tau, Misterij, Kefa, Kefa Stijena, Apostoli mira, Davor Tezić, Glasnici nade, Karizma, Ivo Fabijan, Pohođenje, Frama Tomislavgrad, Alfa, Omega i mnogi drugi.

Davor Senčar će još dugo živjeti u svojim prekrasnim gitarističkim dionicama počevši od Legije, Drugog načina, Oka i mnogih drugih projekata kojima je svojom gitarom udahnjivao dušu. Ali ne samo na taj način. Davor će živjeti i u srcima svih onih koju ga susretali i u čijim je srcima susret s njim, bilo da je riječ o govoru riječima, djelima i gitarom, nije mogao proći a da ne ostavi značajan trag. Davor je zračio posebnom energijom i njega je naprosti teško bilo ne voljeti, što potvrđuju i mnogi komentari poput: „ Naučio sam štošta od tog čovjeka i stvarno će mi nedostajat“ koji se nalaze na Facebook stranici posvećenoj Davoru Senčaru na adresi: http://www.facebook.com/groups/209422595794829/209909839079438/?notif_t=group_activity

Davore, hvala na svemu, tvoji prijatelji.

Ispraćaj Davora Senčara biti će u srijedu u 14,30 na Krematoriju.

Slavko Nedić

Ček dis aut