Drugi dan u znaku Grindermana

grinderman-1

Ako su Arcade Fire bili najupečatljiviji izvođač prve večeri, druga večer T-Mobile Inmusic festivala otkrila je da čuva još mnogo asova u rukavu. Prije svega, treba napomenuti da su se bez obzira na glazbeni izričaj, gotovi svi izvođači predstavili u reprezentativnom izdanju, što unatoč recesiji, nerazumijevanju od strane grada, te zločestim komentarima kako su proteklih godina nastupala jača imena, organizatorima daje veliki plus u odabiru ovogodišnjeg line up-a.

No, krenimo redom. Šetnjom od pozornice do pozornice, hvatajući po nekoliko stvari od uvodnih Corta, Trički i Luke Belanija, odlazim do hidden stagea gdje nastupaju žestoki talijanski metalci Black Pope. Na istoj pozornici slijede mladi i totalno otkačeni islanđani Retro Stefson, koji svojom disco-pop-world music fuzijom dižu atmosferu dostojnu glavnog stagea, podjetivši pomalo na prošlogodišnji nastup newyorških !!!. Atmosferom gospodari i Dubioza Kolektiv za koji možemo slobodno reći da su trenutno jedan od najboljih bendova na Balkanu, dok eksperimentalnost i psihodeličnost bruklinšku skupinu Tv On The Radio po mom osobnom mišljenju stavlja u sam vrh nastupa na ovom festivalu. Svojom maksimalnom svirkom su privukli mnogobrojnu publiku, što je bilo vrlo lijepo za vidjeti budući da su na susjednim pozornicama istovremeno nastupali Mastodon i Cypress Hill.

Paralelno uz The Streets na world stageu, domaćim ponovo okupljenim snagama, kultnom koprivničkom Overflowu zasluženo pripada mjesto headlinera na hidden stageu, koje i više nego opravdavaju energičnom i moćnom svirkom.

grinderman-2Kao poslastica za kraj cijelog festivala dolazi Grinderman starog znanca domaće publike Nick Cavea. Od uvodne ”Mickey Mouse And The Goodbye Man”, koja je ujedno i izabrana kao novi singl, Cave i ekipa pršte gotovo sumanutom energijom, prizivajući na trenutke duhove ranih The Birthday Party. Neke pjesme poput ”Heathen Child” ili ”No Pussy Blues” zvuče daleko snažnije i moćnije od studijskih izvedbi, zahvaljujući mahnitom Warrenu Ellisu, njegovoj psihodeličnoj violini te bučnoj Caveovoj gitari,dajući svima do znanja da je ovaj bend iskustvo koje se prije svega treba doživjeti uživo.

Nastup Grindermana je poslužio kao primjer svima koji su ikad posumnjali u Caveovu kreativnost u zrelijim godinama, ali i kao najbolji način zatvaranja ove manifestacije u velikom stilu.

fotografije: Sandra Radi

Ček dis aut