Zoran Čalić (Majke): Mojih TOP5

Zoran-Čalić-by-Bruno-SedevčZoran Čalić je legendarni gitarist (i skladatelj) jednog od najvećih domaćih rock sastava Majke. Zaslužan je za većinu glazbenih partitura koji je s njima svirao u vremenu snimanja nekih kultnih albuma. Među ostalim, Zoran je svirao i u Pokvarenoj mašti (preteča Kojotima), a trenutno povremeno svira i sa slovenskim sastavom Big Foot Mama. Kakav je njegov glazbeni ukus? Saznat ćete u njegovom TOP 5.

1. Jimi Hendrix – Are You Expirienced
Debi album Jimija Hendrixa nešto nevjerojatno.. Tada se prvi put pojavio pojam “heavy metal”. Upotrebljen je u opisu Jimijevog albuma Are You Expirienced

2. The Beatles – Hard Days Night
Treći album “popularne liverpoolska četvorke”, snimljen 1964. Godine snimili su i film, koja je neke vrste preteča glazbene tv / MTV-a, sve što je “gore” zlata vrijedi… Barem meni!

3. Otis Redding – Amen
Sve od otisa zaslužuje bit među mojih najboljih 5 albuma, odabrah – Amen.

4. Rolling Stones – Sticky Fingers
Od Stonesa uz Sticky Fingers ulaze još tri njihova albuma, kako bi jedan moj frend rekao: njihov “poker asova” , najbolja 4 albuma i to zaredom : Beggars Banquet , Let It Bleed , već spomenuti Sticky Fingers i remek djelo, dupli album Exile on Main St.. …među kojima se jednostavno ne mogu odlučit, svi su najbolji!

5. The Stooges – Raw Power
Godina 1972. -, odlična godina za rokenrol, njihov treći album, grmljavina od početka do kraja ove ploče… Nedavno sam ga (opet) preslušao u jednom dahu, sve na njemu mi se sviđa, jer ovako zvuči, pravi iskonski rokenrol bend.

Ček dis aut